FASCINANTNI PRIZORI

Tavan naše poznate umjetnice skrivao divovsko stršljenovo gnijezdo: ‘Kao da je od paperja...‘

Gnijezdo koje je neaktivno je širine gotovo metar te je sjajno očuvano
 JU Međimurska Priroda

Blanka Janušić Klaić, poznata međimurska umjetnica, djelatnicima Javne ustanove Međimurska priroda ispričala je kako je prije par godina oko svog doma opazila nevjerojatnu najezdu stršljena, no nisu mogli locirati odakle dolaze.

Na tavanu kuće u selu Vučetincu, koje je smješteno u Međimurskoj županiji, ugledali su veliko gnijezdo koje je na njihovu sreću bilo neaktivno.

image
JU Međimurska Priroda

- Gnijezdo je širine gotovo metar, sjajno je očuvano. Vidjeli smo to na fotografiji koju nam je Blanka pokazala, pitajući želi li ga možda Međimurska priroda s namjerom pokazivanja kao eksponata na školskim radionicama i neke druge svrhe - ističu u Međimurskoj prirodi čije su djelatnice Sara Janković i Sara Srša otišle po gnijezdo koje je bilo pričvršćeno za tavanske grede.

Kažu da je prizor na koji su naišli bio fascinantan.

- Nikome nije ugodno vidjeti gnijezdo takve veličine znajući da je do nedavno bilo aktivno. Tako ni kolegici Sari Janković koja je hrabro uzela alatke i spretno odvojila stršljenovo gnijezdo od tavanske grede za koje je bilo priljubljeno. Gnijezdo iako je obimom veliko lagano je, kao da je izgrađeno od mekanog paperja, navode u Međimurskoj prirodi.

image
JU Međimurska Priroda

- Mi možemo ukloniti neaktivna gnijezda, dakle ona gdje nema stršljena. Ako je riječ o gnijezdu koje je aktivno i u kojem još uvijek obitavaju kukci kao što su ose i stršljeni, tada preporučujemo pozvati Bioinstitut Čakovec i njihovu službu za obavljanje poslova dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.

image
JU Međimurska Priroda

Stršljen je naša najveća osa. Gnijezdo gradi u rupama drveća, na tavanima i zapuštenim krovovima kuća. Stoga je potreban oprez kod njihovih čišćenja i rekonstrukcije jer ubodi stršljena i osa znaju biti vrlo neugodni i bolni.

image
JU Međimurska Priroda

Građanima ne preporučujemo samostalno ih uništavati i skidati, posebice ako su gnijezda aktivna. Stršljeni su inače korisni kukci i ako nema potrebe njihova gnijezda ne treba uništavati - navode u Međimurskoj prirodi.

image
JU Međimurska Priroda
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 14:26