BEZ DOPUŠTENJA

ZBOG GMO SJEMENA KUKURUZA HRVATSKOJ MORAJU ISPLATITI 13 MILIJUNA KUNA Zagrebačka tvrtka na naše tržište je uvezla sporno sjeme prije više od 15 godina

 
Ilustracija
 Profimedia, Zuma Press - Archives

Općinski građanski sud u Zagrebu sredinom prosinca prošle godine donio je nepravomoćnu presudu kojom se tvrtku Pioneer sjeme d.o.o. iz Zagreba obvezuje da Republici Hrvatskoj nadoknadi štetu od nepunih 13 milijuna kuna zajedno sa zateznim kamatama još od 2004. godine, zbog stavljanja na tržište genetski modificiranog sjemena hibridnog kukuruza, izvijestilo je jučer zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo.

Spomenuta tvrtka je na hrvatsko tržište, bez dopuštenja i protivno Zakonu o zaštiti prirode, stavila sjeme hibridnog kukuruza proizvedeno u SAD-u, a uvezeno iz Austrije, koje je sadržavalo GMO. Tim su sjemenom proizvođači zasijali ukupno 1790 hektara, a cijela je sjetva te 2004. godine, kada je u sjemenu otkriven sastojak GMO, zbog toga uništena. Država, odnosno nadležno Ministarstvo poljoprivrede nadoknadilo je 12,88 milijuna kuna štete proizvođačima smatrajući da nisu krivi oni nego dobavljač sjemena. Stoga je protiv uvoznika i distributera, tvrtke Pioneer sjeme i pokrenut sudski postupak za naknadu štete.

No, ni tvrtka Pioneer nije priznavala odgovornost tvrdeći da njezino sjeme ne sadrži GMO, iako je postojanje zabranjenog sastojka potvrdila i analiza ovlaštenog laboratorija i Švicarskoj i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U postupku koji je trajao praktično 15 godina sada je donesena presuda u korist RH. Osim nadoknade prouzročene štete od 12,88 milijuna kuna, tuženoj tvrtki naloženo je i plaćanje sudskih troškova u iznosu od 1,4 milijuna kuna. No, najveća stavka bit će, po svemu sudeći, zatezne kamate koje bi s obzirom na 15-godišnji period, mogle biti enormne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 15:26