CHRIS COONS

Bidenov čovjek iz sjene: ‘Smatrao je da treba poslati nekoga tko bi mogao govoriti umjesto njega‘

Američki predsjednik ga je zamolio da otiđe u Etiopiju i u njegovo ime izvrši iznimno važan zadatak u rješavanju humanitarne krize
Chris Coons
 Cq-roll Call/Ddp Usa/Profimedia

Senator Chris Coons prošli tjedan dobio je neobičan poziv od Joe Bidena.

Američki predsjednik ga je zamolio da otiđe u Etiopiju i u njegovo ime izvrši iznimno važan zadatak u rješavanju humanitarne krize.

Coons je istog trena spakirao kovčege i uputio se prema zračnoj luci. U Etiopiju je stigao u subotu gdje se sastao s premijerom Abiyem Ahmedom i prenio mu Bidenovu poruku.

Tri dana poslije, Ahmed je konačno priznao ono što je do sada zdušno poricao – eritrejske postrojbe ušle su u regiju Tigray, gdje su optužene za ubijanje i silovanje civila. SAD je pozvao eritrejske postrojbe da napuste Tigray, a Abiya, dobitnika Nobelove nagrade za mir, da preuzmu odgovornost za zaštitu svih svojih građana.

Iako je Coons viši član Odbora za vanjske odnose, nije uobičajeno da senator koji je ne predsjeda Odborom odlazi na međunarodne diplomatske misije u ime predsjednika.

Neki smatraju da je pitanje humanitarne krize u Etiopiji zadatak za državnog tajnika, Antonyja Blinkena, koji je ranije ovog mjeseca stanje u afričkoj državi nazvao "etničkim čišćenjem". Međutim, senator Coons poriče tvrdnje da pokušava preuzeti Blinkenov posao.

Istina je da državni tajnik ima pune ruke – nakon azijske turneje s japanskim kolegama, zaputio se na Aljasku na sastanak s kineskim diplomatima i onda otputovao u Bruxelles na razgovore s dužnosnicima NATO-a i Europske unije.

Međutim, dio republikanaca i dalje smatra Bidenovu odluku da na put pošalje upravo Coonsa neobičnom. Neki su čak prozvali Coonsa "državnim tajnikom u sjeni".

"Imam blizak odnos s predsjednikom i to pomaže da snažnije prenesem njegovu poruku. Predsjednik Biden smatrao je da je važno poslati nekoga tko bi mogao govoriti umjesto njega i izravno prenijeti poruku”, rekao je Coons za Politico, referirajući se na sebe kao Bidenovog „osobnog izaslanika” u toj misiji.

Poznato je da je Coons bio jedan od ključnih imena koji je Biden razmatrao za državnog tajnika; ta je pozicija na kraju otišla Blinkenu, a Coons je ostao senator Delawarea na poziciji koju je 2010. "naslijedio" od Bidena.

Osim što je Bidenov blizak prijatelj, Coons je više nego kvalificiran za diplomatsku misiju u Etiopiji. Bio je humanitarni radnik u Keniji, posjeduje diplome prava i etike s Yale Law School i Yale Divinity School i bio je najviše rangirani demokrat u afričkom pododboru Odbora za vanjske odnose.

Za sada, Coons je zadovoljan pozicijom u kojoj se nalazi, ali je odbio reći očekuje li da će u budućnosti ići na slične diplomatske misije u Bidenovo ime, ističući kako je to isključivo odluka predsjednika

„Mislim kako je važno da Sjedinjene Američke Države, a posebice predsjednik Biden, pokažu angažiranost, zabrinutost i predanost rješavanju humanitarnih izazova i izazova ljudskih prava u Tigrayu”, kazao je Coons.

Republikanski senator Lindsey Graham Coonsa je prozvao "množiteljem sile".

"Postoje članovi Kongresa koji su zainteresirani za ovo pitanje i koji mogu biti od velike pomoći", izjavio je Graham, "Mislim da je to vrlo pametan potez predsjednika Bidena i znam da je Chris vrlo sposoban".

Iako ne skriva zadovoljstvo time što ga smatraju "množiteljem sile", Coons ipak skromno poručuje da on igra "malu ulogu u zajedničkim interesima".

Međutim, zbog prijateljstva s Bidenom, pedesetsedmogodišnjeg Coonsa već smatraju neslužbenim izaslanikom Bijele kuće u Senatu.

Za Bidena, to je vrlo dobra vijest jer je Coons poznat po održavanju dobrih odnosa s republikanskom strankom. Politico ga je čak prozvao "Bidenovim ambasadorom u Republikanskoj stranci" i "najdražim demokratom Republikanske stranke".

Osim s Grahamom, Coons surađuje s republikanskim senatorom Utaha Mittom Romneyem u dvostranačkom klubu (caucus) koja se bavi klimatskim pitanjima i Thomom Tillisom iz Sjeverne Karoline u klubu za ljudska prava.

Coons uživa visoko povjerenje unutar Republikanske stranke, a neki od republikanaca čak su ga nakon predsjedničkih izbora nazvali i zamolili ga da čestita Bidenu na pobjedi jer to nisu mogli učiniti javno.

"Diplomacija mu je jako važna, no ne samo međunarodna diplomacija, on je vrlo dobar diplomat i u Senatu", rekao je republikanski senator Teksasa John Cornyn, "I bio je vrlo dobar partner".

No, suradnja s republikancima donijela mu je kritike među liberalnim aktivistima.

"Istina je da je progresivno glasao, ali je isto tako donio i nekoliko loših odluka i donio određene kompromise koji nisu odgovarali trenutku", izjavio je 2018. Angel Padilla, direktor politike u liberalnoj aktivističkoj skupini Invisible, koja je tada kritizirala Coonsovu podršku za financijsku deregulaciju i centrističko zakonodavstvo o imigraciji.

Blinken: Zapadno savezništvo važnije no ikad

Američki državni tajnik Antony Blinken izjavio je u četvrtak da su odnosi između NATO-a i Europske unije ključni za suočavanje s postojećim izazovima te da je suradnja među saveznicima važnija nego ikad u nedavnoj povijesti.

Blinken je u utorak i srijedu sudjelovao na sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO-a, razgovarao s čelnicima Komisije, a u četvrtak treći i zadnji dan svoga posjeta razgovarao je s belgijskom ministricom vanjskih poslova Sophie Wilmes.

“Došao sam ovdje s ciljem da jasno pokažem odlučnost Sjedinjenih Država za revitalizaciju našeg savezništva i partnerstva”, rekao je Blinken nakon susreta s ministricom Wilmes.

Dolazak nove američke administracije predsjednika Joea Bidena donio je zaokret u odnosima s EU-om, nakon četverogodišnje vladavine Donalda Trumpa, koja je bila obilježena nepredvidljivošću i nepovjerenjem.

Snažan simbol obnove savezništva je i sudjelovanje američkog predsjednika Bidena na virtualnom samitu čelnika EU-a. On će se u četvrtak navečer obratiti video-vezom šefovima država ili vlada Europske unije.

Blinken je rekao da je u savezništvu između EU-a i NATO-a moguće prevladati bilo koje izazove koji sada stoje pred njima, poput covida-19, uspona Kine, klimatskih promjena, asertivne Rusije ili utrke s tehnološkim suparnicima.

(Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 07:53