ZNAK ZA UZBUNU

Bomba iz uglednog RUSI-ja: ‘Ne shvaćate. Moskva može sravniti Estoniju, a da NATO ne učini ništa!‘

Pax Americana – to jest, koncept globalne stabilnost, je ugrožen

Pripadnici ruske vojske, regija Murmansk na sjeveru Rusije

 Pavel Lvov/Sputnik/Profimedia/Pavel Lvov/sputnik/profimedia

Blokada paketa vojne pomoći Ukrajini, koju su u američkom kongresu izglasali članovi Republikanske stranke, izravno je odgovorna za pad Avdiivke u ruske ruke, piše Telegraph.

Avdiivku su Ukrajinci izgubili u veljači ove godine, a pomoć SAD-a i dalje ne stiže. Za europske države, kao i mnoge druge diljem svijeta, naviknute na skrivanje ispod američkog nuklearnog štita, to je jasan znak za uzbunu, piše britanski list.

Štoviše, Kremlj je ovoga tjedna upozorio kako su odnosi između Rusije i članica NATO-a "gotovo na razini izravne konfrontacije".

Pax Americana – to jest, koncept globalne stabilnosti, nakon Drugog svjetskog rata pod nadzorom iznimno moćnih Sjedinjenih Država – je ugrožen. Njegov kraj bi predstavljao promjenu svijeta kakvog znamo. A hoće li se to dogoditi ovisi o tome hoće li Donald Trump postati novi predsjednik SAD-a.

Trump je obećao je zaustaviti rat u Ukrajini "u jednom danu", a Viktor Orban, premijer Mađarske, rekao je prošlog mjeseca da mu je bivši američki predsjednik otkrio kako planira potpuno smanjiti vojnu pomoć Ukrajini. To bi jasno dovelo do ruske pobjede u Ukrajini, a time bi se i EU našla u opasnosti.

- Bila bi to katastrofalna promjena.Teško je govoriti o tome, a da ne zvučim kao uplašeni luđak. No to bi bio tako golem problem da ne bi znali gdje ga početi rješavati - smatra profesor Justin Bronk, zaposlen na utjecajnom britanskom thinkthanku koji se bavi sigurnosnim pitanjima (RUSI).

Tim povodom Telegraph se pokušao igrati proroka pa je pokušao, uz pomoć britanskih stručnjaka, odgonetnuti što će se zapravo zbiti ako Donald Trump postane američki predsjednik i ostane pri politikama koje trenutno zastupa.

Članak 5

Premda pomoć za Avdiivku iz SAD-a nije stigla, Rusi su pretrpjeli teške gubitke prije no što su se nakon tri mjeseca krvave bitke Ukrajinci povukli. Ukrajina ne bi odmah izgubila rat niti ako bi SAD izašao iz NATO-a, no isto tako, budući da pomoć iz SAD- a ne dolazi, analitičari vjeruju da bi Rusi već u drugoj polovici ove godine mogli osvojiti golem dio ukrajinskog teritorija.

Potencijalne posljedice ruske pobjede u Ukrajini bile bi ogromne. Europa bi bila preplavljena s oko 15 milijuna izbjeglica, a istočne članice NATO-a našle bi se licem u lice s ogromnom, iskusnom i u bitkama prekaljenom ruskom vojskom koju podržava vojno-industrijski kompleks u usponu.

Boris Pistorius, njemački ministar obrane, upozorio je prošlog mjeseca da bi Rusija mogla napasti NATO za pet do osam godina. Ali to predviđanje temelji se na tome da će rat u Ukrajini završiti kako bi se Rusija mogla pregrupirati.

Ono što je važno znati jest kako SAD, kao članica NATO saveza, ne treba, ako tako odabere, podržati niti jednu članicu.

Suprotno uvriježenom mišljenju, Članak 5, klauzula o međusobnoj obrani u Sjevernoatlantskom ugovoru, ne obvezuje Ameriku, ili bilo kojeg drugog saveznika, da ide u rat u obranu drugoga.

- Iskreno mislim da mnogi političari na Zapadu ne razumiju što je zapravo NATO, a to govorim kao bivši časnik NATO-a. Rusija bi mogla zauzeti cijelu Estoniju, a SAD bi mogao jednostavno aktivirati taj članak i ne uključiti se u sukob. Europljani to stvarno moraju shvatiti, kaže Ed Arnold, istraživač za europsku sigurnost na britanskom institutu za sigurnost (RUSI).

Donald Trump zato zapravo i ne mora napustiti NATO da bi ga politički uništio.

Najgori scenarij

Najgori mogući scenarij, smatra Telegraph, neka je vrsta 1945. u obrnutom smjeru: poraz Zapada u Ukrajini, praćen napadom Kine na Tajvan koji bi drastično oslabio američki utjecaj na Pacifiku.

Čak i da se najgore ne dogodi, vjerojatno nam slijedi više nestabilnosti i više sukoba.

Diplomat Richard Haass, koji je bio savjetnik četvorici američkih predsjednika, predlaže tri rješenja za NATO članice koje strahuju od Trumpove odluke: veće samopouzdanje, pronalaženje novih sigurnosnih partnera i neki oblik prilagodbe protivnicima.

Postojeće članice NATO-a trebale bi sklapati više saveza jedna s drugom i posegnuti za zemljama istomišljenicama na drugim kontinentima, smatra Haas.

U srijedu su, primjerice, ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a raspravljali o planu koji je izradio Jens Stoltenberg, glavni tajnik, za petogodišnji plan pomoći od 100 milijardi dolara koji je osmišljen kako bi se Ukrajini pomoglo "Trumpu usprkos".

Ipak, bez SAD-a teško bi NATO opstao.

Neki dijelovi oružja – poput cijevi haubica M777 i rezervnih dijelova za tenkove Bradleys – proizvode se isključivo u Sjedinjenim Državama. Nitko drugi nema niti takve vještine u skupljanju obavještajnih podataka i logistici

Ruski rulet

Grant Shapps, ministar obrane Velike Britanije, ovaj je tjedan upozorio u članku za The Telegraph da zemlje NATO-a koje su potrošile manje od dva posto BDP-a na obranu igraju "ruski rulet" s budućnošću Zapada.

Dugoročno gledano, niti jedna od tri najveće europske vojne sile – Britanija, Francuska i Njemačka – trenutačno nisu u poziciji da neovisno proizvedu bilo što izbliza slično konvencionalnom naoružanju potrebnom za snage drugog ešalona za pojačanje Baltika u slučaju ruske invazije. Za to će biti potrebno ne samo ulaganje u proizvodne pogone, već i ljudsku snagu. Od vlada će se zahtijevati da budu iskrene prema javnosti o tome zašto bi mladi ljudi trebali služiti – i za što bi se trebali boriti i umrijeti, smatra Ed Arnold.

Također će neizbježno biti potrebno raspravljati o nuklearnom oružju. Britanski i francuski nuklearni arsenal igrat će važnu ulogu u održavanju sigurnosti u Europi, zaključuje se u Telegraphovoj analizi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 16:36