NELEGALNO IZNAJMLJIVANJE

Znate li koliko ‘vikendaša‘ u Istri ne prijavljuje boravak? Glavni državni inspektor: ‘Krećemo u veliku akciju‘

‘Imamo nultu stopu tolerancije na nelegalan rad‘, rezolutan je bio Mikulić.

Ilustracija

 Duje Klaric/Cropix/Cropix

Čak 40 posto od 2.300 ‘vikendaša‘ u Rovinju ne prijavljuje svoj boravak u Turističkoj zajednici, a time se ni ne zna iznajmljuju li svoje vikendice i stanove na crno. Slična je situacija i u Poreču.

I baš zato jer je ta situacija uzela maha, danas se glavni državni inspektor Andrija Mikulić sastao s direktorima i direktoricama turističkih zajednica u Istri na čelu s direktorom županijskog TZ-a Denisom Ivoševićem u Puli. Kako je najavio sam državni inspektor, nadzori nekomercijalnog smještaja će se pojačati u suradnji s TZ-ima koji su već detektirali probleme na terenu, a sada će ih i prijavljivati. I po tom pitanju kreće velika akcija Inspektorata.

- Ne možemo reći da je to pojava koja ne postoji. Ali zajedničkim sinergijskim pristupom ćemo tu pojavu svesti na minimum, ako ne i na nulu, najavio je Mikulić koji je prije početka glavne sezone najavio pojačani nadzor u ugostiteljstvu i turizmu. Ovih dana na Jadranu je čak 200 inspektora koji kontroliraju rad kafića, barova, restorana, hotela, kampova, privatnog smještaja, i to legalnost objekata i zdravstvenu ispravnost hrane.

Akcija širih razmjera

- Državni inspektorat već petu godinu radi predsezonu i sezonu. U predsezoni smo imali preko 170 objekata koje smo inspicirali. Bilo je 750 nadzora te 700 povreda u tim nadzorima. U oko 40 posto ukupnog broja od pola povreda išli smo na mjere oportuniteta, odnosno upozorenja. Dakle, nije nam cilj isključivo kažnjavanje, nego idemo s mjerom upozorenja. Tamo gdje smo našli da je nešto nelegalno, odnosni da objekt nema registraciju za obavljanje djelatnosti ili minimalne uvjete za to, tu jednostavno nema kompromisa - ide se upravnim i prekršajnim mjerama, kazao je glavni državi inspektor danas u Puli. Najavio je da se s predstavnicima turističkih zajednica u Istri dogovorio skorašnju akciju nadzora širih razmjera po pitanju legaliteta objekata.

- Legalitet je osnova svega za obavljanje neke djelatnosti. Tisući nadzora takve vrste smo napravili lani, a ove smo godine dosad napravili oko 700 takvih nadzora. Oko 40 do 50 objekata je zapečaćeno. To je poruka svima koji rade nelegalno. Imamo nultu stopu tolerancije na nelegalan rad, rezolutan je bio Mikulić.

Ovo je inače prvi put da su turističke zajednice pokrenule ovakav dijalog s Državnim inspektoratom, a na to su ih primorale brojke prijava gostiju koje se uvelike nakon korone razlikuju od onih u vrijeme epidemije kada su se svi koji su prelazili granicu morali prijaviti. Te su brojke točan pokazatelj da u Istri boravi puno više turista nego je to službeno evidentirao.

- S terena smo prikupili informacije koje nam govore da postoje situacije koje su za postupak Državnog inspektorata. Tematika sastanka bila je vezana za nekomercijalni privatni smještaj. U Istarskoj županiji podržavamo privatan smještaj i koji je obiteljski, za razliku od rentijerskog privatnog smještaja, odnosno neprodanih stanova. U tom se segmentu dešava nelegalno iznajmljivanje smještaja nerezidenata, kazao je Ivošević. Dodao je da su te brojke velike.

- U epidemiji, kada su se ti gosti morali prijavljivati, dakle 2020. godine, realizirali smo dva milijuna noćenja u nekomercijalnom smještaju, a lani smo imali samo 1,4 milijuna noćenja. I ne samo da vlasnici tih vikendica i stanova ovdje borave neprijavljeni, nego i nelegalno te stanove i kuće iznajmljuju, zaključio je Ivošević koji na ovaj problem upozorava već neko vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:53