DIV NA KOLJENIMA

Tužni prizori u nekad uspješnoj hrvatskoj tvrtki, ljudi došli na posao, ali nitko nije radio: ‘Kako je ona mogla postati šefica!?‘‘

Dio ih nije primio plaću za veljaču, njih stotinjak, za ožujak plaću nije dobio nitko

Štrajk radnica Varteksa

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Radnici Varteksa u ponedjeljak ujutro započeli su štrajk. U šest sati su kao i obično, došli i sjeli za svoja radna mjesta, ali umjesto da upale šivaće strojeve i počnu s radom, sjedili su u tišini i, kako su nam poslije rekli, razmišljali o tome što ih čeka.

Dio ih nije primio plaću za veljaču, njih stotinjak, za ožujak plaću nije dobio nitko. Nekadašnji tekstilni div, star 107 godina, s više od 10 tisuća radnika, da bi ih danas ostalo tek sedamstotinjak, pao je na koljena. Moguće da se radnici, kako su nam rekli oni s kojima smo razgovarali, i ne bi odlučili na štrajk da je u pitanju "samo" neisplata plaća. Tijekom desetljeća od privatizacije, tvrtka nije jednom bila u zaostatku plaćama, ali radnici nisu obustavljali rad.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

- Naviknuti smo na svakojake situacije, i na to da nam se plaća odavno svela na minimalac, takva je i danas. Ali ono što nas muči je to što nemamo posla. Nema ugovora ni materijala, ono malo što radimo je za naše trgovine, a znamo da tako ne možemo opstati. Jako sam žalosna da je do toga trebalo doći jer radnici samo trebaju posla i plaću. U petak smo dobili informaciju da je došlo nešto materijala. Prije smo radili za Boss, Lindenberg… a sad smo radili tek nešto malo za jednu tvrtku - u brizi je Melita Kliček, zamjenica predsjednika radničkog sindikata Varteksa. Varteksu je, kao i većina žena ondje, provela cijeli svoj radni staž, za šivaćim je strojem 36 godina.

- Žene su tu ostavile mladost i zdravlje i nitko ne želi stečaj Varteksa. To je zadnja opcija. Vjerujemo da potencijala ima, tvrtka ima lojalne i vrijedne radnike, žene u pogonu zaista naprave umjetnička djela - kaže. Kod kuće ima studenta, od jeseni još jednog i s jednom im je plaćom u kući teško školovati djecu. - Ušli smo u dozvoljene minuse, teško je iz njih izaći. Hvala bogu, nemamo više kredit, jer oni koji ga imaju, ne znaju kako će platiti rate. Ima blokiranih, ne mogu doći do kruha… Sudbine su različite. Nadam se da će vjerovnici i dioničari sjeti za stol i pronaći rješenje - kaže. Nije joj jasna činjenica da je predsjednica Uprave mlada žena koja je prije nego je došla na čelo Varteksa bila modna kolumnistica lokalnog dalmatinskog portala, Jelena Bošnjak.

image

Stjepan Čajić

Zeljko Hajdinjak/Cropix

- Nama zaista treba pravi menadžer, ekonomist, financijer… Jelena Bošnjak je draga i ne mislim o njoj ništa loše, ali možda nije bila svjesna u što se upušta. Sve uprave koje su se izmjenjivale dobivale su razne benefite, a nikad ih nisu iskoristili. Također, ako su napravili nešto loše, nikad nisu morali za to odgovarati. Ova je uprava morala biti svjesna u što ulazi. Da moraju osigurati posao i plaću, što nisu napravili - zaključuje. Stjepan Čajić je rekao da Bošnjak nije postavio on, nego Nadzorni odbor, "u kojemu je i predstavnica radnika".

Radnica Snježana Namjesnik za Jutarnji kaže: - Mi hoćemo raditi i dobiti svoj minimalac. Hoće li nam ga osigurati gospodin Čajić ili netko drugi, nama je svejedno - rekla je

Dok smo razgovarali s gospođom Melitom, u pogonu su radnici, velikom većinom žene, već više od sat vremena rešetale pitanjima Stjepana Čajića. Njega se, iako sam ima 24,41 posto dionica, smatra vlasnikom Varteksa, iako im je on to negirao. Istina je da mladi hercegovački poduzetnik, koji se obogatio svojom inovacijom, uređajem koji automatski pomiče kameru na kranu, tvrtka mu se zove Stype CS i klijenti su mu, među ostalima, Fox Sports, BBC i MTV, nema većinski paket dionica, ali se špekulitra da kontrolira vlasnički paket, 24,91 %, svoje mlade rođakinje Karle Ćorluka (25) i 17,9% dionica Varaždinca Igora Mešića.

- Nema smisla sad da jedni druge fauliramo, želimo li uspjeti, moramo biti na istoj strani - rekao je Stjepan Čajić radnicima koji su ga okružili.

image

Stjepan Čajić

Zeljko Hajdinjak/Cropix

- Samo je teško kad sam ja gladna, a vi niste - odgovorila mu je jedna od radnica. Druga mu je žena rekla da su i sami svjesni da štrajk nije rješenje, ali ne vidi "drugi način da pokušaju natjerati Upravu da poduzme nešto".

- Nisam ovdje kako bih vas tražio da odustanete od štrajka, niti ću vas prozivati da ste krivi za zazivanje stečaja, ali nemojte ni vi mene prozivati jer sam sedam puta dao zajam tvrtki, sad planiram i osmi put i dokapitalizirati tvrtku - rekao je Čajić. Radnica mu je odgovorila: "Došli smo do dna i više nikome ne vjerujemo".

- Pitate me kad će biti plaća, točno koji dan, ali ima puno stvari koje ja ne mogu znati. Mogu li znati hoće li netko od dobavljača, taman prije isplate plaća, pokrenuti ovrhu i uzeti 300.000 eura s računa.

- Ne možete, ali meni kredit dolazi na naplatu 1. svibnja, račun za plin 5. svibnja. Mogu posuditi novac, ali onaj koji mi posudi pitat će kad ću ga vratiti. Kako ću to znati? Vi morate shvatiti i nas.

- U najgorem slučaju će Agencija za naplatu radničkih potraživanja uzeti stvar u svoje ruke i isplatiti plaće. Valjda će neki novac i dolaziti, pa hajdemo korak po korak. Skupština je 21. svibnja, ali prije toga namjeravam dati još jedan zajam, ali pokušavam dogovoriti jedan posao iz kojega bi se on vratio. Vi ste majke i imate djecu, da sam vam sin, vjerojatno biste i rekle "makni se, nemoj eure davati, bježi odatle", tako da vas molim da me razumijete.

- Jeste li uopće znali gdje dolazite?

- Očigledno nisam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 07:50