KRIZA VLASTI

TKO ĆE KAKO GLASATI O KARAMARKU? Neizvjesnost je velika, evo tko sve još nije donio odluku

 Damjan Tadić / EPH

Razgovarali smo jučer s dosad neopredijeljenim saborskim zastupnicima i pita li ih kako će glasovati kada se na dnevni red stavi točka izglasavanja nepovjerenja Tomislavu Karamarku.

Drago Prgomet nije se javljao na telefon, ali njemu bliski izvori kažu da će vjerojatno glasati za opoziv. Njegova kolegica iz kluba Irena Petrijevčanin Vuksanović jasno je poručila da će biti za opoziv, dok je Prgomet ranije rekao da Karamarko nema povjerenje Hridi jer nosi prevelik politički teret.

“Prevelik je politički teret koji nosi Karamarko s obzirom na dokumente koji su objavljeni. Prevelik je i za stranku i za Vladu”, poručio je Prgomet s proslave 27. godišnjice HSLS-a.

HDSSB, pak, još nije donio odluku kako će glasati, a izvori iz vrha stranke kažu da im je situacija malo nezgodna.

- Donijet ćemo odluku idući tjedan. Mi ne bismo htjeli držati leđa Karamarku, ali isto tako ne bismo htjeli biti uz SDP - kažu izvori iz stranke, naslućujući da bi se HDSSB mogao suzdržati od glasanja, što bi opet išlo na ruku Karamarku.

Manjinski zastupnici su poprilično neodređeni kad je riječ o opozivu Karamarka. Klub zastupnika nacionalnih manjina održat će sastanak ovaj tjedan i pokušati zauzeti zajednički stav. SDSS bi mogao biti za opoziv Karamarka zato što njima novi izbori odgovaraju jer bi u tom slučaju mogli vratiti treći mandat koji im je “oteo” Mirko Rašković, koji je sada u Bandićevu klubu. Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a, jučer je ponovio da će svih devet zastupnika njegove stranke glasati za opoziv, a da će im se vjerojatno priključiti i zastupnik romske nacionalne manjine i član njihova kluba Veljko Kajtazi. Vladimir Bilek i Ermina Lekaj Prljaskaj članovi su Bandićeva kluba, pa se pretpostavlja da bi oni mogli biti na strani Karamarka, Šandor Juhas nije se izjasnio, ali on je član SDP-a, dok se pretpostavlja da bi i Furo Radin mogao biti za opoziv jer je u klubu s IDS-om, koji se već izjasnio protiv Karamarka.

O ovom pitanju nije se htjela izjašnjavati Gordana Rusak, nezavisna zastupnica, članica Kluba HSLS-a, a predsjednik stranke Darinko Kosor ne javlja se na telefon.

- U ovom trenutku to ne bih komentirala. Imam svoj stav, ali ga ne želim iznositi u javnost - rekla je G. Rusak, a na pitanje hoće li klub imati zajednički stav, odgovorila je da o tome još nisu razgovarali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 22:30