‘TO JE NJEGOV STIL‘

Američki političar umro uz pomoć zakona o potpomognutom samoubojstvu koji je sam pomogao donijeti

Svi bismo trebali moći ostati vjerni svojim smjernicama i uvjerenjima na kraju života, govorio je Willem Jewett

Willem Jewett sa suprugom Ellen McKay

 FACEBOOK

Willem Jewett preminuo je 12. siječnja u 59. godini u svome domu u Riptonu u američkom Vermontu, nakon što mu je prije nešto više od godinu dana dijagnosticiran melanom sluznice. Ovaj čelnik većine u Zastupničkom domu Vermonta i bivši poslanik u Vermontu prije smrti podržao je izmjene zakona iz 2013. godine koji dopušta neizlječivo bolesnima da okončaju svoje živote. Jewett je umro upravo uz pomoć spomenutoga zakona, priopćila je njegova supruga Ellen McKay Jewett, a prenosi AP News.

- To je u potpunosti njegov stil - da zagovara zakon u koji je čvrsto vjerovao i koristi svoju sposobnost kako bi se zalagao za druge ljude - izjavila je u srijedu njegova kći Abigail Jewett.

Jewett, odvjetnik i strastveni biciklist, služio je u Vermont Houseu od 2003. do 2016., gdje je ostao zapamćen po svojoj energiji, humoru i inteligenciji. Godine 2011. postao je pomoćnik čelnika većine, a kasnije i vođa većine.

- Živio je život punim plućima. Surađivati s njim u zakonodavnom tijelu bilo je sjajno, bio je vrlo pametan i definitivno se nije bojao pokazati svoju žestoku stranu - rekao je predsjednik Predstavničkog doma Shap Smith.

- Svi bismo trebali moći ostati vjerni svojim smjernicama i uvjerenjima na kraju života - govorio je Willem Jewett 2013., kad su se podržale izmjene zakona za okončanje života neizlječivo bolesnih osoba.

- Njegova podrška stvarno je bila presudna. Vrlo je ponosan na ovaj zakon - rekla je tad Betsy Walkerman, predsjednica neprofitne organizacije Patient Choices Vermont.

Jewett se 29. prosinca obratio skupini kako bi govorio o vlastitom iskustvu sa zakonom i tad je predložio izmjene koje se sad razmatraju. Prije vlastite smrti koristio je zakon u čijem je donošenju odigrao važnu ulogu kako bi dobio recept koji bi mu pomogao okončati život. Smatrao je da su ograničenja za pacijente i pružatelje usluga - osobito predugačka razdoblja čekanja - opstruktivna i potpuno besmislena. Walkerman je s njim razgovarala telefonom 7. siječnja, pet dana prije nego što je umro.

- Samo je želio da se čuje njegov glas, koji je bio nevjerojatno moćan jer je imao ulogu i zakonodavca i pacijenta, bio je to glas osobe pri kraju života, koja ima pravo birati - rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:06