SLAGANJE VLADE

Utučeni partner HDZ-a: ‘Mislim da su pregovori gotovi, a nas nitko nije ništa pitao. Nisam oduševljen...‘

Sve događaje o pregovorima o sastavljanju nove Vlade pratimo iz minute u minutu

Ivan Penava, Andrej Plenković, Milorad Pupovac

 /Vesna Veselić

Ključni događaji:

- Jutarnji neslužbeno doznaje da je Plenković skupio 80 ruku za većinu

- Plenković u Vukovaru razgovarao s čelnicima DP-a

- Josip Dabro: ‘Da, našli smo se s HDZ-om i dogovarali većinu bez SDSS-a‘

- Zekanović: ‘HDZ i DP će sklopiti vladajuću većinu. Nema panike ni drame, pričekajmo još koji dan

- Fred Matić: ‘HDZ će se prividno odreći SDSS-a dok ne sažvače i ne ispljune DP‘

- Božo Petrov: ‘Ako se sklopi koalicija između HDZ-a i DP-a, onda je DP sebi pucao u noge‘

- Peternel: Pregovarači će se obratiti u utorak

- Beljak: Kontingent mladih napustit će RH


NOVO 14:30 Predsjednik Sabora Gordan Jandroković istaknuo je u nedjelju napredak u pregovorima između HDZ-a i DP-a u sastavljanju parlamentarne većine te je uvjeren da će se idućih dana već znati koji će zastupnici biti u nju uključeni, a većina osigurana.

"U idućem tjednu sve će biti jasnije i imat ćemo točne brojke. Ali sasvim sigurno, većina će biti osigurana", izjavio je Jandroković u Bjelovaru odgovarajući na novinarska pitanja o tijeku pregovora između HDZ-a i DP-a s ciljem osiguranja neophodnih 76 ruku za formiranje saborske većine.

Na pitanje hoće li i dalje SDSS biti dio većine, Jandroković odgovara da su glasači jasno poslali poruku koji smjer žele, ali i da će se i dalje nastaviti s politikom prema manjinama u smislu zaštite svih njihovih prava i programa.

"Tu neće sasvim sigurno doći do promjene, a kako će se formirati parlamentarna većina, to ćemo dogovoriti u idućem stadiju", objasnio je Jandroković.

Na pitanje koliko se sigurno osjeća HDZ-ov pregovarački tim dok razgovara s predstavnicima stranke (DP) koju su optuživali za poticanje terorizma, Jandroković se ponovno vratio na ključnu poruku birača koji su, kaže, pokazali da žele DP, a ne žele lijeve političke stranke i predsjednika Republike.

"U proteklom je razdoblju bilo svakako pretjeranih izjava sa svih strana, ali dobili smo poruku od birača i držat ćemo se onoga što su nam poručili", izjavio je Jandroković u Bjelovaru gdje je sudjelovao na Rukometnom BOK turniru.


14:25 Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak za N1 televiziju priznao je da nije zadovoljan činjenicom da njegovu stranku nitko ništa nije pitao oko pregovora za slaganje vladajuće koalicije.

- Mislim da su, načelno, pregovori gotovi. Žao mi je što i nas, manje partnere, nitko ništa ne pita. Dakle, osobno sam osvojio veliki broj preferencijalnih glasova na ovim izborima i nije mi svejedno što ćemo raditi kao predstavnici tih preferencijalnih glasova. Vidim da svi nas uzimaju zdravo za gotovo. HSLS je puno ozbiljnija stranka od robe s police”, nastavio je.

Napomenuo je da je dosta skeptičan oko načina na koji se trenutno slaže većina.

“Sjest ćemo i razgovarati. Ukoliko nas premijer uvjeri u to, mi ćemo podržati ovakvu većinu. Iako kažem, nisam oduševljen s načinom na koji se ona upravo u ovom trenutku slaže - rekao je Hrebak i dodao da će podržati Andreja Plenkovića.


NOVO 12:30 Ispred pravoslavnog hrama na Cvjetnom trgu, gdje je bio na liturgiji u povodu pravoslavnog Uskrsa, novinari su dočekali predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca s neizbježnim političkim pitanjima. Zanimalo ih je što će biti sa SDSS-om.

