DIVLJA GRADNJA

Umag uklanja bespravne mobilne kućice: ‘Maknite je ili ćete platiti 11.000 €!‘

Više je od 100 vlasnika parcela i sve su predali odvjetničkom društvu koje je u njihovo ime uložilo prigovore i žalbe

Bespravno postavljena mobilna kućica

 Goran Sebelic/Cropix

Grad Umag već neko vrijeme uklanja mobilne kućice po poljoprivrednom zemljištu na svom području što, naravno, izaziva bijes vlasnika. Neki su čak dobili kaznu od 20 tisuća eura jer na vrijeme nisu uklonili kućice. Saznajemo to u naselju Kanal iznad mjesta Lovrečica koje je prepuno ovakvih građevina.

- Akcija je bila prošli i ovaj tjedan. Ljudi su sami micali kućice jer su dobili te obavijesti i inače bi platili kaznu - kaže nam jedna od stanovnica tog naselja koja živi u legaliziranoj kući. U ovom naselju vidljivo je da je dio kućica maknut, dok na dijelu parcela, većinom u šumi, još ima kućica i kampica.

U međuvremenu nam se javio i jedan od vlasnika parcela koji je kućicu morao maknuti.

- Više-manje svi sami uklone svoje kućice kad dođe do te faze jer Grad Umag traži da se uklanjanje plati unaprijed, i to između šest i 11.000 eura. Kad se netko sam dogovara za prijevoz, govorimo o cifri od 800 do 1100 eura. Da, dobro ste čuli, nije greška. Kad Grad Umag sam "uklanja", troškovi su i 1000 posto viši. I tada se mora plaćati ležarina koja iznosi 150 eura na dan - kaže nam Sašo Malbaša. Dodaje da je njemu Grad Umag ispisao kaznu od 20.000 eura jer su kućicu maknuli i kasnije ju vratili na parcelu.

‘Nećemo platiti‘

- Nismo ništa platili, a i ne planiramo. Više je od 100 vlasnika parcela s istim problemom i sve smo dalje predali odvjetničkom društvu koje je u naše ime uložilo prigovore i žalbe Istarskoj županiji, koja nam još od studenog 2022. nije ništa odgovorila - kaže nam ovaj vlasnik parcele na području Umaga.

Opisuje i kako izgleda postupak uklanjanja.

- Kupite parcelu od 1000 kvadrata i stavite na nju mobilnu kućicu. Za mjesec dana dolazi vam komunalni redar koji vam unaprijed kaže da je to nelegalni objekt i da će to ukloniti te da imate 5-8 dana da to napravite sami. Stigne vam rješenje poštom te na vašu parcelu na ogradu i mobilnu kućicu sa svim osobnim podacima u kojem piše da vam Grad Umag daje osam dana da je uklonite ili će u suprotnom to učiniti putem treće osobe. Kad sami ne uklonite kućicu, stigne vam ili kazna ili datum kad će se putem treće osobe ukloniti vaša imovina plus troškovi koji su 600 do 1000 puta viši kad oni "razbiju" vašu imovinu. J

er je zakon u Hrvatskoj takav da u upravnom sporu žalba ne odgađa rješenja. Možete pisati što god hoćete, ali ne možete zaustaviti što "šerifi" rade na svoju ruku - ističe ovaj vlasnik parcele.

A Grad Umag već dulje vrijeme najavljuje borbu protiv bespravne gradnje, ali kako su čvrsti ilegalni objekti u nadležnosti građevinske inspekcije, Umag je odlučio početi s uklanjanjem mobilnih objekata na području koje nije građevinsko. Zasad su akcije na području Lovrečice, više-manje na dijelu Kanala, Zakinji i Stella Marisa. Umaški gradonačelnik Vili Bassanese nije otkrivao koliko je kućica uklonjeno.

Organizirali se

- Problem bespravne gradnje i bespravne uzurpacije je rak-rana prostora Istre više od 30-ak godina o kojoj gotovo nitko, osim medijskih izjava, nije izvršno djelovao. Unatoč deklarativnoj borbi nadležnih protiv bespravne gradnje i uzurpacije, ona no nekontrolirano raste. Grad Umag se organizirao te samostalno poduzima sve što je u njegovoj nadležnosti - ističe umaški gradonačelnik. Dodaje da se radi o pristupu koje je jedinstven te da usporedba s drugim gradovima nije moguća jer to drugi ne čine.

- Po okončanju procesa upoznat ćemo javnost s našim pristupom i načinom izvršenih radnji te razlozima koji su doveli do toga da je bespravna gradnja i uzurpacija sve veća- zaključuje Bassanese.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 20:10