GAS DO DASKE

Vukovarac jurio 240 km/h, neslavni rekorder je motociklist s 247 km na sat

 Igor Sambolec/CROPIX

ŽUPANJA – Vukovarac koji je u Audiju švicarskih oznaka autocestom A3 Bregana-Bajakovo jurio brzinom od 240 kilometara na sat platit će prekršajnu kaznu od 3.000 kuna jer ga je u nedjelju navečer oko 21 sat sustigao policijski “presretač“.

Papučicu gasa previše je stisnuo 32-godišnjak, hrvatski državljanin iz Vukovara na putu iz smjera Zagreba, a policajci su ga „usporili“ na 265. kilometru autoceste u blizini Županje. Na tom dijelu autoceste brzina je ograničena na 130 km na sat, pa je i uz toleranciju od 10 posto, Vukovarac prekršio prometni propis za čak 86 km/h.

No, spomenuti Vukovarac nije rijedak primjer, jer službeni „presretač“ PU vukovarsko-srijemske na „svom“ dijelu autoceste A3 mjesečno u prosjeku odradi i po 250 postupanja, a više od 80 posto se odnosi upravo na nemalo prekoračenje brzine.

Samo u nekoliko posljednjih dana mjerili su brzine od 212 km/h, 222, 226, 231 i 238 kilometara na sat.

Dosadašnji rekorder na tom dijelu autoceste bio je u svibnju ove godine 26-godišnji motociklist iz Vinkovaca koji nije umakao policijskom „presretaču“ dok je prema Bajakovu jurio brzinom od 247 km/h.

PU vukovarsko-srijemska na autocesti Bregana-Bajakovo stalno „u pogonu“ ima jedan službeni „presretač“, koji je tijekom rujna odradio čak 342 postupanja. Brojka je veća od prosjeka jer je to još bilo vrijeme pojačanog prometa stranih državljana i turista, koji više znaju „nagaziti“ nego domaći vozači.

Osim brzine, nije rijetkost da im na autocesti u ruke padnu i alkoholizirani vozači. A kako se u većini teških prometnih nesreća, koje na autocesti nerijetko završavaju kobnim posljedicama, kao krivac pojavljuju upravo velika brzina, alkohol, ili kombinacija to dvoje, u policiji tvrde kako njihovi „presretači“, osim što vozače sklone prebrzoj vožnji kažnjavaju visokim iznosima „po džepu“, imaju i nezanemarivu preventivnu ulogu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 03:42