URED ZA LJUDSKA PRAVA

Tahiri: ‘Neprihvatljivo je da velik broj romske djece napušta osnovnu školu‘

Na području Varaždinske županije još uvijek postoje objekti koji nisu dostojni ljudskog života.
Romsko naselje.
 Ranko Suvar/Cropix

Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Alen Tahiri, na okruglom stolu u petak u Varaždinu istaknuo je da tek svako treće romsko dijete ide u vrtiću i srednju školu, te da velik broj romske djece napušta osnovnu školu, što je neprihvatljivo.

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH u Varaždinskoj županiji je organizirao četvrti regionalni okrugli stol "Obrazovanje kao preduvjet uključivanja pripadnika romske nacionalne manjine".

Održan je u okviru trogodišnjeg projekta „Uključivanje Roma – ispunjavanje preduvjeta za učinkovitu provedbu politika usmjerenih na nacionalne manjine – FAZA I" kojeg Ured provodi od ožujka 2019., a sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Ravnatelj Ureda Alen Tahiri naglasio je da je istraživanje pokazalo da tek svako treće romsko dijete pohađa dječji vrtić i tek svako treće romsko dijete pohađa srednju školu.

- Imamo veliko napuštanje osnovne škole, što je apsolutno neprihvatljivo. Cijeli je niz razloga zbog kojih pripadnici romske nacionalne manjine, posebice u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, napuštaju obrazovni sustav - dodao je.

Kaže da na području Varaždinske županije još uvijek postoje objekti koji nisu dostojni ljudskog života.

- Postoje brojni romski objekti koji nisu priključeni na pitku vodu, nema električne energije. Tu je i postotak nepismenosti od vrlo visokih 17 posto - naveo je ravnatelj Ureda Tahiri. Ocijenio je da je ključ u predškolskom odgoju, ne samo za pripadnike romske nacionalne manjine.

S tim se složila Tatjana Vlašić, zamjenica pučke pravobraniteljice, koja je govorila i o diskriminaciji kroz obrazovanje.

- Imali smo sudski postupak još 2012. godine koji se ticao romske djece u strukovnim školama. Da bi završila te strukovne škole, morala su odraditi praksu. U tom slučaju radilo se o dvije djevojčice koje nisu uspijevale odraditi praksu upravo zato što su bile Romkinje - kazala je Vlašić.

Dodala je da problema ima i u aktualnoj epidemiološkoj situaciji.

- Pitanje je dostupnosti online nastave za romsku djecu, u smislu interneta, informatičke pismenosti, ali i podrške roditelja koji bi im omogućili tu vrstu nastave - zaključila je Vlašić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:37