Eric Adams

Bivši policajac i borac za rasnu pravdu bit će prvi crnac gradonačelnik New Yorka. Ako izbjegne verbalne skandale...

Pobjedom na demokratskim predizborima šezdesetogodišnjak iz brooklyna stekao je titulu vjerojatnog nasljednika Billa de Blasija
Eric Adams
 Timothy A. Clary/AFP

New York je ovaj tjedan odlučio da je Eric Adams (60) njegov prvi izbor. Bivši policajac i predsjednik gradske četvrti Brooklyn u utorak je preuzeo vodstvo na demokratskim predizborima za gradonačelnika New Yorka. Adams je osvojio izbore koji su proglašeni najvažnijima u generaciji jer se najmnogoljudniji grad u SAD-u pokušava oporaviti od pandemije koja je usmrtila više od 33.000 Njujorčana.

Prema navodima New York Timesa, Adams je osvojio zahvaljujući podršci glasova Latinoamerikanaca i crnaca. Kao bivši policijski kapetan s 22-godišnjom karijerom u njujorškim plavcima, Adams je u svojoj kampanji naglasio pitanje sigurnosti u gradu.

"Za dvije godine moje uprave vidjet ćete drugi grad - čist i siguran", rekao je. Nekoliko dana prije prebrojavanja glasova izjavio je da će uložiti 2000 dolara vlastitog novca kao nagradu onome tko razotkrije nasilnika koji je u Bronxu otvorio vatru ispred djece slučajnih prolaznika. To je posljednja od 150 pucnjava koje su se dogodile samo u proteklih mjesec dana. U New Yorku je broj pucnjava tijekom pandemije porastao i prijavljen je 661 incident u odnosu na 421 u istom razdoblju prošle godine.

Reformator iznutra

Adams se pridružio policiji zbog neugodnog tinejdžerskog iskustva zbog kojeg je pretrpio posttraumski poremećaj. Rođen u Brownsvilleu u Brooklynu, Adams je odrastao u obitelji sa šestero djece. Njegova je majka radila u dvije smjene kao čistačica, a otac je bio mesar. Kada je imao 15 godina, on i njegov brat uhićeni su zbog kriminalnog prijestupa. U policijskom pritvoru njujorški policajci su ih tukli sve dok nije intervenirao crni policajac. Sa željom da reformira policiju iznutra, odlučio se za studij na njujorškoj policijskoj akademiji na kojoj je diplomirao kao drugi u svojoj klasi 1984. godine. Karijeru je počeo u prometnoj pomoćnoj policiji, a nastavio je u NYPD-u.

Oni koji ga poznaju, opisuju Adamsa kao posvećenog rasnoj pravdi. Godine 1995. osnovao je skupinu pod nazivom "100 crnaca u provedbi zakona kojima je stalo", iz svog sjedišta u NYPD-u, tražeći da crni ili Latinoamerikanci imaju veću ulogu u operacijama odjela. U New York magazinu je 1994. opisan kao "radikalni policajac poznatiji po svojim oštrim i kontroverznim komentarima nego po svom vodstvu". Jedan takav komentar iznio je tijekom izbora za gradonačelnika kandidatu za nadzornika New Yorka Hermanu Badillu kojemu je rekao da ako se kao Portorikanac brine za latinozajednicu trebao oženiti Latinoamerikankom a ne Židovkom.

Četiri je puta bio pod istragom NYPD-a - jednom jer je putovao s drugim policajcima u Indianu kako bi ispratio boksača Mikea Tysona iz zatvora, kršeći time politiku njujorških policajaca koja im zabranjuje druženje s poznatim zločincima. Adam je u političku karijeru pokušao ući 1994. kada se kandidirao na demokratskim izborima za mjesto u Kongresu četvrti Brooklyn, ali je izgubio. Iako se 1997. kratko registrirao kao republikanac, 2001. je ponovno ušao u Demokratsku stranku.

Nakon što se povukao s čina kapetana, služio je u Senatu države New York od 2006. do 2013. godine predstavljajući 20. senatski okrug u Brooklynu. Jednom u Senatu, Adams je stekao reputaciju jednog od karizmatičnih članova. Pomogao je voditi optužnicu protiv prakse zaustavljanja i pretraživanja na ulici u eri gradonačelnika Michela Bloomberga, radio je na inicijativama protiv bandi i protiv oružja. U studenome 2013. Adams je izabran za predsjednika Brooklyn Borougha te je time postao prvi Afroamerikanac koji je obnašao tu funkciju i ponovno je izabran u studenome 2017. godine.

Sumnje oko imovine

Tijekom izbora Adams je zapeo u nekoliko kontroverzi. Jedna od njih bila je da je u ranoj karijeri policijskom nadzornom tijelu dao upute roditeljima za pronalaženje krijumčarene robe ili pištolja među dječjim stvarima.

Javnost je također okupirala vijest o tome gdje on zapravo živi i koliko imanja ima u posjedu?

Adams je izjavio da živi u zgradi okruga Brooklyn kako bi se danonoćno mogao s osobljem boriti protiv covida. Kako je zapazio Politico, Adams je pružio oprečne podatke o mjestu prebivališta, među kojima su bili i oni da on nije stanovnik New Yorka. Kako bi se to pitanje razriješilo, kandidat je s novinarima obišao svoj "skromni" dom u dijelu Brooklyna Bedford-Stuyvesant gdje tvrdi da živi u podrumskom stanu.

No, na društvenim mrežama mnogi su i dalje bili nemilosrdni prema kandidatu, tražeći dokaze poput plastičnih čaša i tenisica koji su sugerirali da njegov 25-godišnji sin živi u njemu. Adams se možda nije istaknuo u kampanji tijekom koje su mnogi vjerovali da je favorit Andrew Yang, Njujorčanin tajvanskog podrijetla koji je obećavao tehnokratski grad. Iako su ovo bili samo demokratski predizbori, Adams zasigurno ulazi u kampanju da naslijedi Billa de Blasija. Ako osvoji konačne izbore, postat će prvi Afroamerikanac i 110. gradonačelnik New Yorka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 04:46