NEOČEKIVANI ZAPLET

Zapela rekonstrukcija Kranjčevićeve, otkrivamo što je pauziralo Tomaševićev projekt

Arhitektonski fakultet i Sirrah ponudili istu cijenu za izradu projekta, 300 tisuća eura, osječka tvrtka ipak skupila više bodova

Budući izgled stadiona u Kranjčevićevoj

 Grad Zagreb

Budući da imamo gotov projekt, gradnja u Kranjčevićevoj početi će vjerojatno do kraja 2023., a stadion bi trebao biti izgrađen unutar godinu dana. Tim riječima zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet najavio je sredinom prosinca prošle godine brzi zahvat na gradskom stadionu u Kranjčevićevoj ulici kako bi se proširio, obnovio i osposobio za ‘zamjenski‘ stadion Dinama dok se ne izgradi novi ‘Maksimir‘.

Godinu dana kasnije u Kranjčevićevoj nema radova jer je zapeo javni natječaj za izradu glavnog i izvedbenog projekta rekonstrukcije stadiona čiji je dugogodišnji korisnik bio nogometni klub Zagreb, a sada ga koriste prvoligaši Lokomotiva i Rudeš. Idejni projekt rekonstrukcije stadiona, koji je spomenuo Korlaet, izradio je zagrebački Arhitektonski fakultet, ali je gradska uprava morala raspisati i javni natječaj za izradu glavnog i izvedbenog projekta rekonstrukcije stadiona.

- Potrebno je predvidjeti sve strojarske i elektro radove koji proizlaze iz radova rekonstrukcije stadiona, kao i ostale radove koje je potrebno izvesti, dok je projektnu dokumentaciju potrebno izraditi u skladu s Idejnim projektom rekonstrukcije stadiona – navodi se u natječaju za izradu glavnog i izvedbenog projekta rekonstrukcije stadiona u Kranjčevićevoj koji je zagrebačka gradska uprava raspisala sredinom kolovoza ove godine, izdvojivši za narudžbu projekta 400 tisuća eura.

Pet ponuda

Na natječaj se, očekivano, javio Arhitektonski fakultet prema čijoj ideji se treba provesti rekonstrukcija, ali se naručitelj odlučio za ponudu osječke tvrtke Sirrah projekt. Iako su spomenuti fakultet i Sirrah ponudili istu cijenu za izradu projekta, 300 tisuća eura, osječka tvrtka odabrana je zbog više prikupljenih bodova. Dok je ponuda Arhitektonskog fakulteta ocijenjena s 94 boda, Sirrah je prikupio bod više. Još su se tri tvrtke javile s ponudama, sve tri s značajno većim iznosima od pobjednika natječaja, u rasponu od 319 tisuća do 370 tisuća eura. Svim spomenutim iznosima treba dodati porez na dodanu vrijendost.

image

Na negdašnjem stadionu NK Zagreba danas svoje službene utakmice igraju Lokomotiva i Rudeš

Goran Mehkek/Cropix

Gradska uprava Zagreba, međutim, s Sirrahom neće moći potpisati ugovor do daljnjega jer je Arhitektonski fakultet u četvrtak izjavio žalbu na rezultat natječaja pred Državnom komisijom za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM). S obzirom na razliku u bodovanju dvaju ponuda, ne čudi da je Arhitektonski fakultet potegao žalbu pred DKOM-om za čije rješavanje žalbi ne postoje rokovi pa je neizvjesno kada će se projekt rekonstrukcije bivšeg stadiona NK Zagreba pokrenuti s ‘mrtve točke‘.

Arhitektonski fakultet dao je na spomenutome natječaju zajedničku ponudu s zagrebačkim Sveučilištem i tvrtkom ‘Ing4studio‘ iz Zagreba, dok je Sirrah, iako se natjecao samostalno, u ponudi naznačio da će kao podizvoditelje uzeti tri tvrtke. Budući je Sirrah izradio idejno rješenje za Opus Arenu, stadion osječkog nogometnog prvoligaša na Pampasu koji trenutno predstavlja najmoderniji i najkomforniji stadion u državi, zadovoljio je jedan od ključnih uvjeta natječaja za stadion u Kranjčevićevoj. Naime, od sudionika u natječaju tražilo se iskustvo u projektima izgradnje nogometnih stadiona ili građevina slične namjene.

Slični kapaciteti

Upadljiva je i sličnost Opusa Arene s zamišljenim novim zdanjem u Kranjčevićevoj. Naime, kapacitet bivšeg stadiona NK Zagreba trebao bi se podići s sadašnjih 5 350 sjedećih mjesta od kojih je tek manji dio na natkrivenom dijelu stadiona, na 12 016 u potpunosti natkrivenih sjedalica raspoređenih na četiri tribine smještene uz igralište, bez atletske staze. Kapacitet Opus Arene je 13 000 sjedalica na četiri tribine koje su također izgrađene uz samo igralište.

Ključna razlika između Opus Arene i zamišljenog obnovljenog zdanja u Kranjčevićevoj je u okruženju dvaju građevina. Dok je novi osječki stadion središnji je dio nogometnog kampa ‘bijelo-plavih‘ izvan središta grada koji se prostire na 15 hektara, bivši stadion Zagreba mora se obnoviti na postojećoj parceli ‘stisnutoj‘ u centru metropole. Umjesto ograde koja stadion sada dijeli od prometnice u Kranjčevićevoj ulici, biti će trg s kojeg će se ulaziti na tribine, pješačka zona oko stadiona i parkiralište. Dodatni prostor unutar stadiona dobiti će se uklanjanjem sadašnje staze oko igrališta i građevina koje neće služiti budućoj stadionskoj infrastrukturi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:35