PITANJE INTEGRACIJE

'U Hrvatskoj Albanke doživljavaju kao nepismene žene, drže ih manje vrijednima jer često rade kao čistačice ili na placu, misle da je to sramotno...'

 Dragan Matic / CROPIX

Redateljica i novinarka Shenida Bilalli daje sve od sebe kako bi se Albanke integrirale u hrvatsko društvo s europskim standardima.

Želi Albance predstaviti u pravom svjetlu, a posebno je osjetljiva na probleme žena u današnjem društvu. Kao rođena Kosovarka Shenida je prije 27 godina u Zagrebu osnovala Klub albanskih žena Hrvatske. Već 12 godina uređuje časopis Iliria i organizira Dane kraljice Teute. Uz to je majka trojice mladića, a u slobodno vrijeme najradije vozi bicikl ili istražuje povijest Ilira.

- Albanci su zapostavljeni intelektualci, ali i zanatlije s tradicionalnim zanatima. Kod nas se Albanke doživljavaju kao nepismene žene, što nije istina, nego one samo ne mogu doći do izražaja. Poznajem jednu Albanku koja radi na placu, a po struci je pedagoginja i majka troje djece - govori Bilalli. Kaže da se u Hrvatskoj takvi poslovi, poput rada na placu ili čišćenja, i dalje smatraju manje vrijednim i sramotnim, što u Engleskoj i Njemačkoj nije tako.

- Albanke su navikle na visoko razvijeni matrijarhat, a žene koje žive u Hrvatskoj većinom su okrenute obitelji i vrlo se malo ističu kao individualke, no uočila sam pomak njihova izlaženja iz okvira kuće od osnivanja Kraljice Teute. Ne zna se točno koliko je Albanki u Hrvatskoj, no naš klub, Kraljica Teuta, ima 40 članica - objašnjava Bilalli i dodaje da Albanke u Hrvatskoj nemaju povjerenja u institucije i strah ih je da ih ne vrate u domovinu.

Kako bi potaknula na integraciju albanskih žena u emigraciji Bilalli već niz godina organizira Dane kraljice Teute, međunarodnu kulturnu manifestaciju u kojoj sudjeluju najsposobnije albanske žene iz svijeta i dijaspore.

Ovogodišnji Dani kraljice Teute nedavno su održani uz bogat program s performansima o kraljici Teuti kao vladarici, ratnici, kraljici i ženi, a Albanke su osnovale Međunarodnu nacionalnu skupštinu albanskih žena iz svijeta i izabrali predsjedništvo te odbor žena iz 12 zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 10:14