PROF. ĐURĐEVIĆ

Stručnjakinja tvrdi: ‘Ni izvršna ni zakonodavna vlast ne mogu biti obaviještene o tajnim mjerama‘

Profesorica na Pravnom fakultetu Zlata Đurđević kazala je da šef USKOK-a ne smije brifirati o radnjama nikoga iz izvršne vlasti
 Zeljko Puhovski/Cropix

Zlata Đurđević, redovita profesorica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, za N1 je komentirala može li vlast u Hrvatskoj biti obaviještena o tajnim istragama.

Đurđević navodi da se u javnosti krivo koriste određen stručni pojmovi te da treba znati razliku između istrage i izvida.

- Istraga kreće nakon uhićenja, ona je nejavna i svi znamo o njoj. Prije samog započinjanja kaznenog postupka to su izvidi. Taj dio postupka je tajni. Posebne dokazne radnje su tajne mjere kojima se krši privatnost ljudi, a provodi se u obliku tajnog snimanja, praćenja ili prikrivenih istražitelja.

To se radi o najtajnijim mjerama koje postoje u okviru pravosudne vlasti. Nadzor i odluku u provođenju tih mjera donosi isključivo sud i DORH. Izvršna ili zakonodavna vlast nema nikakve ovlasti u odlučivanju o njima pa ne može biti o njima niti obaviješten s obzirom na to da se radi o tajnim mjerama - kazala je Đurđević.

Predsjednik Zoran Milanović kazao je da je predsjednik Vlade Andrej Plenković morao znati da se protiv Dragana Kovačevića provodila istraga.

- Tu se možda miješaju dvije stvari, posebne dokazne radnje i radnje koje provodi SOA. U ovom slučaju radilo se o posebni dokaznim radnjama koje su se provodile od strane USKOK-a, naložio ih je sud.

Njihov sadržaj je tajan. Svatko tko radi na tom predmetu je obvezan službenom tajnom i odavanje takve tajne predstavljalo bi kazneno djelo odavanja službene tajne i povrede tajnosti postupka - pojasnila je Đurđević.

Dodala je da šef USKOK-a ne smije brifirati o tim radnjama nikoga iz izvršne vlasti.

- Radi se o mjerama koje su isključivo u nadležnosti pravosudne vlasti i koje su izuzetno tajne. Mogu se provoditi samo prije početka postupka, a njihov sadržaj mogu znati samo ljudi koji rade na predmetu - kazala je Đurđević za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 09:01