ŠTO SE DOGAĐA?

Alarmantne brojke u Njemačkoj, marševi se nižu jedan za drugim: ‘Ugrožena je demokracija!‘

Tri puta više ekstremno desničarskih i neonacističkih marševa evidentirano je u Njemačkoj ove godine

Procjenjuju da više od trećine članova krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD) ima ekstremistički potencijal

 /Profimedia

Tri puta više ekstremno desničarskih i neonacističkih marševa evidentirano je u Njemačkoj ove godine: u prvoj polovici 2023. godine zabilježena su ukupno 162 neonacistička okupljanja, prenio je londonski Times, pozivajući se na brojke koje je dao njemački Bundestag u odgovoru na pitanje zastupnika Ljevice (Die Linke).

U istom tom razdoblju prošle godine, održana su 52 neonacistička skupa. Riječ je o skupovima, demonstracijama i prosvjednim marševima koje održavaju skupine poput Freie Sachsen (Slobodni Saksonci), osnovane 2021., i Die Heimat (Domovina), što je novo ime krajnje desnog NDP-a (Nacionalna demokratska stranka Njemačke) osnovanog 1964.

Dakle, u usporedbi s prvom polovicom prošle godine, skupovi njemačke ekstremne desnice su se utrostručili. Potpredsjednica Bundestaga Petra Pau iz Die Linke rekla je za The Times da je godinu dana nakon pandemije uočena značajna mobilizacija snaga krajnje desnice. Bilježe se i brojni napadi na skloništa za izbjeglice, kaže ona i ističe da je odgovornost svih spriječiti da neprijateljsko raspoloženje prema izbjeglicama dosegne razinu kao početkom 1990-ih i 2015.

Neumoljiva statistika

Porastao je i broj koncerata krajnje desnih skupina: ove godine bilo ih je 106, u usporedbi s 35 u 2022. Posljednjih godina Njemačka je doživjela alarmantan skok aktivnosti krajnje desnice, zajedno s porastom antisemitizma, upozorava BKA, njemačka savezna kriminalistička policija. "Desni ekstremizam ostaje stalni izazov jer je najveća prijetnja demokratskom poretku", upozorila je nedavno njemačka ministrica policije Nancy Faeser.

Novi rekordi dolaze nakon što je prošla godina također već rušila rekorde. "U 2022. broj zločina s ekstremno desnom pozadinom porastao je za 3,8 posto na oko 21.000. Broj desničarskih ekstremista potencijalno spremnih na nasilje ponovno je porastao za 500 na više od 14.000. Nikada ne smijemo podcijeniti smrtonosnu opasnost od desničarskog ekstremizma i desničarskog terorizma", ističe. Njemački Savezni ured za zaštitu ustava istovremeno je zabilježio porast od više od 50 posto antisemitskih napada. Procjenjuju da više od trećine članova krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD) ima ekstremistički potencijal.

U svibnju je njemački BKA upozorio da je lani broj politički motiviranih kaznenih djela rekordno narastao. Broj politički motiviranih zločina dosegao je 2022. gotovo 60.000, što je najviša razina od 2021. godine, otkako se vodi ta statistika. Najviše je porastao broj zločina koji se zbog ideološki ne mogu jasno definirati: takvih je lani bilo 24.080, od čega 14.000 otpada na prosvjede protiv protupandemijskih mjera. Desničarski ekstremizam ostaje najveća prijetnja, s gotovo 23.500 slučajeva i 1.170 izljeva nasilja.

Odraz društvenih sukoba

Ministrica Faeser ocijenila je da su te rekordne brojke odraz društvenih sukoba. No, broj zlodjela koja se pripisuju ljevičarskim ekstremistima je po evidenciji BKA lani pao za oko 31 posto, na 7000 slučajeva. Istovremeno je broj kaznenih djela protiv izbjeglica narastao za 9 posto: registrirano je 1420 kaznenih djela i 278 kaznenih djela nasilja protiv izbjeglica.

Smještaji za azilante česta su meta napada. Veliki porast je zabilježen i u kategoriji "stranih ideologija", na 3886 kaznenih djela, od čega su 372 djela nasilja.

Tu spadaju kaznena djela povezana s ruskom invazijom na Ukrajinu, sukob između Turske i kurdske PKK te reakcije na situaciju u Iranu. Prijavljeno je 206 kaznenih djela s područja mizoginije i 417 iz područja "rodne različitosti", prenijeli su njemački mediji. Također se broj kaznenih djela u vezi s klimatskim prosvjedima udvostručio na 1600.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 05:33