ODVJETNIK MARIO MEDAK

‘U Grčkoj su procurile opasne informacije, a tiču se uhićenih! Da se to dogodilo u Hrvatskoj...‘

Roditelji mole hrvatsku vlast da se uključe u ovaj postupak, da im se osigura sigurnost i da ih se ne razdvaja

Privođenje Dinamovih huligana, odvjetnik Mario Medak

 /Ronald Goršić/ Cropix/ Ivana Nobilo/ Cropix

Odvjetnik Mario Medak, pravni savjetnik roditelja Dinamovih navijača uhićenih u Ateni nakon ubojstva suparničkog navijača, izjavio je da članovi obitelji mole hrvatsku vlast da se uključi u postupak kako bi im se osigurala sigurnost u grčkim zatvorima.

‘‘Roditelji i članovi obitelji rekli su mi da izražavaju sućut i žaljenje obitelji preminulog i da mole hrvatsku vlast da se uključe u ovaj postupak i da im se putem kolega osigura sigurnost i da ih se ne razdvaja, ne šalje okolo po grčkim zatvorima gdje bi bili smješteni u zatvorske jedinice s drugim zatvorenicima gdje može doći do eskalacije‘‘, kazao je Medak u subotu za Dnevnik Nove TV.

Istaknuo je da su mu se roditelji obratili s obzirom na izjave njihovih odvjetnika koje su čuli putem medija, a koje ukazuju da im u Grčkoj neće biti osigurano pravo na pošteno suđenje naznačeno u Europskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Rekao je da su se neki od uhićenih čuli sa svojim obiteljima te da je riječ o puno mladih osoba u dobi od 18 do 21 godinu kojima da im se sudi u Hrvatskoj sudilo bi se sukladno Zakonu o sudovima za mladež.

‘‘Čini mi se da je u Grčkoj ta dob do 25. godine, oni bi u svakom slučaju trebali imati poseban tretman‘‘, rekao je.

Medak je kazao i da su u nekim grčkim medijima objavljena imena svih uhićenika i njihovih roditelja s osobnim podacima, adresama. ‘‘To smatram neprimjerenim. Da se to dogodilo u Hrvatskoj, bilo bi kaznenih postupaka‘‘, zaključio je.

Mediji javljaju da je u nastavku istrage nereda koji su u noći s ponedjeljka na utorak izbili u atenskoj četvrti Nova Fildalfija određen istražni zatvor za 70 od ukupno 98 uhićenika. Preostalih 28 uhićenih čeka na ispitivanje kod suca istrage, dodaju.

Skupinu se tereti za 11 kaznenih i prekršajnih djela, a poseban naglasak je stavljen na istragu ubojstva 29-godipnjeg navijača AEK-a, za što su osumnjičeni Hrvat, Albanac i tri Grka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:45