IZREČENA MU OPOMENA

Ugledni zagrebački doktor znanosti izazvao rusvaj na ribičiji: ‘Nisam kriv, mislio sam da sam žrtva prevare‘

‘Na mjestu ribolova nisam pronašao nikakvu tablu s podacima gdje bih mogao kupiti dnevnu dozvolu, a niti sam našao išta na internetu‘

Ilustrativna fotografija

 Goran Sebelic/CROPIX

Sredovječni zagrebački doktor znanosti B. I. ogriješio se o članak 73. st.6. Zakona o slatkovodnom ribarstvu kad je zatečen na ribolovnoj vodi Stara Sava u Crkvenom Boku. Na navedenoj lokaciji ribolovno pravo ostvaruje ovlaštenik ZŠRU Sisak, a pasionirani ribič B. I., kako je utvrdio redovni ribočuvar, spornoga jutra lovio je ribe bez odgovarajuće ribolovne dozvole. Sisački sud ga je u konačnici proglasio krivim te mu izrekao opomenu.

- Nisam kriv. Točno je da sam bio u ribolovu u Crkvenom Boku jer se inače bavim ribolovom. Imam člansku iskaznicu i kupujem dnevne ribolovne dozvole. Na mjestu ribolova nisam pronašao nikakvu tablu s podacima gdje bih mogao kupiti dnevnu dozvolu, a niti sam našao išta na internetu. Na obali se najednom pojavio muškarac koji je svim ribolovcima rekao da pristupe. Taj čovjek nije bio propisno odjeven kao što bi trebao biti ribočuvar. Pitao me za ribolovnu dozvolu i rekao mi: ‘Daj mi osobnu‘. Rekao sam mu da dozvolu nemam, a da mu osobnu ne dam jer sam mislio da se lažno predstavlja - branio se prijavljeni doktor znanosti pred kojeg je ubrzo stigao policajac. Njemu se, međutim, legitimirao.

- Kao rekreativac se bavim ribolovom i smatram da je bilo vrlo neprimjereno ponašanje te osobe jer sam već ranije imao iskustva s prijevarama - dopunio se još B. I. koji je u sudski spis na kraju dostavio i člansku iskaznicu HŠRS i uvjerenje o položenom ribičkom ispitu.

Inače, na navedenoj lokaciji cijena dnevne ribolovne dozvole je osam eura, a sud je u konačnici zaključio da je lovio ribu bez ribolovne dozvole za što, inače, zakon predviđa novčanu kaznu od 1000 do 3000 kuna. A s obzirom na to da je prekršajno neosuđivan, da je počinjeni prekršaj lake naravi, a u prilog mu idu i okolnosti događaja koje je rekao u svoju obranu, sud mu je izrekao mjeru upozorenja, odnosno opomenu uz obvezno plaćanje 20 eura troškova prekršajnog postupka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:04