NERIJEŠENA PITANJA

Blinkena u Kini čekaju razgovori o trgovini, Tajvanu i TikToku: ‘Obje zemlje žele izbjeći neugodne scenarije‘

Očekuje se da će Blinken pokrenuti i pitanja ljudskih prava, uključujući kinesko postupanje s muslimanima u zapadnoj regiji Xinjiang

Antony Blinken 

 Ciro De Luca/AFP

Američki državni tajnik Antony Blinken stiže u Šangaj u srijedu u trenutku kad su američko-kineske veze na stabilnijim temeljima, ali s nizom neriješenih pitanja koja prijete stabilnosti odnosa globalnih rivala. Blinken će se sastati s poslovnim ljudima prije nego što u petak ode u Peking na razgovore s ministrom vanjskih poslova Wangom Yijem te na vjerojatni sastanak s predsjednikom Xi Jinpingom.

Blinkenov posjet najnoviji je kontakt na visokoj razini dviju nacija koji je, zajedno s radnim skupinama za pitanja od globalne trgovine do vojnih komunikacija, ublažio javne nesuglasice koje su početkom prošle godine dovele odnose do povijesno niske razine.

Ali Washington i Peking malo su napredovali u obuzdavanju kineske proizvodnje kemikalija koje se koriste za proizvodnju fentanila, Tajvan je i dalje žarište, a napetosti se pojačavaju zbog kineske podrške Rusiji u ratu u Ukrajini.

Iako je malo vjerojatan značajan napredak tijekom posjeta, obje zemlje žele "otvorene linije komunikacije kako bi se izbjegli neugodni scenariji", rekao je Alfred Wu, izvanredni profesor na školi za javne politike Lee Kuan Yew u Singapuru.

Blinken će od Kine tražiti da zaustavi opremanje i opskrbu ruske vojne industrijske baze.

Rusija je napala Ukrajinu u veljači 2022., samo nekoliko dana nakon dogovora o partnerstvu "bez ograničenja" s Pekingom, i dok se Kina kloni isporuka oružja, američki dužnosnici upozoravaju da kineske tvrtke šalju tehnologiju dvostruke namjene koja pomaže ruskim ratnim naporima.

Bez navođenja pojedinosti, visoki dužnosnik State Departmenta na brifingu s novinarima u petak je rekao da je Washington spreman "poduzeti korake" protiv kineskih tvrtki za koje vjeruje da štete sigurnosti SAD-a i Europe.

Sjedinjene Države preliminarno su razgovarale o uvođenju sankcija za kineske banke zbog potpore te zemlje Rusiji, ali dužnosnici su za Reuters rekli da još nemaju plan za to.

Washington dosad nije sankcionirao velike kineske banke - što analitičari dugo smatraju "nuklearnom" opcijom - zbog učinaka koje bi to moglo imati na globalno gospodarstvo i na odnose SAD-a i Kine.

Dužnosnik kineskog ministarstva vanjskih poslova kojeg je u utorak citirala državna novinska agencija Xinhua rekao je da su odnosi "pokazali trend zaustavljanja pada i stabilizacije", otkako su se Biden i Xi sastali u San Franciscu u studenome. No dužnosnik je kritizirao ono što su nazvali američkom "tvrdoglavom strategijom obuzdavanja Kine te pogrešnim izjavama i potezima miješanja u unutarnje poslove Kine, kaljajući imidž Kine i potkopavajući kineske interese".

Posjet se događa nakon što je američki Kongres ovoga vikenda izglasao zakon koji uključuje nova sredstva za Tajvan i manje od mjesec dana prije nego što će taj otok inaugurirati novog predsjednika Lai Ching-tea, koji kao i njegov prethodnik odbacuje pravo koje Kina polaže na otok.

Visoki dužnosnik State Departmenta rekao je da bi strane trebale "izbjegavati poduzimanje provokativnih radnji koje bi mogle podići napetosti i pokazati suzdržanost" prije inauguracije.

"To će biti naša poruka za dalje", dodao je dužnosnik.

Napori da se kineski ByteDance prisili da proda aplikaciju TikTok ili se suoči sa zabranom u SAD-u također dobiva na snazi u Kongresu, što je znak rastuće spremnosti Washingtona da se suoči s Pekingom o ekonomskim pitanjima.

Očekuje se da će Blinken pokrenuti pitanja ljudskih prava, uključujući kinesko postupanje s muslimanima u zapadnoj regiji Xinjiang.

Drugi američki dužnosnici nedavno su se sastali ili nazvali kineske kolege u sklopu širih američkih napora da komunikacijske linije ostanu otvorene.

Ministrica financija Janet Yellen bila je u Pekingu i južnom gradu Guangzhouu ranije ovoga mjeseca, a prošli tjedan ministar obrane Lloyd Austin razgovarao je s kineskim kolegom prvi put u 18 mjeseci. Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan također održava redovite razgovore s Wangom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 12:01