POBUNA U DALMACIJI

Stanovnici jadranskog otoka već danima ne daju trajektu da pristane, evo što traže

Iz gradske uprave upozoravaju na proceduru pa će preispitati rad mjesnog odbora

Prosvjed mještana otoka Kaprija

 Screenshot HRT

Još jedan prosvjed mještana otoka Kaprija. Njih 30-ak okupilo se ispred gradske uprave Šibenika i tražilo da se uredi novi pristupni put do novog 3,2 milijuna eura vrijednog trajektnog pristaništa.

Iako je dovršeno prije 7 mjeseci, pristanište još nije u funkciji, a zadnja dva tjedna Kaprijani spječavaju trajekt da ondje pristaje. Dva puta na dan blokiraju novu rivu, kako bi trajekt nastavio pristajati na onoj staroj - u središtu mjesta.

Primivši prosvjednike prvi čovjek grada obećao je da će cestu urediti.

- Sve ono ostalo što iza takve odluke potencijalno treba riješiti, a da taj sustav funkcionira na zadovoljstvo svih Kaprijana - to će grad Šibenik i napraviti. To i piše - da smo dužni osigurati adekvatno prometno rješenje, izjavio je HRT-u gradonačelnik Željko Burić.

Kaprijanin Slaven Tadovčić Mačak tvrdi kako nije predviđena izgradnja "novog puta kako je bilo i planirano, nego "jedna najjeftinija varijanta koja bi postojeći put renovirala".

Iz gradske uprave upozoravaju na proceduru pa će preispitati rad mjesnog odbora. No, obveza je drugih tijela da donesu eventualni novi red plovidbe za otok Kaprije. Naime, prosvjednici traže da trajekt na novu rivu pristaje samo nekoliko puta na tjedan.

- Hoće li u određeno broju slučajeva tamo pristajati određeni tip plovila, to stvarno nije niti na Županiji, niti na Lučkoj upravi. To mora odrediti netko drugi među kojima i Ministarstvo prometa, Agencija za obalni promet itd., izjavio je župan Marko Jelić.

Iz mjerodavnoga ministarstva na pitanja nisu odgovorili. No ministar je u programu HTV-a potvrdio - s problemom je upoznat.

- Ja koliko imam informacija i grad Šibenik i županija su aktivno uključeni u rješavanje. Mi naravno, ako možemo pomoći u realizaciji neke ceste ili bilo čega, naravno da će Ministratsvo pomoći, najavio je Oleg Butković.

Pomoć, financijsku, za gradnju ceste i nabavu električnih vozila koja bi olakšala život otočana obećala je i županija. No, otočani od blokade novog pristaništa ne namjeravaju odustati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:32