LIK IZ BROJNIH LEGENDI

Tko je uopće Ragnar s kojim Milanović uspoređuje Dežulovića? Hrvati ga sumanuto guglaju!

U svojim istupima predsjednik je novinara u nekoliko navrata nazvao ga je ‘Ragnarom‘ što je pobudilo interes kod Hrvata
Milanović, Ragnar i Dežulović
 History Screenshot/goran Mehkek/ante Cizmic/cropix

Ako ste posljednjih dana pratili vijesti, vjerojatno vam nije promaknulo prepucavanje predsjednika Zorana Milanovića i novinara i pisca Borisa Dežulovića. Sve je krenulo zbog Vruje, uništene uvale između Piska i Brela, za čiju je devastaciju Dežulović optužio Milanovićeva financijera u kampanju - poduzetnika Stipu Latkovića. Otkad je u Vruji održan Festival bespravne gradnje, na kojem je bio i Dežulović, predsjednik Milanović ne prestaje udarati po njemu.

U svojim istupima u nekoliko navrata nazvao ga je 'Ragnarom' što je pobudilo interes kod Hrvata koji već danima guglaju tko je taj lik s kojim Milanović uspoređuje Dežulovića. Pojam 'Ragnar' najviše su guglali u Splitsko-dalmatinskoj županiji, što ne čudi s obzirom na to da je Dežulović iz Splita.

Ragnar je bio viking koji zbog svog izgleda, odnosno duge brade i izbrijane brade, prilično podsjeća na Dežulovića. A ako je predsjednik ovim nadimkom htio uvrijediti poznatog novinara, teško da je u tome uspio.

image
Kako je na Googleu rastao interes za pojmom 'Ragnar'
Google Trends/screenshot

Tko je uopće bio Ragnar?

Prema podacima s Wikipedije, Ragnar Lodbrok (staronordijski: Ragnarr Loðbrók, doslovno "Ragnar dlakave hlače") bio je vikinški vođa iz prve polovice 9. vijeka, poznat po brojnim pljačkaškim napadima na Zapadnu Europu, od kojih je najspektakularniji bio na Pariz 845. godine.

Grad je tada bio pošteđen razaranja samo zahvaljujući tome što je franački car Luj Pobožni isplatio basnoslovnu otkupninu.

Ragnar je nakon toga - najvjerojatnije 865. godine - zarobljen u današnjoj Engleskoj nakon brodoloma, a potom pogubljen.

Legende njegovu egzekuciju pripisuju kralju Aelli od Northumbrije i navode kako je pogubljenje izvedeno na izuzetno okrutan način - bacanjem u jamu punu zmija otrovnica.

Taj je događaj potakao Ragnarove sinove da ga osvete pokrenuvši Veliku pogansku vojsku koja će opustošiti Englesku.

Ragnar je postao jedna od najpopularnijih ličnosti nordijskih saga i uz njega se vezuju brojne legende.

U američkom filmu Vikinzi iz 1958. njegov je lik tumačio Ernest Borgnine. Također, protagonist je TV serije Vikinzi gdje ga glumi australski glumac Travis Filmel. Prije toga Ragnar se pojavio kao lik u video-igrama Civilization III i Civilization IV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 03:28