SNAŽNA PORUKA

Biden izraelskoj eliti: ‘Nema okupacije, hoću dvije države, to je veći imperativ nego ikad!‘

Snažna i samosvjesna poruka kojom će dio svijeta biti zadovoljan, dio će je proglasiti deklaracijom američkog hegemonizma, dok je odsudno pitanje reakcija izraelske vlade...

Joe Biden je rekao da SAD neće dopustiti da Hamas i Putin pobijede jer bi izazvali globalnu štetu i nove rizike

 Brendan Smialowski/AFP

Putin i Hamas se nadaju da će urušiti širu regionalnu stabilnost i integraciju i iskoristiti nered koji bi proizašao. Amerika to ne može i neće dopustiti. Zbog interesa naše nacionalne sigurnosti - i za dobrobit cijelog svijeta. Tako je u tekstu objavljenom u The Washington Postu napisao američki predsjednik Joe Biden.

Poruka je to, prije svega, američkoj javnosti, to bi bilo Urbi, zatim regionalnima akterima uključenim u trenutne sukobe i, konačno, cijelom svijetu, Orbi. Tekst je znakovit jer definira poziciju sadašnje američke administracije koja pred sobom ima još godinu dana na vlasti, ali godinu koja će biti obilježena predizbornom kampanjom.

Primarno Urbi, dijelom i Orbi, Biden poručuje da je SAD "esencijalna (prijeko potrebna) nacija. … Svijet od nas očekuje rješavanje problema našeg vremena. To je dužnost vodstva, a Amerika će voditi. Jer ako se odmaknemo od izazova današnjice, rizik sukoba bi se mogao proširiti, a troškovi njihova rješavanja samo će rasti. Nećemo dopustiti da se to dogodi".

Zaštita vojnika

Kad je riječ o ruskoj agresiji na Ukrajinu, Biden čvrsto ostaje pri strategiji koja odbacuje uključivanje američkih vojnika u sukob. Na Bliskom istoku, gdje je stacionirao dva nosača zrakoplova s borbenim skupinama "radi odvraćanja", nije isključeno da se američki vojnici uključe u sukob: "SAD će učiniti sve što je potrebno da zaštiti trupe i osoblje smješteno širom Bliskog istoka."

Većina se teksta odnosi na Bliski istok čime se potvrđuje da je ta kriza veća globalna prijetnja od ruske agresije na Ukrajinu. Joe Biden definirao je kako treba izgledati područje Izraela, pojasa Gaze i Zapadne obale po završetku izraelske operacije. "Palestinski narod zaslužuje državu i budućnost bez Hamasa", poruka je nesretnim civilima koji su najveća žrtva napada na pojas Gaze, ali prije svega izraelskom političkom vodstvu koje spekulira s preuzimanjem vlasti i daljnjim podrivanjem modela dvije države.

"Jasno je: rješenje s dvije države jedini je način da se osigura dugoročna sigurnost i izraelskog i palestinskog naroda. Iako se trenutno može činiti da ta budućnost nikad nije bila dalja, ova ju je kriza učinila većim imperativom nego ikad", poručuje američki predsjednik.

Gaza ne smije biti platforma terorizma, jedno je od Bidenovih načela, ne smije biti nasilnog raseljavanja Palestinaca iz Gaze, o čemu je govorio izraelski ministar financija Bezalel Smotrich, u obzir ne dolazi nova okupacija, opsada ili blokada niti redukcija teritorija. Oštra i jasna poruka vladi Benjamina Netanyahua. Kojoj slijedi ustupak jer Biden odbacuje ideju prekida vatre "sve dok se Hamas drži svoje ideologije destrukcije".

image

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu

Abir SULTAN/POOL/AFP

Američki predsjednik zaključuje strateški s pozicije velike sile: "Velike tragedije i preokreti mogu kao ishod imati golem napredak. Više nade. Više slobode. Manje bijesa. Manje gnjeva. Manje rata. Ne smijemo izgubiti odlučnost da slijedimo te ciljeve jer sada su najpotrebniji jasna vizija, velike ideje i politička hrabrost. To je strategija koju će moja administracija nastaviti voditi - na Bliskom istoku, u Europi i diljem svijeta."

Netanyahu se boji

Snažna i samosvjesna poruka kojom će dio svijeta biti zadovoljan, dio će je proglasiti deklaracijom američkog hegemonizma, dok je odsudno pitanje reakcija izraelske vlade. Kako protječe rat s Hamasom, sve su vidljiviji oštri sukobi unutar kabineta pa je, primjerice, Smotrich oštro napao premijera jer je odobrio ulazak dva kamiona goriva u pojas Gaze.

Izraelski dnevni list Ha‘aretz piše da se Netanyahu sada boji da bi ga radikalna desnica mogla istisnuti. Istodobno Yair Lapid, lider opozicije, pregovara sa zastupnicima stranke Likud, koju vodi Netanyahu, a koji su izrazili nezadovoljstvo premijerovim djelovanjem, da ga zbace s položaja te imenuju novog premijera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 14:58