‘BIT ĆE POSLJEDICA‘

Amerikanci: ‘Kina definitivno pomaže Rusiji u ratu, pogledajte što su im poslali...‘

SAD je upozorio da je vojna suradnja između Kine i Rusije tijekom rata u Ukrajini očita

Xi Jinping i Vladimir Putin

 Pedro Pardo/Afp

Sjedinjene Države upozorile su svoje saveznike da Kina dostavlja Rusiji satelitske snimke kako bi pomogla Kremlju u sukobu u Ukrajini.

Prema izvorima koje je u subotu citirao Bloomberg, usred tekućih znakova produbljivanja vojne suradnje između dviju nacija Kina je isporučila Rusiji satelitske snimke za vojne potrebe, zajedno s mikroelektronikom i alatnim strojevima za tenkove.

Unatoč tome što se predstavljala kao neutralna u sukobu Rusije i Ukrajine, Kina je neizravno ekonomskim sredstvima poduprla Kremlj. Kineski čelnik Xi Jinping istaknuo je stratešku suradnju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, karakterizirajući njihov odnos kao partnerstvo "bez ograničenja" od veljače 2022.

Iako je pojam "partnerstvo bez ograničenja" nestao iz zajedničkih izjava Kine i Rusije, dvije zemlje bilježe rastuću usklađenost od početka ukrajinskog sukoba, prenosi Bloomberg.

Bilateralna trgovina između Kine i Rusije porasla je 2023. godine na rekordnih 240 milijardi dolara, a kineske tvrtke pojačale su ulaganja nakon odlaska zapadnih tvrtki iz Rusije zbog sankcija.

SAD je podigao više uzbuna ministrima vanjskih poslova Europske unije i NATO-a u vezi sa značajnom potporom Pekinga Moskvi. Državni tajnik Antony Blinken izvijestio je o proizvodnji optičke opreme i pogonskih goriva te o pojačanoj suradnji u svemirskom sektoru.

Tijekom svog posjeta Kini u subotu američka ministrica financija Janet Yellen upozorila je kineskog potpredsjednika He Lifenga da će kineske tvrtke koje podupiru Moskvu pretrpjeti "značajne posljedice".

Predsjednik Joe Biden razgovarao je s Xi Jinpingom o potpori Kine ruskoj obrambenoj industrijskoj bazi tijekom nedavnog telefonskog razgovora te je izrazio zabrinutost zbog njezinih implikacija na europsku i transatlantsku sigurnost.

U siječnju 2023. Bidenova je administracija uvela sankcije kineskoj tvrtki zbog ispunjavanja "narudžbi za satelitske snimke lokacija u Ukrajini", koje je koristila ruska paravojna grupa Wagner, kako je Bloomberg izvijestio prošle godine.

Vladimir Putin priprema se posjetiti Kinu u drugoj polovici svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:01