PRESTIGLI ZAGREB

Čak 12 tisuća po kvadratu: Pogledajte stanove u susjednoj metropoli, pršte od luksuza, kupuju ih i - Ukrajinci!

Ova novogradnja skuplja je i od najskuplje zagrebačke, koja iznosi oko 10.000 eura za kvadrat
 Miran Kambic/Colliers

U Ljubljani, kod naših susjeda u Sloveniji, upravo se završava zgrada koja je dio projekta Palais i Villa Schellenburg koja postiže - kod najboljih stanova unutar objekta i do 12 tisuća eura po kvadratu.

Cijena kvadrata za stanove ovdje iznosi od 8000 do 12.000 za kvadrat, odnosno stanovi stoje od 650.000 eura, koliko je onaj najjeftiniji od 75 četvornih metara s dva parkirna mjesta, na dalje. To ovu novogradnju čini po krajnjoj cijeni skupljom i od zagrebačke najskuplje nove novogradnje, koja iznosi oko 10.000 eura za kvadrat kod nekoliko najekskluzivnijih primjera.

image
Miran Kambic/Colliers

No to je jedinstvena zgrada na tržištu, dok druge novogradnje u Ljubljani koje se trenutno prodaju ili su se nedavno prodavale nisu sezale do tih visina. Većinom se kod drugih cijena novogradnje vrti oko iznosa od 4500 do 5800 za kvadrat stana. Palais Schellenburg u ponudi ima 125 stanova, od čega je, kako saznajemo u agenciji za nekretnine Colliers, slobodno za kupnju ostalo manje od 1/3. Tvrtka Reitenburg, odnosno njezina projektna tvrtka Tivoli, u centru grada na području bivšeg Koloseuma sagradila je i gradi Palais i Villu Schellenburg i ovo su općenito jedni od najskupljih stanova u glavnom gradu Slovenije.

image

Villa Schellenburg

Miran Kambic/Colliers
image
Miran Kambic

Kako je pisao portal Žurnal24, kupci prestižnih stanova su uspješni slovenski poduzetnici, sportaši, znanstvenici i odvjetnici, većinom Slovenci i nešto manje njih s područja bivše Jugoslavije i Ukrajine. Susjedstvo je, pišu, podijeljeno na dva dijela, odnosno na vilu Schellenburg i palaču (Palais) Schellenburg. Vila je mjesto posebnog luksuza i sadrži ukupno 14 stambenih jedinica, veličine od 119 do 225 četvornih metara te jedan penthouse veličine 335 m2. S druge strane, palača se sastoji od 110 jedinica. Za svaki stan osigurana su dva parkirna mjesta. Ima i dva spremišta za bicikle koja su cijelo vrijeme čuvana. Palača također ima 24-satnu recepciju.

image
Miran Kambic

Agencija za nekretnine Colliers u ponudi ima još neke novogradnje u Ljubljani - projekt Park Devana II, Spektra, Kvartet i Naselje Lagom.

- Općenito, tržište stambenih nekretnina u Sloveniji i dalje pokazuje stabilnost i potencijal za rast, iako se suočava s određenim izazovima. Rast cijena stambenih nekretnina može biti rezultat različitih faktora, uključujući visoku potražnju za stanovima i kućama, nisku kamatnu stopu i ograničenu dostupnost novih stanova. To može predstavljati izazov za pristup stambenom tržištu, posebno za mlade ili one s nižim primanjima. Pitanje održivosti ovog rasta cijena stambenih nekretnina ostaje otvoreno, posebno u kontekstu ekonomske situacije i potencijalnih promjena na tržištu rada - kaže Filip Vučagić, direktor u agenciji Colliers te dodaje kako regulativne intervencije ili promjene u kamatnim stopama mogu značajno utjecati na dinamiku tržišta stambenih nekretnina.

image

Filip Vučagić, direktor u agenciji Colliers

Sanjin Kaštelan

U projektu Park Devana II koji ima 95 stanova u ponudi na tržištu je još oko polovica. Oglašene cijene stanova su od 183.000 do 1,09 milijuna eura, odnosno oko 5800 eura za kvadrat. Iza projekta Devana Park II stoji tvrtka Rezona koja je u vlasništvu bugarskog fonda MVF Holding AD. Projekt Spektra s 208 stanova oglašava cijene stanova od 250.000 do 700.000 eura, kvadrat je oko 5000 eura. Investitor Spektra Invest, u vlasništvu Rastodera i crnogorske Zetagradnje, reklamira ovaj objekt kao najvišu stambenu zgradu u Sloveniji.

Projekt Kvartet s 221 stanom, koji su oglašeni po cijenama od 224.890 eura do 494.390 eura, po kvadratu je oko 4 500 eura. Investitori iz Slovačke tvrtke Corwin ovo naselje grade uz trgovački centar Aleja u Šiški. U agenciji Colliers kažu kako je neprodano oko 10 posto stambenih jedinica.

U naselju Lagom sa 100 stanova cijena kvadrata je oko 4300 eura. U središtu Ljubljane crnogorski investitor Čelebić gradi naselje RB Elipsa u kojem su bile slobodne 64 jedinice, a stanovi su se prodavali za oko 3900 eura po kvadratu bez PDV-a.

image

Villa Schellenburg

Miran Kambic

Potražnja je, kaže Filip Vučagić, još uvijek visoka kad su u pitanju kvalitetni stanovi na dobrim lokacijama.

- Građevinska aktivnost i dalje je ispod razine razdoblja prije globalne financijske krize, posebno u Ljubljani, koja bilježi najveću potražnju. Nije ovo specifično samo za Ljubljanu, slična kretanja vidimo i u Zagrebu, gdje svakodnevno svjedočimo tome da dostupnost novih stanova i kuća i dalje zaostaje za potrebama tržišta. Bez obzira na to, primijećen je novi razvoj kako stambenih, pa tako i poslovnih nekretnina u Ljubljani, posebno kad pričamo o uredskim nekretninama. Projekt Schellenburg je poseban i po tome što objedinjuje stambenu, retail i uredsku komponentu - zaključuje Vučagić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:52