PROVJERITE HLADNJAKE

Zbog smrtonosne bakterije iz prodaje hitno povučen omiljeni suhomesnati proizvod!

Zaraza listerijom zna dovesti do paralize moždanih živaca i udova, meningitisa, encefalitisa (upale mozga), ali i smrti

Ilustrativna

 Nikolina Vukovic Stipanicev/C/Cropix

Državni inspektorat RH obavijestio je u ponedjeljak potrošače o hitnom povlačenju prehrambenog proizvoda zbog utvrđene opasne bakterije, piše portal Danica.hr.

Kako navode u priopćenju, riječ je o opozivu proizvoda Kulen 55 VP, LOT brojeva 90061995 i 90062876, s rokom upotrebe do 16. rujna ove godine.

Proizvod se povlači zbog utvrđene bakterije Listeria monocytogenes i nije u skladu s uredbom Europske komisije o mikrobiološkim kriterijima za hranu. Proizvođač kulena je tvrtka Bermes d.o.o. iz Donje Pušće, navode u Državnom inspektoratu.

Infektolozi upozoravaju kako listeria često izaziva infekciju središnjeg živčanog sustava. Bakterija ima posebnu sklonost invaziji moždanog tkiva te ovojnica mozga. Zaraza listerijom zna dovesti do paralize moždanih živaca i udova, meningitisa, encefalitisa (upale mozga), ali i smrti.

Liječi se specifičnim antibioticima. Stručnjaci, liječnici i znanstvenici, upozoravaju na visoku stopu smrtnosti. Bez obzira na terapiju, ukupna stopa smrtnosti kreće se između 20 i 30 posto, ističu hrvatski infektolozi.

Prema evidenciji portala Danica.hr, to je u proteklih 20-ak mjeseci već 11. slučaj utvrđene opasne bakterije u prehrambenim proizvodima u Hrvatskoj. Uglavnom je bila riječ o filetima lososa, kajmaku, različitoj ribi (tuna i pastrva) te kobasicama (jeger i češnjovke), piše portal Danica.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 19:12