INTERVJU - ZORAN IVASOVIĆ

ŠTO KADA USRED KORONE MORAMO IĆI K ZUBARU? 'Higijena ordinacije jednako je bitna kao i higijena zubi'

Poslije svakog pacijenta obavezno provodimo mehaničko čišćenje svih radnih površina, istaknuo je dr. Zoran Ivasović, vlasnik poliklinike IDENT koja se koristi najsuvremenijom opremom za dezinfekciju i sterilizaciju
Zoran Ivasović

O važnosti pranja zubi već se puno zna, a u posljednje vrijeme svi smo shvatili i važnost pranja ruku. Razmišljate li o ostalim higijenskim uvjetima? Na primjer, što kada moramo u ordinaciju, odnosno što kada moramo zubaru?

Higijenskim standardima svoje kupaonice u potpuno vjerujemo, no možemo li s tim pouzdanjem ući i u zubarsku ordinaciju? Doktor dentalne medicine Zoran Ivasović, vlasnik poliklinike IDENT, sa svojim timom reći će vam sve o važnosti higijene u ordinacijama te kako je oni provode najsuvremenijom opremom za dezinfekciju i sterilizaciju.

1. Kako brinete o čistoći instrumenata i pribora?

Postupak čišćenja, kao vrsta dezinfekcije, odnosi se na uklanjanje vidljivih nečistoća: s radnih površina, pribora, opreme te radnog prostora. Ova aktivnost se provodi djelovanjem mehaničke sile uz korištenje kemijskih sredstava u određenom vremenskom trajanju i uz odgovarajuću temperaturu. U tu svrhu koristimo deterdžente na bazi tenzida koji stvaraju površinski aktivne tvari, deterdžente na bazi kiseline za uklanjanje kamenca i ostatka cementa te alkalne deterdžente, kao što su lužine, soda i amonijak, za uklanjanje tvrdokorne nečistoće.

2. Je li ključna sterilizacija instrumenata i pribora?

Sterilizacija je postupak koji provodimo vrućom vodenom parom pod tlakom, s takozvanom napravom autoklav. Ako postoje tvrdokorni ostatci, koristimo i sljedeću metodu - instrumente stavljamo u ultrazvučne kadice koje ih čiste svojim ultrazvučnim valovima. Također je potrebno izdvojiti i oštećene instrumente i pribor nakon postupka dezinfekcije. Proces sterilizacije obavljamo u svojim radnim prostorijama, a sami postupci rade se tijekom ili na kraju radnog vremena ordinacije. U takvim okolnostima važno je osigurati primjeren prostor gdje se rukuje s nečistim instrumentima i priborom, koji će biti odvojen od prostora gdje se koriste sterilni instrumenti i pribor.

3. Kakva mora biti higijena osoblja?

Izuzetno pazimo na higijenu osoblja, radne odjeće i obuće, jer je to jedan od najvažnijih načina zaštite. Kod higijene radne odjeće potrebno je obratiti pozornost na to kako se radna odjeća koristi - isključivo unutar ordinacije dentalne medicine. Svakodnevno ju je potrebno mijenjati ili odmah pri svakom vidljivom onečišćenju. Kod odlaganja bitno ju je ne spremati zajedno s ostalom odjećom te, u pravilu, ne održavati kod kuće. Radna odjeća treba biti sašivena od prirodnih materijala i ugodna za nošenje. Što se tiče higijene radne obuće, ona mora biti čvrsta, ne smije izazivati proklizavanje, treba biti zatvorenih prstiju, bez visokih potpetica te ju je potrebno redovito čistiti, što znači prati je minimalno jednom tjedno i kod vidljivih onečišćenja.

4. Postoji li razlika između higijenskog pranja ruku i kirurškog pranja ruku?

Higijensko pranje ruku je potrebno provoditi tekućim sapunom i tekućom vodom, i to temeljito, uključujući ručni zglob. Nakon toga ruke se moraju detaljno isprati i obrisati jednokratnim ručnikom. Kod higijenskog pranja ruku preporučuje se upotreba 5 ml tekućeg sapuna uz trajanje postupka pranja od jedne minute. Zatim se provodi higijenska dezinfekcija ruku, koja se sastoji od nanošenja i utrljavanja 3 ml dezinficijensa u trajanju od 30 sekundi. Za razliku od higijenskog, kirurško pranje ruku provodi se istim postupkom u trajanju od jedne minute uz ponavljanje postupka, dakle dvaput. Nakon kirurškog pranja obvezna je i kirurška dezinfekcija ruku. Kod kirurške dezinfekcije ruku utrljava se 3 ml dezinficijensa ("puna šaka") u trajanja od jedne minute.

5. Koliko često perete ruke na radnom mjestu?

Obavezno temeljito peremo ruke prije i nakon dodira pacijenata, kontakta s tjelesnim tekućinama, što podrazumijeva slinu, znoj i krv, kontakta s oštećenom kožom, prelaskom s kontaminiranog na čisti dio pacijenta, nakon skidanja sterilnih ili nesterilnih rukavica, prije početka čistih postupaka, nakon obavljenih nečistih postupaka, nakon kihanja, kašljanja, ispuhivanja nosa te nakon toaleta. Dakle, stalno.

6. Dezinficirate li površine na kojima je prethodni pacijent boravio?

Poslije svakog pacijenta obavezno provodimo mehaničko čišćenje radnih površina kao što su police za instrumente, dršci, prekidači, ključevi za boje, vrh halogene lampe, gumeni produžetak sisaljke za slinu, slivnik i sve drugo što je bilo u dodiru s pacijentom. Najčešće koristimo 0,5 postotnu otopinu hibitana u 70% izopropilnom alkoholu i ponovno sve gore navedene površine brišemo s 903/f" etanolom. Između smjena i poslije završenog radnog dana dezinficiramo sve površine s aldehidnim dezinficijensima, a vršimo i dezinfekciju slivnika s aldehidnim preparatima kao što je Aldesol te ga ispiremo tekućom vodom.

7. Kako postupiti ako se bojimo usred korone ići kod zubara?

U ovoj specifičnoj situaciji treba se držati preporučenog protokola naručivanja pacijenata, a postupci su sljedeći: prvo radimo telefonsku provjeru pacijenta, sat vremena prije zahvata. Pitanja se odnose na pojavu temperature kod istog i njegovom općem zdravlju na dan zahvata. Prilikom ulaska u ordinaciju pacijentu se beskontaktnim toplomjerom provjerava temperatura i dezinficiraju mu se ruke alkoholnim antiseptikom.

8. Da zaključimo, koje su sve mjere sprječavanja prijenosa infekcije kod pacijenata?

Moramo voditi računa o užem i širem radnom polju stomatologa. Uže radno polje je usna šupljina pacijenta, a šire: predmeti, površine i neposredna okolina stomatologa. U poliklinici IDENT opremljeni smo najsuvremenijom opremom za dezinfekciju i sterilizaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:22