VRIJEDNA DONACIJA

Udruga ‘Nada hrvatska‘ donirala četiri respiratora za tri zagrebačke bolnice

Riječ je o respiratorima ‘Ventilogic ls ventilator‘ za medicinsko dijagnosticiranje i liječenje
Donacija respiratora Dječjoj bolnici Srebrnjak.
Katarina Milković, Ana Stavljenić Rukavina
 Nada Hrvatska

Jedan ugledni zagrebački poduzetnik hercegovačkog podrijetla pokrenuo je inicijativu za prikupljanje sredstava za pomoć zagrebačkim bolnicama, poglavito dječjim odjelima tijekom pandemije koronavirusa, iz čega je nastala udruga "Nada Hrvatska", priopćili su iz te udruge.

Pozivu ovog gospodina odazvali su se prijatelji diljem Hrvatske i svijeta, među njima i poznati sportaši poput Stojka Vrankovića, Nikše Prkačina, Bojana Bogdanovića, Zorana Planinića i Darija Šarića te su prikupljena značajna sredstva. Osim toga, iz inicijative se izrodila ideja da se s ciljem trajne podrške potrebitoj djeci i mladima Grada Zagreba, Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine ustanovi udruga “Nada hrvatska“.

Prikupljenim sredstvima promptno su kupljeni respiratori koji su nakon nemalih administrativnih zapreka stigli u Zagreb kasnije od očekivanja, ističu iz udruge.

Odlukom počasnog Predsjednika Udruge, inicijatora inicijative i nekolicine prijatelja, članova Skupštine udruge kao najvišeg tijela upravljanja radom i poslovanjem Udruge, ali i članova Izvršnog odbora udruge u osnivanju odlučeno je da će s obzirom na nastalu ogromnu štetu tijekom potresa koji je pogodio Grad Zagreb, 22. ožujka 2020. godine, na objektima Klinike za dječje bolnice u Zagrebu (Klaićeva 16), dva respiratora biti donirana toj bolnici, a po jedan respirator Dječjoj bolnici Srebrnjak (Srebrnjak 100) i Kliničkoj bolnici Merkur (Zajčeva 19), stoji u priopćenju udruge.

Respiratore je u ime Klinike za dječje bolnice u Zagrebu primio ravnatelj, dr. Goran Roić. Riječ je o respiratorima 'Ventilogic ls ventilator' za medicinsko dijagnosticiranje i liječenje, neophodnih za borbu protiv učinaka pandemije bolesti Covid-19, certificiranih za europsko tržište. Prethodnu suglasnost za prihvat donacije od strane svih triju bolnica donijelo je Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske kao nadležno tijelo.

Iz udruge nadalje ističu da su respiratore od strane članice Skupštine udruge “Nada hrvatska“, mr. sc. Katarine Milković i volontera Marina Kacuna i Ane Budimlija ispred Kliničke bolnice Merkur (Zajčeva 19) preuzeli prim. dr. sc. Marko Martinović, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu i Vedrana Šarić. Osim toga donirano je tisući pamučnih zaštitnih maski za lice hrvatske proizvodnje (Pounje, Hrvatska Kostajnica) u bojama hrvatskog grba i hrvatske nogometne reprezentacije.

U priopćenju se također ističe da je veliku zahvalnost, ne krijući zadovoljstvo prilikom preuzimanja respiratora i isto tako tisuću pamučnih zaštitnih maski ispred Dječje bolnice Srebrnjak (Srebrnjak 100) podijelila je s ondje nazočnim suradnicima, dr.med.spec. Tatjanom Savić - Jovanović, prof.dr.sc. Anom Stavljenić – Rukavina, članicom Upravnog vijeća i v.d. ravnateljica Ivana Đerek Dubravčić, dr. med., istaknuvši kako ova donacija udruge “Nada hrvatska“ budi nadu i ohrabruje u zaštiti djece i mladih u borbi protiv bolesti koja nažalost ne jenjava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 16:44