SAGA BEZ KRAJA

Vrhovni sud opet ukinuo odluku o suspenziji bivšeg glavnog državnog odvjetnika, može na posao

Sada je Vrhovni sud opet udijelio "packu" DOV-u, spočitnuvši im da kao i kada su ukinuli prvu odluku, nisu napisali pravilno obrazloženje
Dražen Jelenić
 Damjan Tadic/Cropix

Saga sa suspenzijom Dražena Jelenića, bivšega glavnog državnog odvjetnika, nastavlja se. Vrhovni sud Republike Hrvatske sad je ukinuo i novu odluku Državnoodvjetničkog vijeća na koju se žalio Jelenić. Ako mu ta odluka, koju je u četvrtak objavio Vrhovni sud, odmah bude uručena, Dražen Jelenić može se već sutra opet vratiti na svoje radno mjesto zamjenika glavne državne odvjetnice. Hoće li to opet biti samo nakratko, tek treba vidjeti, ali tako je bilo i 6. rujna kad je ukinuta prva odluka i kad se Jelenić vratio na posao, ali je DOV isti dan donio novu odluku o udaljenju s dužnosti pa je napustio ured.

Jeleniću je DOV produljilo privremenu mjeru udaljenja od obavljanja državnoodvjetničke dužnosti zamjenika glavne državne odvjetnice za još tri mjeseca. Naime, DOV je na zahtjev Zlate Hrvoj-Šipek 13. travnja ove godine privremeno udaljio Jelenića s dužnosti, a 28. travnja donio odluku o pokretanju stegovnog postupka protiv njega, koji je u tijeku, a u međuvremenu mu je suspenzija produljena. Podsjećamo, bit svega je tvrdnja da je Jelenić članstvom u masonskoj loži narušio ugled tužiteljstva i međuljudske odnose.

Sada je Vrhovni sud opet udijelio "packu" DOV-u, spočitnuvši im da kao i kada su ukinuli prvu odluku DOV-a, da nisu napisali pravilno obrazloženje odluke pa je nisu mogli niti ispitivati. Smatraju i da stegovni postupak nije po automatizmu osnovan razlog koji uvjerljivo opravdava donesenu odluku o produljenju privremenog udaljenja. Ako doista tijekom stegovnog postupka nije moguće redovno obavljanje dužnosti zamjeniku glavne državne odvjetnice, onda to treba jasno obrazložiti, a to nije učinjeno.

Tvrdnja Državnoodvjetničkog vijeća o negativnom utjecaju daljnjeg obavljanja državnoodvjetničke dužnosti na "međuljudske odnose i efikasno funkcioniranje Državnog odvjetništva Republike Hrvatske" nije potkrijepljena konkretnim podacima, smatra Vrhovni sud.

"Odluka ne sadrži ni obrazloženje o navodnom i dalje aktualnom članstvu zamjenika u jednoj udruzi. Razlozi kojima se obrazlaže produljenje privremenog udaljenja i dalje su manjkavi", navodi Vrhovni sud i zaključuje da će DOV u ponovljenom postupku donijeti novu, na zakonu utemeljenu odluku koju će pravilno i potpuno obrazložiti te pritom otkloniti uočene nedostatke. Pokušali smo dobiti i komentar DOV-a, ali bez uspjeha

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 05:56