NEMA ODGAĐANJA ZAHVATA

U riječkom KBC-u na covid odjelu pet rodilja i trudnica sa srednje teškom do teškom kliničkom slikom

Cijepljeni kod kojih se razvila teža klinička slika su uglavnom u visokoj životnoj dobi i s ozbiljnim komorbiditetima

Alen Ružić

 Matija Djanjesic/Cropix

U KBC-u Rijeka na covid odjelu trenutno leži pet rodilja i trudnica sa srednje teškim do teškom kliničkom slikom, rekao je ravnatelj riječke bolnice Alen Ružić na konferenciji za novinare primorsko-goranskog Stožera za civilnu zaštitu. Prema njegovim riječima, one su, za sada, u stabilnom stanju, a niti jedna od njih nije cijepljena. Ružić je kazao da je oko 85 posto pacijenata koji su trenutno u respiracijskom centru necijepljeno, kao i velika većina umrlih u ovom valu.

Cijepljeni kod kojih se razvila teža klinička slika su, veli Ružić, uglavnom u visokoj životnoj dobi i s ozbiljnim komorbiditetima. U riječkom su KBC-u trenutno na liječenju 102 pacijenta s covidom, od toga 12 na respiratoru, a Ružić kaže da hladni pogon radi na 75 posto kapaciteta i da se odgađaju samo zahvati koji nisu hitni, poput operacije žučnog kamenca.

Glavni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a Dobrica Rončević kazao je da je broj zaraženih trenutno na platou i da se udio pozitivnih među testiranima, za sada, ne povećava. U Stožeru kažu da nastava u školama kreće uživo idući tjedan, a što se tiče strožih mjera, one nisu isključene, no tu će odluku donijeti nacionalni Stožer. Rončević veli da je interes za cijepljenje zadnjih dana pojačan te da cijepe između 800 i 1000 ljudi dnevno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 22:03