KINESKA APLIKACIJA

Amerika na korak do zabrane TikToka: ‘Pa oni te podatke ne moraju ni ukrasti. Samo kupiti...‘

TikTok u SAD-u ima oko 170 milijuna korisnika

Ilustrativna fotografija

 Jade Gao/Afp

Američki Senat izglasao je nacrt zakona koji TikToku daje ultimatum - u roku devet mjeseci aplikacija se mora odvojiti od matične kompanije ByteDance ili će biti zabranjena u SAD-u.

Zakon, usvojen sa 79 prema 18 glasova u utorak navečer, sada još čeka "pečat" predsjednika Joea Bidena, koji je obećao da će ga potpisati čim mu stigne na stol.

Kako će izgledati zabrana?

SAD bi mogao ukloniti TikTok iz trgovina aplikacijama, poput onih kojima upravljaju Apple i Google za iOS i Android uređaje. To znači da bi zabrana spriječila nove korisnike da instaliraju TikTok, a oni koji već imaju aplikaciju na svojim uređajima više neće moći dobivati ažuriranja za poboljšanje sigurnosti ili ispravljanje grešaka. TikTok u SAD-u ima oko 170 milijuna korisnika i, kako tvrdi kompanija, godišnje doprinosi američkoj ekonomiji s gotovo 24 milijarde dolara.

Kada bi zabrana mogla stupiti na snagu?

Čak i nakon što Biden potpiše zakon, zabrana neće odmah stupiti na snagu. ByteDance ima rok od oko devet mjeseci da proda TikTok američkom kupcu, uz dodatno tromjesečno razdoblje odgode, prije nego što bilo kakva zabrana stupi na snagu. To znači da prije sredine 2025. neće doći do promjena. Osim toga, ByteDance je već nagovijestio da će se boriti protiv zabrane i da će pokušati na sudu osporiti provedbu zakona, tvrdeći da se njime krši Prvi amandman američkog Ustava, koji štiti slobodu govora. Pravna borba će dodatno produljiti cijelu stvar.

Može li se TikTok izvući iz zabrane?

Prvi amandman zabranjuje vladi da donosi zakone koji ograničavaju slobodu govora, uz neke iznimke. Primjerice, američki dužnosnici ne mogu jednostavno zabraniti aplikaciju ako im se ne sviđa njezin sadržaj ili zato što misle da će uvjeriti ljude u ideje koje im se ne sviđaju. To znači da će prvo morati dokazati u kojim slučajevima i na koji način je TikTok jačao kinesku propagandu ili širio pro-Hamasov sadržaj, što će biti vrlo teško učiniti. Pravni stručnjaci zato vjeruju da se neće oslanjati na argument da je TikTok "propagandni stroj" kao ni na argument da je zabrana potrebna zbog zaštite korisničkih podataka. Naime, Kina može doći do tih podataka i bez TikToka.

image

Joe Biden

Andrew Caballero-reynolds/Afp

"Ako kineska vlada želi podatke o Amerikancima, ne treba im TikTok da bi ih dobila. Ne trebaju ih ni ukrasti. Sjedinjene Države su notorni izuzetak među razvijenim zemljama zbog nedostatka nacionalnog zakona o privatnosti podataka. To znači da Kinezi mogu jednostavno kupiti od brokera podataka i drugih agregatora trećih strana većinu istih informacija koje bi dobili od pristupa korisničkim podacima TikToka", objašnjava Alan Rozenshtein, profesor prava na Sveučilištu Minnesota za Lawfare.

Zbog toga će se američki zakonodavci vjerojatno usredotočiti na argument da je zabrana aplikacije nužna za zaštitu nacionalne sigurnosti. Morat će dokazati da se TikTok koristi prijevarnim ili prisilnim metodama i da je ta prijetnja nacionalnoj sigurnosti dovoljno značajna da bi opravdala zabranu aplikacije. Američki pravni stručnjaci ističu da su slučajevi Prvog amandmana često nepredvidivi i da bi vladino pozivanje na nacionalnu sigurnost moglo na kraju navesti Vrhovni sud da podrži zakon, kao i činjenica da Vrhovni sud općenito ne voli ići suprotno Kongresa u pitanjima vanjske politike.

Zašto je TikTok takav trn u oku američkim zakonodavcima?

Pojedini američki zakonodavci, uglavnom opsjednuti opasnostima kineskog komunizma, pokušali su već zabraniti TikTok na federalnoj razini tijekom mandata Donalda Trumpa. To im nije pošlo za rukom pa su odlučili preformulirati prijedlog zakona tako da su im meta sada sve aplikacije koje dolaze iz "neprijateljskih stranih zemalja". Za SAD, to su u prvom redu Kina, Sjeverna Koreja i Iran. Prema tom novom nacrtu zakona, aplikacije u vlasništvu tih neprijateljskih zemalja smatraju se prijetnjom za nacionalnu sigurnost SAD-a te ih je potrebno zabraniti kako bi se Amerikanci "zaštitili". Zakonodavci tek trebaju predstaviti bilo kakve dokaze o navodnim rizicima TikToka za nacionalnu sigurnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 12:01