DEVET UBOJSTAVA!

Njemačka u strahu, NEONACISTI su među njima: Ubojice kebabdžija. Tko ih štiti i koliko ih ima?

Još se Njemačka nije oporavila od šoka: 13 godina je policiji, tajnim službama i ostalim tijelima sigurnosti pred nosom jedna desnoekstremistička teroristička ćelija pljačkala, ubijala i planirala atentate, a da o tome odgovorni za sigurnost u zemlji nisu ništa znali ili - nisu htjeli znati.

Lavina je krenula viješću objavljenom 4. studenog: dva muškarca su navodno počinila samoubojstvo u kamperu u istočnonjemačkom Zwickauu, koju je policija našla izgorenu. Posebno misteriozan karakter ta vijest dobiva tek kad u istom gradu policija stigne na poprište eksplozije u kojoj je izgorjela jedna kuća - sa stanom u kojemu su živjele žrtve iz kampera. Tek poslije nekoliko dana postaje jasno da je samoubojstvo dvojice muškaraca, identificiranih kao Uwe M. i Uwe B., koji su prethodno opljačkali poslovnicu banke Sparkasse u Eisenachu, ključ za otvaranje goleme Pandorine kutije. Kada su istražitelji i forenzičari obavili svoj posao, izašli su na vidjelo i razlozi spaljivanja prikolice - u njoj su, među ostalim, pronađene lisice i oružje policajke Michele Kiesewetter, ubijene 2007. u Heilbronnu, i njezina teško ranjenog kolege.

‘Fantom bez lica’

To je bilo rješenje jedne od najvećih kriminalističkih zagonetki u bliskoj njemačkoj prošlosti, ali rješenje koje će njemačkim tijelima sigurnosti i pravosuđa zadati nove, puno veće glavobolje. No, krenimo redom jer je bez reda i kronologije ovu ionako apsurdnu i zamršenu priču nemoguće razumjeti.

Istraga ubojstva policajke iz Heilbronna jedna je od većih bruka u povijesti njemačke policije. Istražitelji su dugo tapkali u mraku. Mlada 22-godišnja policajka je zajedno sa svojim kolegom, ne sluteći nikakvo zlo, jedan parking u Heilbronnu izabrala kao mjesto gdje će provesti pauzu za ručak. Nepoznata osoba ili osobe - danas se vjeruje da su to bili Uwe M. i Uwe B. - pucale su im u glavu iz neposredne blizine, i to usred bijela dana. Svjedoci su navodno samo čuli pucnjeve, ali nitko ništa nije vidio. Policija je bila zbunjena i nemoćna. Policajka je preminula, a njezin je kolega dugo bio u komi, ali se više ničega ne sjeća. Tko je pucao u policajce i zašto? Policija je bila pod velikim pritiskom da rasvijetli zločin pa se vjerojatno i zbog toga očajnički ulovila jednog bizarnog traga. Dvije godine lovila je “fantoma bez lica”, osobu čiji su DNK tragovi pronađeni u 35 zločina počinjenih u nekoliko zemalja. Policija tog ženskog fantoma nikad nije ulovila. Nije ni čudo jer se ispostavilo da je “on” zapravo radnica jedne tvrtke koja je policiju opskrbljivala štapićima s vatom, korištenima za uzimanje uzoraka s mjesta zločina. Radnica ih je pakirala i otud njezini DNK tragovi otkriveni u raznim laboratorijima.

Svjedok šuti

Rasvjetljenje ubojstva iz Heilbronna bilo je tek uvod u otkrića. U izgorjelom stanu u Zwickauu pronađeno je oružje kojim su izvršena tzv. kebab-ubojstva. Zajedničko svim tim zločinima - a bilo ih je devet - izvršenima u razdoblju između rujna 2000. i siječnja 2006. bilo je to da su žrtve uvijek bile mali poduzetnici stranog podrijetla (osam turskog i jedan grčkog), da je korišteno isto oružje, a neki su svjedoci tvrdili da su na mjestu zločina viđene “sumnjive osobe na biciklima”. No, policija je opet tapkala u mraku. Zločini su bili raspršeni po cijeloj Njemačkoj, što znači da su za njih u federalno ustrojenoj Njemačkoj bili nadležni različiti uredi, događali su se bez uočljivih vremenskih ili prostornih pravilnosti, nitko nije za njih preuzeo odgovornost, nije bilo svjedoka niti bilo kakvih poruka s objašnjenjem motiva. Istražitelji su na kraju zaključili da se vjerojatno radi o internim obračunima imigranata. Da nije bilo tako, shvatili su tek poslije više godina, točnije nakon 4. studenoga 2011. Državno odvjetništvo je javnosti priopćilo da je na temelju dokaznog materijala pronađenog u izgorjelom stanu u Zwickauu utvrđeno kako postoji veza između ubojstva iz Heilbronna i kebab-ubojstava. Nekoliko dana prije toga policiji u Jeni se, u pratnji odvjetnika, predala osoba koja je živjela u tom stanu i koja ga je po svoj prilici i zapalila - 36-godišnja cimerica Uwea B. i Uwea M., Beate Zschäpe. Ona vjerojatno zna sve, ali navodno još šuti jer je svjesna da mora trgovati. Svoje informacije može, naime, pametno “prodati” pravosudnim vlastima u zamjenu za status krunskog svjedoka, koji bi joj uvelike olakšao položaj. U stanu u kojemu je živjela trojka pronađen je cijeli arsenal - devet pištolja i dvije puške, a među njima i oružje kojim su izvršena kebab-ubojstva. Osim toga, policija je navodno na zgarištu pronašla i nekoliko kuverti s 15-minutnim videom u kojemu se skupina Nacionalsocijalističko podzemlje hvali ubojstvima nad stranim poduzetnicima. Film je napravljen kao crtić Pink Panther u koji su integrirani propagandni tekst i grafika. U njima Pink Panther planira napade na strance, ismijava žrtve, policiju i istražitelje te tvrdi da Nacionalsocijalističko podzemlje stoji i iza drugih atentata, primjerice podmetanja bombe s čavlima u Kölnu 2004. godine kada su ranjene 22 osobe, i to gotovo sve turskog podrijetla. Neonacistička banda objašnjava motive svog djelovanja mržnjom prema strancima te željom da se Njemačka od njih “očisti”, i to prema motu “djela umjesto riječi”.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 04:54