INCIDENT U PODRAVINI

Veljko Kajtazi: ‘Policija će pronaći tko je srušio romsko naselje u Drnju‘

Komentirao je i slučaj Hlebina rekavši kako neće dopustiti da se Romi iseljavaju

Veljko Kajtazi

 Damjan Tadić/Cropix

Potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga i saborski zastupnik Veljko Kajtazi posjetili su u ponedjeljak Općinu Drnje i razgovarali o napetostima između lokalnog stanovništva i romske manjine, a Kajtazi je rekao kako vjeruje da će policija pronaći tko je nedavno srušio romsko naselje uz Dravu.

Uoči sastanka Šimpraga je rekla da su došli kako bi iznašli rješenje za žitelje romskog naselja Autoput u Drnju, koje je prije desetak dana nepoznati počinitelj srušio, a stanovnici su bili evakuirani zbog izlijevanja Drave.

Dodala je kako će također s načelnicom hlebinske Općine Božicom Trnski (HDZ) razgovarati o problemu da je romska obitelj pod prijetnjama demonstracija mještana morala odustati od kupnje kuće u Hlebinama.

Komentirajući taj slučaj Kajtazi je novinarima izjavio da je pravo svakog građanina Hrvatske birati mjesto gdje će živjeti.

Na upit novinara zna li se tko je, nakon izlijevanja Drave, srušio stambene objekte u naselju Autoput u kojima su živjeli Romi. Kajtazi je rekao kako vjeruje da će policija pronaći onoga tko je to učinio.

Zbog rušenja naselja načelnik Općine Drnje Petar Dombaj (nezavisni) u policiji je ranije dao uvid o tom slučaju, a novinarima je danas izjavio da zbog tajnosti istrage ne može komentirati ono o čemu je razgovarao s policijom. No, ističe, odgovorno tvrdi da nitko iz Općine nije naložio da se spomenuto naselje sruši.

"Siguran sam da će istraga pronaći put do krivca", kazao je Dombaj.

Nakon sastanaka potpredsjednica Vlade Šimpraga nije željela dati izjavu novinarima, a o čemu se razgovaralo izvijestili su Kajtazi i Dombaj.

Vidjeli smo da postoji dobra volja da se riješi problem smještaja stanovnika Autoputa koji se u ovom trenutku nalaze kod rodbine. Problem neće biti uklonjen kroz dva do tri dana, ali bit će uskoro. Tim ljudima nije mjesto u kontejnerima, rekao je Kajtazi.

Komentirao je i slučaj Hlebina rekavši kako neće dopustiti da se Romi iseljavaju.

Također je ustvrdio da je dugoročno rješenje zamjena stambenih objekata. Za tih nekoliko kuća sigurno će se iznaći sredstava, dodao je.

"Strahujem da se ne ponovi scenarij od prije četiri godine kad je mlada obitelj kupila kuću na koju je netko napisao ‘Ne želimo Cigane‘ te im je zapaljena štala", rekao je Kajtazi.

Načelnik Dombaj je izvijestio da se razgovaralo otvoreno te da će se stambeno zbrinjavanje odvijati u suradnji s Centrom za socijalnu skrb.

"Sredstva nećemo dodjeljivati direktno obiteljima kojima su kuće srušene ili su stradale za nedavne poplave", izvijestio je Dombaj. Napomenuo je da će svi oni koji će biti zbrinuti, morati na neki način pridonijeti društvu.

Na sastanku je bilo riječi i o tome da pojedinci nenamjenski troše novac dodijeljen putem socijalne pomoći

Dombaj je kazao i kako je načelnica Općine Hlebine Trnski, koja nije davala izjave, poručila da će se javnosti obratiti kada za to dođe vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:11