POVOLJNA SITUACIJA

U Istri i Međimurju donijeli odluku koja će razveseliti učenike: Maske na nastavi više nisu obavezne

Takvu odluku su donijeli na temelju procjene epidemiološke situacije na području svojih županija
 Marijana Banko/Cropix

Zbog dobre epidemiološke situacije istarski Stožer civilne zaštite donio je u ponedjeljak odluku da u Istri učenici i nastavnici tijekom školske nastave u učionici nemaju obvezu nošenja zaštitne maske, potvrdio je u ponedjeljak načelnik Stožera Dino Kozlevac.

Temeljem Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, te procjene epidemiološke situacije, Stožer civilne zaštite Istarske županije, uz suglasnost stožera civilne zaštite gradova i općina, te osnivača škola odlučio je da svi učenici i nastavnici tijekom nastave u učionici nemaju obvezu nošenja zaštitne maske.

"Maske su obavezne i dalje u zajedničkim školskim prostorima, izvan učionica. No, u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije na pojedinom području Istarske županije, donijet će se odluka o potrebi nošenja zaštitnih maski unutar učionica", naveli su iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Trenutno je u Istri u samoizolaciji 40 učenika iz buzetske Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja“ te iz srednje škole nakon što je prije pet dana dvoje učenika bilo pozitivno na Covid-19, zbog čega su dva školska razreda još uvijek u samoizolaciji. Osim njih u mjerama samoizolacije je šest profesora i učitelja.

I međimurski učenici na nastavi bez zaštitnih maski

Za međimurske učenike više nije obvezno nošenje zaštitnih maski za vrijeme nastave, javlja emedjimurje.

Odluku je donio Stožer civilne zaštite Međimurske županije zbog trenutno povoljne epidemiološke situacije.

- Ublažava se obveza nošenja maski za učenike osnovnih i srednjih škola za vrijeme trajanja nastave u smislu da nije obvezno nošenje zaštitnih maski za vrijeme trajanja nastave u školama, navodi se u priopćenju.

Maske su i dalje potrebne u javnom prijevozu te prilikom dolaska i odlaska u školu. Važno je također, u razredima osigurati preporučenu distancu među učenicima. Ukoliko se u nekoj školi dogodi obolijevanje učenika ili nastavnika, donositi će se posebne Odluke za te pojedine škole, odnosno pojedine razrede u toj školi.

Ova preporuka bit će na snazi do daljnjega, ukoliko se neće pogoršati epidemiološka situacija. Iz Stožera apeliraju na sve učenice i učenike da se drže pravila socijalne distance, budu odgovorni i čuvaju sebe i svoje bližnje kako bi mogli zadržati povoljnu situaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 22:39