“Hristos Vaskrse. Sve što vas i javnost zanima čut ćete za koji dan. Na današnji dan nitko ne bi trebao biti razočaran, a ima li nekih briga koje dijelimo svi u ovoj zenlji - vjerojatno ima, ali danas se radujemo”, rekao je Pupovac novinarima, prenosi N1 televizija.


NOVO 10:40 Igor Peternel, saborski zastupnik Domovinskog pokreta, potvrdio je za "Studio 4" HRT-a da je došlo do napretka u pregovorima s HDZ-om.

- Tek sad se mogu otvoriti pravi pregovori s obzirom na to da se došlo do ključnog napretka koji je bio nužan preduvjet da bi uopće došlo do daljnjih programskih i svih drugih kadrovskih razgovora. Vjerujem da ćemo pred kraj tjedna znati koji su rezultati, a svakako sam optimist, rekao je Peternel i kazao da će se pregovarači javnosti vjerojatno obratiti u utorak.

Nije htio otkriti na koliko ministarstava računa Domovinski pokret.

- Mogu reći ono kako ja to vidim, u tome bi svakako trebalo biti jedno od državnih ministarstava i treba biti ono čime DP ulazi u ovu priču, taj ideološki aspekt koji je itekako važan i mislimo da je to nešto što bi pokazivalo u kojem smjeru će ići vlada u kojoj participiramo, rekao je Peternel.

Kazao je kako je ministarstvo demografije i useljeništva u njihovom programu najviše pozicionirano.

- U kampanji je ta problematika komunicirana kao ključna, točno smo razvili kojim pravcima trebamo ići kako bi zaustavili iseljavanje, povećali natalitet i eventualno stvorili uvjete za povratak stanovništva, rekao je.

Peternel je rekao kako svoj program neće provoditi s ljevicom jer imaju različite vizije niti bi to bilo pošteno prema biračima.

- Možemo pokušati to napraviti s ideološki, barem djelomično, srodnom strankom, što ona prema biračkoj bazi svakako jest. Je li ona bila takva prema vodstvu stranke - nije - i zato smo bili nezadovoljni. Ja nikad u kampanji nisam rekao da mi sigurno nećemo ići s HDZ-om, ali sam rekao da nećemo ići s ljevicom, ako se dogovorimo i ako se budu provodile politike za koje smo smatrali da su bitne, ako ne - uvijek možemo na nove izbore, rekao je Peternel.

- Ako smo prevarili birače, to ćemo vidjeti na europskim izborima, dodao je Peternel.

Krešo Beljak, saborski zastupnik HSS-a, kazao je kako su priče o demografiji smiješne te da će nakon svega još nekoliko stotina tisuća mladih napustiti Hrvatsku. Hrvatska će, naglasio je, otkliziti jako udesno što se tiče retorike.

- Retorika da je Zagreb okupiran, a ne oslobođen je nazadna, nije prihvatljiva kod lijepog dijela mladih ljudi koji se ne žele živjeti u državi koja će se baviti revizionizmom. Ništa od te demografske politike, ona će ići u minus. Garantiram za četiri godine, ako opstane ta vlada, još pola milijuna Hrvata manje, rekao je Beljak.

Ponovio je da njihova retorika i retorika DP-a, prije i nakon izbora, nije ista.

- Govorili su da neće s HDZ-om, a poslije izbora drugo, ali to je njihov problem. To je problem koji je HSS imao 2008. godine, to će značiti jednokratnu upotrebu te stranke koja je za to i napravljena, rekao je Beljak i dodao kako niti jedna stranka nije preživjela koaliciju s HDZ-om.

Beljak je naglasio kako HDZ nema nikakvu ideologiju.

- Nihova jedina ideologija je kako što temeljitije opljačkati Hrvatsku. Iluzija da ćete ih mijenjati - nećete, HDZ se ne može promijeniti. Oni su napravili svoju vojsku i gutaju partnere, poručio je Beljak Peternelu.

Kazao je kako je HDZ relativni pobjednik iz samo jednog razloga - zato što ljevica nije zajedno išla na izbore, prenosi HRT.


7:10 Stavovi pregovaračkih timova HDZ-a i DP-a sve su bliži.

“Očekujem da ćemo već kroz koji dan ili već idući tjedan imati podrobnije informacije”, rekao je predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava.

