VELIK INTERES

Sve više gimnazija uvodi novi smjer: ‘Ideja se sama nametnula, naši su učenici na maturi iznad prosjeka‘

Šire se i jezični, programi web dizajnera, tehničara za računalstvo, voćara, vinogradara, vinara te brojni drugi

Gimnazija Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima

 Vlado Kos/Cropix

Srednje škole svake godine iznova planiraju popis programa za upis učenika, pri čemu ponudu mogu proširiti novim programima u čemu su posljednje dvije godine škole prilično aktivne. Ove godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo je zeleno svjetlo 31 školi za programe koje dosad nisu nudile.

Tako je, primjerice, zahvaljujući Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima Vukovarsko-srijemska županija dobila prvi program prirodoslovne gimnazije, dok je u Zagrebu uvećana upisna kvota za atraktivan program prirodoslovno-matematičke gimnazije budući da ga je odlučila ponuditi i IX. gimnazija.

Ministarstvo je toj općoj gimnaziji odobrilo jedan razred prirodoslovno-matematičke gimnazije u koji planiraju upisati 26 učenika, i to bez prijemnog ispita. Ravnateljica IX. gimnazije Sonja Lušić Radošević ističe kako su stekli odlične preduvjete, ali i realne mogućnosti za uvođenje novog programa.

Rezultati na maturi

- Motiv jest što mislimo da je Deveta svojom kvalitetom, brojnim projektima, izvannastavnim aktivnostima, ali i rezultatima učenika na državnoj maturi i natjecanjima postala sve popularnija - kaže ravnateljica gimnazije koja je niz godina vježbaonica za studente Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Riječ je o gimnaziji čiji su učenici u ovoj školskoj godini osvojili treću nagradu na državnom natjecanju iz matematike.

- Iako su bodovi nekih učenika pri upisu u našu školu nešto niži, naši maturanti redovito polažu državnu maturu s gotovo stopostotnom prolaznošću. U školskoj godini 2021./2022. dvoje naših učenika postiglo je sto posto točnost na ispitu iz matematike na višoj razini, kao i iz engleskog jezika, objašnjava ravnateljica. Deveta ostaje primarno opća gimnazija, budući da popunjava četiri razreda opće gimnazije sa 104 učenika.

Gimnazija M. A. Reljkovića u Vinkovcima ukinula je jedan razred opće gimnazije da bi pokrenula program prirodoslovne gimnazije. Planiraju popuniti tri razreda opće s po 22 učenika, jedan razred prirodoslovne s istim brojem učenika, dva programa prirodoslovno-matematičke s po 24 učenika te razred jezične gimnazije s 22 učenika.

Naglasak na STEM

- Očekujemo interes za novi program, a ideja se sama nametnula jer naši učenici na maturi postižu iznadprosječne rezultate. Mi smo kolektiv čiji nastavnici stalno preispituju kako učenicima pružiti bolje poučavanje. Velik je interes za STEM područje i nametnula se potreba da, osim na matematiku i informatiku u postojećem smjeru, kroz novi program stavimo naglasak na kemiju, biologiju i fiziku, kaže ravnateljica Ivana Biljan, uz potvrdu da prvi u županiji pokreću ovaj program, koji je podržalo nastavničko vijeće te vijeća roditelja i učenika.

Program prirodoslovne gimnazije pokrenula je i Gimnazija Antuna Vrančića u Šibeniku, dok se varaždinska Gospodarska škola odlučila za novi program - jezične gimnazije.

Učenici iz Dubrovnika i Đurđevca i oni koji gravitiraju tim gradovima imaju mogućnost školovanja u novome programu za web dizajnera. Nadalje, Obrtnička škola Koprivnica otvorila je smjer tehničar za elektroniku, a Srednja škola Novi Marof tehničar za računalstvo. Požega pak nudi novi program poljoprivredni gospodarstvenik u svojoj Poljoprivredno-prehrambenoj školi.

Dio je škola, naime, kako objašnjavaju u Ministarstvu, odlučio kombinirati dva ili više programa u jedan novi ili zamijeniti stare programe novima. Srednja škola Čakovec otvara program farmaceutski tehničar/tehničarka, kojega zamjenjuju s programom fizioterapeutski tehničar. Srednja gospodarska škola Križevci mijenja pak, stoji u obrazloženju Ministarstva, obrazovne programe voćar-vinogradar-vinar, vrtlar i mljekar za novi program - agroturistički tehničar. Medicinska škola Pula otvara novi program zdravstveno-laboratorijski tehničar. Prijava obrazovnih programa kreće od 28. lipnja.

Eksperimentalno: Uvodi se osam novih strukovnih programa

Strukovne škole imenovane regionalnim centrima kompetentnosti od ove godine uvode također nove programe, ali eksperimentalno. Riječ je o osam novih strukovnih programa koji se još nisu provodili, kao što su turistički tehničar destinacije koji otvara Turističko-ugostiteljska škola Split. Eksperimentalne programe uvode i Industrijsko-obrtnička škola Slavonski Brod, Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik, Trgovačko-ugostiteljska škola Karlovac, Srednja škola Zabok (od dva programa jedan je za učenike s teškoćama), Ugostiteljsko-turistička škola Osijek i Ugostiteljska u Opatiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:06