SVI ISPITANI U ZATVOR

‘Znate li u što sliče te ćelije? Leže na podu, zbijeni, ali ono što ih čeka nakon nedjelje...‘

I nakon današnjeg ispitivanja druge skupine BBB-ovaca svi su zadržani, ali ono što zabrinjava je istup odvjetnika...

Privođenje Dinamovih huligana

 Yiannis Panagopoulos/Afp

Još 39 Hrvata i jednom Grku iz druge skupine uhićenih za incident u New Philadelphiji određen je istražni zatvor. Na kraju drugog dana davanja iskaza na Gradskom sudu u Ateni, dakle, svi su uhićeni navijači zadržani, ukupno njih 70 zadržano je u pritvoru, od toga 67 Hrvata, dva Grka i Albanac.

Istražni proces nastavlja se i u nedjelju kada će biti ispitano i posljednjih 30 uhićenih navijača.

Athanassios Kaimanakis, odvjetnik najvećeg broja hrvatskih navijača, danas je prvi put istupio za medije, a rekao je da postoje veliki sigurnosni problemi za hrvatske navijače, konkretno, od činjenice da će ih nakon nedjelje vjerojatno prebaciti u neke od grčkih zatvora.

- Trebamo pomoć hrvatskog Veleposlanstva. Oni nisu kriminalci, oni su navijači i mladići od 19-20-21 godine, a bit će poslani u zatvore, natrpane zatvore, gdje može biti odmazde od strane drugih navijača – rekao je.

Iako su navijači trenutno na sigurnom, u Glavnoj policijskoj postaji Attika, gdje su, kako se moglo čuti, zbijeni u tijesnim prostorijama, spavaju na podovima, još uvijek nisu prebačeni u neki od grčkih zatvora što će uskoro, nakon nedjelje, kada svi daju iskaze, postati mogućnost.

Prema informacijama odvjetnika i iskusnih novinara na terenu, situacija u grčkim zatvorima je jako loša. Grčki su zatvori pretrpani, često ih sedmorica spavaju u ćelijama za trojicu, a nasilje i loša zdravstvena skrb ugrožavaju živote zatvorenika. Europsko je vijeće, koje svake godine radi izvještaje o europskim zatvorima, zaključilo da uvjeti u nekim grčkim zatvorima predstavljaju “povredu dostojanstva zatvorenika”.

Trenutno se ne zna u koji će zatvor hrvatske navijače prebaciti i kada. S obzirom na to da ih je stotinu očekuje se da će više grupa navijača u jednom trenutku biti raspoređeno na nekoliko od ukupno 13 grčkih zatvora.

Najveći grčki zatvor je atenski Korydallos smješten u jugozapadnom dijelu Atene, a u njemu su neki od najpoznatijih grčkih kriminalaca, poput pripadnika radikalne grčke gerila skupine “17. studeni”, čije su anarhističke akcije ubile 23 ljudi. Zanimljivo je i da su gotovo 60 posto grčkih zatvorenika strani državljani, kaže statistika.

U svakom slučaju, u subotu su istupili i roditelji navijača u pismu Vladi, predsjedniku i pučkom pravobranitelju navodeći strah da njihova djeca neće imati pravično suđenje u Ateni.

Mario Medak, odvjetnik roditelja, rekao je da su roditelji poslali apel institucijama jer su zabrinuti za sigurnost djece, žele da daju sve od sebe da znaju da ce im se suditi kako treba odnosno da ce u zatvoru biti sigurni, nema informacije o tome da su grčki odvjetnici kontaktirali roditelje.

Naglasio je koliko je sigurnost navijača upitna sad i da su zbog tog obitelji jako zabrinute jer je situacija jako ozbiljna. Ne zna reći koliko će dugo biti u zatvoru jer ne poznaje toliko grčko pravosuđe, to mogu znati branitelji Hrvata u Grčkoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 12:39