No, neslužbene informacije kažu – dogovor je postignut, prenosi N1 televizija. Domovinski pokret je uspio, Andrej Plenković se odriče SDSS-a kao partnera u Vladi. Ni jedan od izabranih zastupnika nacionalnih manjina nije želio komentirati te navode. Kažu, sve će reći idućeg tjedna nakon sastanka kluba zastupnika. No, nitko nije ni dematirao da će od osam manjinaca Andrej Plenković uzeti pet, a odbaciti tri zastupnika srpske nacionalne manjine. Analitičar koji savjetuje Centar kaže – sve je riješeno.

“Oni se mogu rastat na tri frakcije ukoliko to HDZ-u treba, odnosno Andreju Plenkoviću i točno onako kako treba. Tako da ja procjenjujem da je ovo samo jedan igrokaz u kojem Andrej Plenković dobiva osamdeset plus tri zastupnika. Osamdeset će biti javno, međutim neće biti nikakvih promjena u ponašanju prema SDSS-u”, rekao je stručnjak Ivica Relković za N1.

Promjena će biti to što stranka koja je u prošlom sazivu imala potpredsjednicu Vlade više neće imati predstavnika za ovim stolom. No, to će sve biti u dogovoru s Pupovcem, smatra SDP-ov europarlamentarac Predrag Fred Matić.

“Sve za vlast. Prividno će se odreći SDSS-a dok ne sažvače i ne ispljune DP, a a poslije će se, dobra mi je usporedba ili prispodoba što bi rekao Šeks, vratit će se Milorad s hiljadu momaka. Opće je poznato da sve u životu ima cijenu i ja ni najmanje ne sumnjam da će SDSS debelo naplatiti ovo što im se sada radi, jedno trenutno poniženje, a za par mjeseci poniženja uvijek postoji cifra koja će ublažiti sve duševne boli”, rekao je Predrag Fred Matić.

Čovjek koji je čak dva puta bio u koaliciji s HDZ-om kaže – dok Penava ne potpiše ugovor s Plenkovićem, nije gotovo.

“Ja ne mislim da je pucanj u prazno dok god se nije sklopila takva koalicija. A ako se sklopi koalicija između HDZ-a i DP-a, onda je DP sebi pucao u noge iz razloga što će u roku od godine dana biti ispljunuti ili će morati pristati na takve nemoralne kompromise da oni neće više postojati”, rekao je Božo Petrov iz Mosta.


Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju obnovljene dvorane ‘Pietro Ciscutti‘ Istarskog narodnog kazališta-Gradskog kazališta Pula, a tom prigodom predviđeno se obratio medijima.

U pratnji predsjednika Vlade Andreja Plenkovića bila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

“Stvari idu dobro, imali smo dobre konstruktivne razgovore. Svi se razgovori nastavljaju idući tjedan. Pobjednici će formirati Vladu i zadržati aktivnosti koje smo imali dosad. Razgovarali smo o pitanju nacionalnih manjima, razgovaramo o svemu. Čut ćete sve. Imat ćemo više nego dovoljno ruku. Bit će više nego dovoljno ruku, nikome ne okrećemo leđa. Bitno je uvijek da imate 76 ozbiljnih i pouzdanih ljudi”, rekao je Plenković, prenosi N1.

“Uvijek smo mogli računati na sve one između kojih je vladalo povjerenje. Oni koji dobiju većinsko povjerenje građana formiraju Vladu, građani su svoje rekli 17.4. Nikad se nije dogodilo da nije bilo kvoruma i da se nije izglasalo ono što je bilo bitno. Mislim da je izjava gospodina Pausa bila sjajna. Grbin je gotov, to se zna. Bernardić je bio frajer, izgubio je 19 razlike i dao ostavku, ovi su izgubili 19 razlike i glume postizborna natezanja. Neće formirati ništa. Ovo je treći predsjednik SDP-a kojeg sam pobijedio. I njega i strica”, rekao je.

“Histerija da se ne smije s HDZ-om. U čemu je problem, mi ne znamo engleski dobro? Ne mogu oni svojoj negativističkom kampanjom reći ono što nije. Onda se vrijeđaju kad im se kažu da su oni korumpirani. Profesor s geodetskog fakulteta je do par godina bio predsjednik Gradskog odbora SDP-a u Velikoj Gorici. Cijela javnost to krije. Kad im kažem korumpirani SDP, onda su u šoku. Zadnji put smo bili toliko brzi da sad sve što traje duže od pet minuta je presporo”, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 14:38