KORONA U ZATVORU

U hrvatskim kaznionicama i zatvorima pozitivno je 40 zatvorenika i 105 službenika

Žena koja je preminula tijekom boravka u kaznionici dva puta je testirana; prvi put je bila negativna, a drugi put pozitivna
Ilustracija
 Nikola Vilic/Cropix

Slučaj zatvorenice iz Kaznionice u Požegi koja je u četvrtak preminula u KBC-u Osijek gdje je bila hospitalizirana zbog zaraze virusom SARS-CoV-2, izdvojen je slučaj zaraze u ovoj kaznionici u kojoj trenutno niti jedna osoba lišena slobode nije oboljela od covida-19. Izvijestili su nas o tome iz Ministarstva pravosuđa, iz kojeg navode i kako je trenutno u kaznionici u Požegi pozitivno dvoje službenika.

Što se tiče svih kaznenih tijela u Hrvatskoj, brojke na dan 11. prosinca 2020. nisu velike.

'U kaznenim tijelima na dan 11. 12. 2020. godine smješteno je ukupno 3627 osoba lišenih slobode, od kojih je 40 osoba pozitivna na covid-19, a od početka pojave virusa SARS-CoV-2 pa do sada od bolesti covid-19 oboljelo je 76 zatvorenika, a testirano je 2160 zatvorenika. U kaznenim tijelima zaposleno je 2715 službenika od kojih je 105 pozitivno na covid-19. U svim kaznenim tijelima poslovi se obavljaju redovito', odgovorili su nam iz Ministarstva pravosuđa, iz kojeg ističu i kako se 'testiranja osoba lišenih slobode provode u nadležnim centrima ustanova javnog zdravstva, a Odjeli zdravstvene zaštite zatvorenika pojedinih kaznenih tijela posjeduju i brze antigenske testove'.

Dodaju i kako su pozitivne osobe koje nemaju zdravstvenih smetnji, kao i one koje su u samoizolaciji smještene u zasebnim, za tu svrhu predviđenim, prostorijama. Naglašavaju i kako se u kaznionicama i zatvorima provode sve propisane epidemiološke mjere za što imaju i dovoljne količine zaštitne opreme i sredstava.

Inače, žena koja je preminula je tijekom boravka u kaznionici dva puta testirana na prisutnost virusa. Prvi su put rezultati testa bili negativni, a drugi put pozitivni. Nakon toga je smještena u KBC Osijek, gdje je, nažalost, preminula. Izvor njezine zaraze, pak, nije utvrđen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 18:22