MIRNO OKUPLJANJE

U Puli održan prosvjed podrške ‘Glasnom tišinom protiv nasilja‘

Policija je u nedjelju oko 21,30 sati primila dojavu da je kod parkirališta u Ulici sv. Petra u Puli ozlijeđen maloljetnik

Glasnom tišinom protiv nasilja

 Dusko Marusic/Cropix/Cropix

Svega stotinjak građana Pule okupilo se u subotu na Forumu na mirnom okupljanju "Glasnom tišinom protiv nasilja" u znak potpore mladiću koji je još u nerazjašnjenim okolnostima u nedjelju navečer teško stradao na pulskom Mandraču, ali i kao znak protiv bilo kakvog oblika nasilja u društvu.

Okupljanje je pokrenula pulska udruga Pank - Platforma nezavisnih aktivnih kreativaca koja se, po riječima članice Sanje Rakić-Frančula, uglavnom bavi temom zaštite ljudskih prava i borbom protiv nasilja.

image

Glasnom tišinom protiv nasilja

Dusko Marusic/Cropix/Cropix

Na jednosatnom skupu na Forumu nije bilo govora, nego su sudionici nosili sa sobom nacrtana srca.

Policija još nije utvrdila okolnosti koje su dovele do ozljeđivanja 16-godišnjaka iz Pule, i premda se ne može još službeno govoriti o napadu na dječaka, pulska udruga je baš potaknuta tim slučajem organizirala mirno okupljanje protiv nasilja.

Glasno progovoriti o nasilju; što prije doznati istinu

"Naravno, da sam došao podržati općenito borbu protiv nasilja, ali i u obitelji i nad ženama. Za ovaj posljednji slučaj u Puli želimo samo što prije znati istinu o onome što se dogodilo. Stoga pozivamo policiju da što prije kaže svoj iskaz. Sigurno su roditelji neutješni, mi smo potpora" - poručio je pulski gradonačelnik Filip Zoričić koji je bio na tome mirnom okupljanju Puljana protiv nasilja.

Zahvalio je udruzi Pank na organizaciji te je dodao kako "svaki dan treba o tome progovarati, to je neupitno".

"Pozivam sve koje znaju, koje čuju za nasilje, koji čuju susjeda da možda maltretira ženu da reagira i da se ne boji. Moramo glasno progovoriti. To je današnja poruka" - istaknuo je Zoričić u izjavi za medije.

Govoreći o Vijeću za prevenciju kriminaliteta Grada Pule rekao je da mu je to jedna od važnijih stvari te izrazio žaljenje što Vijeće, kao i svaka vijeća, ima samo deklarativnu notu.

"Mi smo potaknuli rad, sastalo se Vijeće nekoliko puta. No, smatram kako su škole te koje mogu djelovati puno konstruktivnije, aktivne su i angažirane su, policija jest, ali Vijeće mora biti još glasnije. To očekujem od njih, to je moja dužnost" - naglasio je Zoričić.

image

Glasnom tišinom protiv nasilja

Dusko Marusic/Cropix/Cropix

Agresija na društvenim mrežama sve više oblikuje društvo

Njega, najviše brine, kako je rekao, "bijes koji je prisutan u našem društvu".

"Nevjerojatna frustracija, bijes i agresija sve je više kod mladih ljudi. Premda smatram da roditelji i dalje utječu na djecu, bojim se da ta agresija koja je prisutna na društvenim mrežama zapravo sve više oblikuje društvo, i to je prestrašno" - upozorio je pulski gradonačelnik Zoričić.

Koordinatorica Sigurne kuće Istra Jadranka Černjul također zahtijeva da se čim prije sazna istina o događaju u Puli koji "šokirao građane",

"Ovo što se u posljednje vrijeme događa, od incidenta na Platku do događaja u Puli je nedopustivo. Normalno da nas to brine, zakona i kazni imamo dobre na papiru, ali se ne primjenjuju u praksi i nisu sve kazne jednake za sve počinitelje" - izjavila je Černjul dodavši kako je od iznimne važnosti educirati mlade i djecu na nenasilno ponašanje.

Policija je u nedjelju oko 21,30 sati primila dojavu da je kod parkirališta u Ulici sv. Petra u Puli ozlijeđen maloljetnik, a pokraj njega bicikl. Zbog teških ozljeda, mladić je završio u riječkoj bolnici.

Neslužbeno se doznaje kako je mladić prije nego što je pronađen bio u društvu nekoliko mladića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 13:52