STRAŠAN EPILOG

U oluji koja je poharala Hrvatsku više od stotinu ozlijeđenih, samo u Slavoniji 55: Poginula su trojica muškaraca

Snažno nevrijeme u srijedu je poharalo državu

Olujno nevrijeme

 Zeljko Puhovski/Cropix

Stožer Civilne zaštite Brodsko-posavske županije održao je u srijedu navečer sjednicu na kojoj se predložilo da sve općine i gradovi te županije hitno sazovu svoje stožere civilne zaštite kako bi se što prije počelo s rješavanjem problema koji su proizašli nakon nevremena koje je pogodilo Hrvatsku.

Isto tako, preporuča se koordinacija sa žurnim službama sa područja županije, kao i određivanje prioriteta rješavanja i sanacija štete po stupnju hitnosti.

Građani, stoji u priopćenju Stožera Civilne zaštite Brodsko-posavske županije, ne bi trebali sami sanirati štete koje mogu prouzročiti po život opasne situacije.

Preporuka je i da svi načelnici općina i gradonačelnici u svojim sredinama aktiviraju trgovačke radnje i centre koji posjeduju nužno potreban materijal radi sanacije nastale štete.

Prema izjavama nadležnih službi Vodovoda Slavonski Brod i Vodovoda Zapadna Slavonija voda je ispravna za piće iz javnih vodoopskrbnih sustava. Međutim, preporuka je da se voda iz privatnih zdenaca prokuha prije upotrebe.

Iz Civilne zaštite ističu i kako je na terenu 15 jedinica HEP-a.

Zbog olujnog nevremena, u bolnicu "Dr. Josip Benčević zaprimljene su, do 21 sat, 32 osobe, od čega su dvije osobe teže ozlijeđene, dok su u Opću bolnicu Nova Gradiška zaprimljene 23 osobe.

Nažalost, jedna je osoba, u srijedu, zbog olujnog nevremena, smrtno stradala na području Brodsko-posavske županije.

Još dvojica muškaraca poginula su u Zagrebu.

U Karlovcu do srijede navečer 70 dojava o šteti

Gradske vlasti Karlovca izvijestile su kako je do večernjih sati srijede zaprimljeno 70 dojava građana o šteti nastaloj uslijed nevremena koje je zahvatilo i Karlovac.

Na području Karlovačke županije zaprimljeno je, do 20 sati, više od stotinu dojava građana vezano za nevrijeme, izvijestio je Županijski vatrogasni centar Karlovac i pojasnio da su dojave stigle i iz Ribnika i Žakanja, te da je angažirano ukupno 180 vatrogasaca i 45 vatrogasnih vozila.

U karlovačkoj Gradskoj upravi dodali su da građani nastavljaju prijavljivati štetu istaknuvši da se dojave uglavnom odnose na uklanjanje stabala i grana s prometnica i objekata, te na oštećenja krovova.

Lokalna vlast priopćila je da su na terenu na području grada 33 dobrovoljna vatrogasca i osam vozila dobrovoljnih vatrogasnih društava Gradac, Hrnetić, Orlovac, Donja Jelsa, Rečica - Matica, Dolnja Rečica, Rečica – Kolodvor i Koritinja. Isto tako, na terenu je i osam profesionalnih vatrogasaca i četiri vozila Javne vatrogasne postrojbe Karlovca, kao i dvadesetak zaposlenika gradskih tvrtki Čistoća i Zelenilo s vozilima.

Zamjenica gradonačelnika Karlovca i načelnica Stožera Civilne zaštite Grada Karlovca Ivana Fočić rekla je da se dojave rješavaju po prioritetima.

"Obzirom da je za noćas najavljeno novo nevrijeme za naše područje, pozivamo sve da budu na oprezu i pridržavaju se svih uputa Ravnateljstva Civilne zaštite, jer su najvažniji životi ljudi", naglasila je Fočić.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje za karlovačku regiju zbog opasnosti od nove oluje u noći na četvrtak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 14:07