TVRTKO JAKOVINA

‘U Kninu su sva tri predsjednika poslali važne poruke, a Pupovcu treba pokazati više zahvalnosti‘

To da stranačka iskaznica ne treba biti bitna, nego kvalitetan rad - to tek treba postati stvarnost, dodao je povjesničar
Tvrtko Jakovina
 Niksa Duper/CROPIX

Povjesničar Tvrtko Jakovina u "Newsroomu" N1 televizije komentirao je obilježavanje 25. godišnjice vojno-redarstvene akcije Oluje te rekao kako do razrješenja problema između Hrvata i hrvatskih građana srpske nacionalnosti treba učiniti mnogo više od nekoliko gesta.

Hrvatska je zadnja dva tjedna bila zarobljena protokolom, kaže on.

- Iz dana u dan smo gledali kako se slažu stolci, priprema program i kao vrhunac smo u srijedu čuli dobre govore koji su poslali vrlo dobre poruke. Od onoga što je Plenković rekao najvažnije je bilo to što je jasno imenovao stvari o kojima se govori, ali ne u Kninu. I predsjednik Sabora rekao je da se patriotizam razvija tako da na poslu radimo najbolje što možemo, da bi zemlja napredovala. Hrvatska nije do sad smogla snage za ovakve jake geste. Sanaderova je vlada smogla snage da se u udžbenike uvedu i stradavanja Srba, pa je tu bio i Slobodan Uzelac u vladi, a imali smo i govor Ante Gotovine od prije osam godina - to su geste. Mi ćemo vidjeti je li ovo bila samo gesta ili se nešto mijenja i ide se ka naprijed - rekao je Tvrtko Jakovina.

Srpska najjača politička stranka je u koaliciji s HDZ-om u već četvrtom mandatu i očito su bili spremni propustiti i oprostiti puno toga što se moglo rješavati brže, kaže on.

- Svakako smo mogli uvesti struju i vodu u sela koja su je imala prije 30 godina i učiniti mnoge druge stvari. No ono što je rečeno u srijedu ujutro u Kninu i to što je pravna država pokazala da može zaustaviti provokatore kad hoće - dobar je pokazatelj za Hrvatsku koja je postojana. Čudno jest to što su neki na visokim pozicijama u HDZ-u oni koji su podržavali politiku HDZ-a koji je vodio Karamarko, a sad je drugačije vodi Andrej Plenković. To možda jest pokazatelj duboke ljudske slabosti. No neki od najbližih Plenkovićevih suradnika su ljudi koji su gradili sasvim drugačiju politiku od ove njegove. Željko Reiner je zagovarao da se Sabor preimenuje u ime koje je nosio u vrijeme NDH, a sad je došao do toga da se zagovara politika pomirenja - rekao je Jakovina.

Možda je sad trenutak da krenemo dalje, smatra.

- Sva tri predsjednika (države, Sabora i Vlade) poslali su neke važne poruke - ali to su i dalje samo poruke. To da stranačka iskaznica ne treba biti bitna, nego kvalitetan rad - to tek treba postati stvarnost - rekao je za N1.

Odgovornost popravljanja odnosa sa Srbima leži na Hrvatima

Na pitanje bi li stvari imale veću težinu da je umjesto Borisa Miloševića u Knin došao Milorad Pupovac, rekao je kako bi Pupovcu trebalo pokazati više zahvalnosti.

- Pupovčeva uloga najmanje je sporna, toliko je puta otvorio mogućnost suradnje, podržao je toliko puta politike koje njegovoj partiji ne odgovaraju... Svi bi trebali imati više obzira i taj bi obzir trebao biti vidljiviji u javnosti. Oko popravljanja odnosa sa Srbima odgovornost je na Hrvatima, jer ih je toliko više da oni mogu riješiti neke od problema koji predugo postoje za srpsku zajednicu.

Ovo može biti i jedna od prekretnica i za odnos sa Srbijom. Potez koji nije suglasan s onim što govori Aleksandar Vučić može stvoriti neku novu situaciju. Ovo može potaknuti jasne politike u kojima će biti jasno da Srbi u Hrvatskoj znaju da probleme neće moći riješiti ako se Hrvatska ne pretvori u modernu europsku zemlju, a to može samo ako HDZ postane moderna centro-desna stranka - rekao je Jakovina.

Naglasio je kako je Hrvatska u rasprave o nacionalizmu ulazila uglavnom kad su bile neke kritične ekonomske situacije.

- Za to nećemo morati dugo čekati - već će do obljetnice u Vukovaru biti takva atmosfera. Jedna od važnih uloga bi ubuduće trebala biti uloga povjesničara. Nedovoljno se problematiziralo to da Boris Milošević do 17. godine nije imao hrvatske dokumente. Osim toga, kako je moguće da tjednima nakon Oluje netko uđe u selo i ubije devet staraca i da za to nitko ne bude kažnjen? Kako da doživimo katarzu ako ne kažemo da je takvo ponašanje nečuveno, nedopustivo i da se ne smije ponoviti? Geste nisu dovoljne, treba ih slijediti jasna, čvrsta politika koja će biti na povjesničarskim istraživanjima i to i onih u Srbiji i u Hrvatskoj. Samo će se tako moći odgovoriti na neka pitanja - izjavio je Jakovina za N1.

Novinarka mu je rekla kako je Franjo Tuđman bio šokiran kad je čuo što se događalo nakon Oluje.

- I onda je učinio što - kad se odšokirao? Poznavajući krug u kojem se Tuđman kretao, nikad nisam mislio da je on bio klasični hrvatski nacionalist, ali njegovo nereagiranje neće ga činiti samo svijetlim pojmom u hrvatskoj ideologiji. Danas ako se skrivate, onda možete citirati Tuđmana, jer onda nacionalisti moraju prvo opovrgnuti njega, pa tek doći do vas - rekao je.

Naglasio je kako je Hrvatska bila izolirana zbog onoga što se u Hrvatskoj dogodilo nakon Oluje.

- Spaljivanje srpskih kuća, pa i Madeleine Albright kad je bila s Jurom Radićem na terenu zbog onoga što je tamo zatekla, više nije htjela govoriti s njim. Neulazak u Europu događao se zbog događaja u Hrvatskoj nakon Oluje, a za njih nije bio odgovoran Milošević, nego hrvatski političari - zaključio je Jakovina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 03:54