‘VLADIMIRE, POMOZI NAM!‘

Čelnica odmetnute regije sastala se s Putinom, zakleo se da će ih zaštititi od Europe, odmah je pokrenuta istraga!

Regija s oko 150.000 ljudi naseljena je uglavnom etničkim Turcima. Sada su dobili podršku ruskog gospodara života i smrti

Vladimir Putin i Evgenia Gutul

 AFP

Pridnjestrovlje nije jedino problematično dijete Moldavije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je ovog tjedna da će podržati moldavsku autonomnu regiju Gagauziju nakon sastanka s promoskovskom čelnicom tog teritorija, što je izazvalo daljnje strahove od destabilizacije u toj istočnoeuropskoj zemlji dok se natječe za pridruživanje EU-u, piše Politico.

Evgenia Guțul, koja je u Rusiji od prošlog tjedna, rekla je da je Putin "obećao pružiti potporu Gagauziji i gagauskom narodu u zaštiti naših zakonskih prava, našeg autoriteta i položaja u međunarodnoj areni".

“Rekla sam [mu] o nezakonitim radnjama moldavskih vlasti koje nam se svete zbog naših građanskih pozicija i što stojimo iza naših nacionalnih interesa”, dodala je nakon susreta s ruskim čelnikom u srijedu.

Gagauzija, južna moldavska regija s oko 150.000 ljudi, naseljena je uglavnom etničkim Turcima i dobila je autonomiju od Kišinjeva ubrzo nakon raspada Sovjetskog Saveza. Guțulini komentari dolaze nakon što su vlasti u Pridnjestrovlju, poznatijem promoskovskom otcijepljenom teritoriju na istoku Moldavije, koji je domaćin ruskim trupama tri desetljeća, prošlog mjeseca uputile slične pozive Moskvi da je "zaštiti" od "pritiska" iz Kišinjeva.

Napetosti između dviju regija i središnje vlade Moldavije porasle su zbog snažne potpore predsjednice Maie Sandu Ukrajini i proeuropskim snovima. Moldavija, koja je prikliještena između Rumunjske i Ukrajine, trebala bi započeti pregovore o pridruživanju bloku nakon što je EU dala zeleno svjetlo razgovorima u prosincu.

Ali, ministar vanjskih poslova zemlje Mihail Popșoi odbacio je tvrdnje da bi Rusija mogla narediti svojim trupama da uđu u zemlju, unatoč ratu Kremlja protiv Ukrajine koji bjesni u blizini njezine granice, rekavši za Politico ovaj tjedan da je ruska vojna moć oslabila “zahvaljujući žrtvi hrabrog ukrajinskog naroda.”

Glavni tužitelj Moldavije rekao je da je pokrenuo pravni postupak protiv Guțul, koja je prošle godine izabrana za čelnicu regije, zbog "nezakonitih radnji", piše Politico.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 21:31