OBNOVA NAKON POTRESA

ZAKON O OBNOVI PUŠTEN U JAVNU RASPRAVU Štromar: 'Moj osobni i cilj ove Vlade omogućiti građanima da se što prije vrate doma'

Predrag Štromar
 Tomislav Kristo / CROPIX

Zakon o obnovi Zagreba opak je od strane Ministarstva graditeljstva pušten u javnu raspravu.

- Zakon o obnovi Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije od danas je u javnoj raspravi. Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja je već dan nakon potresa krenulo je u izradu Zakona i to zajedno sa strukom - poručuju iz Ministarstva, a ministar Predrag Štromar navodi da je njegov "osobni i cilj ove Vlade omogućiti građanima da se što prije vrate doma, a da se grad obnovi u skladu sa svim pravilima i standardima koje struka nalaže te da osiguramo transparentno trošenje sredstava".

- Zato uvodimo i aplikaciju putem koje će svi građani moći pratiti trošenje sredstava u realnom vremenu. Zakon o obnovi je kompleksan. Prema njemu će se Zagreb obnavljati narednih 10 ili 20 godina i dobro je da prođe proceduru javnog uvida, ali mi ne smijemo gubiti korak. Građanima koji su preživjeli traumu potresa svaki je novi dan izbivanja njihovog doma predug - poručio je ministar Štromar. Dodao je da građanima koji su preživjeli traumu potresa svaki je novi dan izbivanja njihovog doma predug.

- Postoje hitne aktivnosti u tri pravca koje moramo poduzeti paralelno s donošenjem zakona, a to su: popravci kojima bi se dijelu građana u kratkom roku omogućio povratak u domove kroz hitne sanacije i popravke dimnjaka i nabavku bojlera, adekvatan privremeni smještaj kroz sufinanciranje najma onima koji neće moći u svoj dom u kratkom roku te osiguravanje sredstava iz domaćih ih stranih izvora financiranja - naveo je Štromar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 07:04