16 OBOLJELIH

U HRVATSKOJ JOŠ JEDAN OBOLJELI OD KORONAVIRUSA Riječ je o mlađem muškarcu koji se nedavno vratio sa sajma u Muenchenu

 
 CROPIX

>> NOVO << 14:45 Premijer Andrej Plenković sazvao je sastanak s nadležnim ministrima i članovima Nacionalnog stožera civilne zaštite danas u 16 sati u Banskim dvorima u vezi daljnjih mjera i aktivnosti za suzbijanje koronavirusa u Hrvatskoj.

Teme sastanka bit će zdravstveno stanje i sigurnost građana, priprema mjera za gospodarske sektore te angažman Hrvatske na razini EU-a kao predsjedavajuće Vijeća EU-a, rekao je Hini glasnogovornik Vlade Marko Milić.

--------------------------

11:00 Za sada je zdravo svih 93-oje putnika koji su jutros trajektom Marko Polo iz Ancone došli u Split, rečeno je na konferenciji za novinare splitsko-dalmatinskog Stožer Civilne zaštite, koji je poručio da je sve pod kontrolom i da su spremno dočekali taj brod iz italije. Opširnije pročitajte OVDJE.

9:49 Ministar zdravstva Vili Beroš Beroš je najavio da Nacionalni stožer civilne zaštite razmišlja i o zatvaranju granica, te o rigoroznijim kontrolama.

"Sada se događa ono što smo davno predvidjeli. Spremni smo ne samo na ovaj scenarij, koji je u ovom trenutku u Hrvatskoj pod kontrolom, nego i na mnoge druge. Budite sigurni da ćemo poduzeti sve mjere koje su potrebne da zaštitimo zdravlje hrvatskih građana", poručio je. Opširnije pročitajte OVDJE.

--------------------------

9:45 Zamjenik ravnateljice Klinike 'Dr. Fran Mihaljević' Rok Čivljak upozorio je još jednom građane da, prema uputama Stožera, o potencijalnoj izloženosti virusu telefonski obavijeste liječnika obiteljske medicine kako bi se na pravi način usmjerili hitnoj službi, da se ne dogodi ono što se sinoć dogodilo u KB-u Dubrava. Opširnije pročitajte OVDJE.

9:40 U Ministarstvu financija održat će se sastanak s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske banke za razvitak na kojemu će se raspravljati o mjerama za suzbijanje utjecaja koronavirusa na gospodarstvo i financije.

Sastanak počinje u 11 sati u sjedištu Ministarstva financija u Katančićevoj ulici 5. Može se snimiti njegov početak, a nakon sastanka predviđene su izjave.

Uz potpredsjednika Vlade i ministra financija Zdravka Marića, sudjelovat će potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar turizma Gari Cappelli, ministar gospodarstva Darko Horvat i ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović te čelnici HUP-a, HGK-a i HBOR-a.

--------------------------

9:30 Uprava Jadrolinije danas je donijela Odluku o privremenom prekidu međunarodne linije Split – Ancona, a obzirom na uvedene restrikcije kretanja stanovništva u susjednoj Italiji zbog epidemije koronavirusa, piše Slobodna Dalmacija.

Obustava linije previđa se do daljnjega, odnosno do poboljšanja situacije.

--------------------------

9:00 - Slobodna Dalmacija razgovarala je u splitskoj luci sa Sanjom Nikolić koja čeka sina koji se vraća iz Italije i koji trenutno prolazi proceduru. Pregledava se 12 po 12 putnika, a prvi putnici otišli su u karantenu u hotelu Zagreb na Duilovu. Trajekt Marko Polo je jutros stigao u Split iz Ancone i doveo 93 putnika.

Split, 110320.
Putnicki brod Jadrolinije Marko Polo jutros je stigao iz Ancone. Zbog koronavirusa svi putnici su usmjereni u izolaciju.
Na fotografiji: policiija sa putnicima sa maskama na granicnom prijelazu.
Foto: Nikola Vilic / CROPIX
Nikola Vilic / CROPIX

Split, 110320.
Putnicki brod Jadrolinije Marko Polo jutros je stigao iz Ancone. Zbog koronavirusa svi putnici su usmjereni u izolaciju.
Na fotografiji: policija s maskama osigurava granicni prijelaz u luci.
Foto: Nikola Vilic / CROPIX
Nikola Vilic / CROPIX

Prije toga svi putnici pod punom odgovornošću potpisuju formulare u kojima izjavljuju gdje su bili i s kim su bili u kontaktu. Također, obvezuju se na izolaciju.

