POPUŠTANJE MJERA

Broj zaraženih u Nizozemskoj pada, seksualni radnici mogu se vratiti na posao

Prostitucija je ondje legalna, no vlasti su je zabranile od sredine prosinca kad su uvele ograničenja radi suzbijanja pandemije
 Romy Arroyo Fernandez/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Seksualni radnici vraćaju se na posao ovaj tjedan s padom broja zaraženih od covida-19, objavio je u ponedjeljak ministar zdravstva Hugo de Jonge.

Od srijede se otvaraju zoološki vrtovi, fitness centri i bazeni pošto je procjepljivanje stanovništva ublažilo pritisak na bolnice, najavio je ministar.

Prostitucija je legalna u Nizozemskoj, no vlasti su je zabranile od sredine prosinca kad su uvele ograničenja radi suzbijanja pandemije koronavirusa.

Seksualni radnici prosvjedovali su u Amsterdamu u ožujku tvrdeći da su diskriminirani jer su vlasti dopustile otvaranje drugih uslužnih djelatnosti u kojima se također ostvaruju "kontakti" s klijentima kao što su frizerski i saloni za masažu.

Tijekom zatvaranja, vlada je ponudila ograničenu financijsku pomoć seksualnim radnicima koji imaju valjan ugovor o radu i mogu dokazati da su zbog pandemije izgubili najmanje 20 posto prihoda.

De Jonge je rekao kako je stopa procijepljenosti sad na točki u kojoj vlada može nastaviti popuštati mjere.

Knjižnice se otvaraju u četvrtak, a ponovno otvaranje muzeja i drugih djelatnosti u zatvorenome poput restorana očekuje se u iduća tri tjedna.

"Još moramo biti na oprezu", rekao je De Jonge istaknuvši da je "doprinos cijepljenja velik. No još nije gotovo".

U svibnju je stopa infekcije u Nizozemskoj pala za više od četvrtine pošto je najveću razinu dosegnula u travnju.

Broj hospitalizacija oboljelih od covida-19 pao je za više od 10 posto prošli tjedan, a novi prijemi u bolnicu za više od 20 posto.

Od početka pandemije potvrđeno je 1,6 milijuna zaraženih u zemlji od 17 milijuna ljudi, a umrlih je više od 20.000.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 22:14