- Pripremila sam stan, suprug se privremeno iselio, imamo vrt, imamo strpljenja, 14 dana će brzo proći... - rekla nam je gospođa Sanja.

Napomenimo i da se iza 9 sati očekuje izjava županijskog kriznog stožera koji bi u javnost trebao izići s novim informacijama, ali i s rezultatom testiranja na koronavirus koji je jučer proveden nad muškarcem i ženom.

--------------------------

Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu potvrđena je još jedna oboljela osoba novim koronavirusom, izvijestio je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

Radi se o mlađoj muškoj osobi koja je došla sa sajma u Münchenu, hospitaliziran je u Zagrebu.

Dosad je u Republici Hrvatskoj potvrđeno ukupno 16 oboljelih osoba.

Muškarac zbog kojeg je sinoć bio zatvoren Hitni odjel Kliničke bolnice Dubrava zbog sumnje u koronavirus, ipak nije pozitivan na Covid-19, potvrdio je za Dnevnik.hr ministar zdravstva Vili Beroš.

Dodao je da vjerojatno ima običnu gripu.

"Za svaki slučaj, mi smo sinoć dezinficirali KB Dubravu", dodao je Beroš.

Stigao trajekt iz Ancone, svi su još na brodu

Trajekt Marko Polo je stigao u Split iz Ancone i, kako čujemo, doveo 93 putnika. Oni su svi još na brodu, a čekaju ih sanitarci i policija, piše Slobodna Dalmacija.

Podsjetimo, svi Talijani koji dođu s brodom bit će vraćeni u Italiju ili usmjereni u hotel Zagreb na Duilovu gdje je karantena, a hrvatski državljani moraju doma u samoizolaciju 15 dana.

U međuvremenu su Slovenija i Austrija potpuno zatvorile granice s Italijom, za razliku od Hrvatske.

Bozo Radic / CROPIX

Trajekt Marko Polo koji vozi na relaciji Ancona-Split i dalje vozi po uobičajenom rasporedu.

- Svi putnici će biti pregledani. Hrvati će ići u samoizolaciju i imati stalni kontakt s epidemiologom, a Talijani će moći birati: ili karantena kod nas ili povratak u Italiju, kazao nam je Luka Brčić, zamjenik splitsko-dalmatinskog župana i šef Županijskog stožera civilne zaštite.

Dodaje kako je trenutno u Splitsko-dalmatinskoj županiji 250 osoba pod nadzorom, a njih 50 je u samoizolaciji.

Kapetan Vjekoslav Grgić, koordinator lučkog operativnog centra Lučke uprave Split, nam je kazao da "Marko Polo" u naš porat uplovljava svake srijede i subote.

- Smanjio se broj putnika, među njima više nema onih koji idu u Međugorje. Bude samo 50 putnika po uplovu. Uglavnom su to šoferi kamiona i 10-ak ostalih - kaže kapetan Grgić i napominje da na isplovu bude 15-ak vozača kamiona.

Danas ih je, međutim, više, a što će se dalje događati, vidjet ćemo.

Podsjetimo, jučer su u Hrvatskoj potvrđena dva nova slučaja. Riječ je mlađem muškarcu koji je nedavno bio na skijanju u Austriji te osobi koja je došla iz Italije s prvom zaraženom osobom u Puli.

Mjere obavezne karantene, donesene jučer, od utorka se odnose na cijeli teritorij Hrvatske za sve koji dolaze iz Italije.

Karantene u Zagrebu, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji su u funkciji, no do sada nije primljena ni jedna osoba.

Jučer je do 16 sati 193 državljana Italije ušlo u Hrvatsku, od čega se 24 njih samovoljno vratilo u svoju zemlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 03:45