KAOS U KARLOVCU

Stanovnici gradske jezgre ogorčeni: ‘Stanovi tonu, u podrume nam ulaze fekalije, a podstanari bježe!‘

Kako je vrijeme predizbornih kampanja naglašavaju da njihov istup nije politički motiviran, pa osim vladajućih, udaraju i po oporbi

Ogorčeni stanovnici i obrtnici karlovačke Zvijezde

 Robert Fajt/Cropix

Zbog intenzivnih radova na obnovi infrastrukture stanari stare karlovačke jezgre ‘Zvijezde‘ počeli su pucati po šavovima, jednako kao i njihove zgrade i ulice. Danas ih se skupilo desetak pa upozorilo na nove probleme s kojima se suočavaju svakodnevno. Kako je vrijeme predizbornih kampanja naglašavaju da njihov istup nije politički motiviran, pa osim vladajućih, udaraju i po oporbi. Ukratko, obrtnici su na rubu propasti, najmodavci ostaju bez podstanara, stanovnici iseljavaju ako imaju kamo, zgrade im pucaju, u podrume ulaze fekalije, povremeno ni voda više nije za piće, a svemu tome se ne nazire kraj.

Novim cijevima ‘špljoštili‘ stare

Mirna Hauswirth iz Haulikove ulice upozorila je na probleme s kanalizacijom, koja im se prelijeva u podrume.

image

Mirna Hauswirth u svojem podrumu koji je poplavljen kanalizacijom

Robert Fajt/Cropix

- Naša stara kanalizacija je na dubini od šest metara, a oni su postavili plastične cijevi na pet. Iz tog razloga se kanalizacija vraća u podrume. Do danas nisam dobila nikakav odgovor zašto je to tako a pitala sam prošle godine u rujnu. Jučer sam obavijestila gradonačelnika o situaciji i danas su me po povratku s posla dočekala gospoda iz ViK-a "da ustanove problem". Rekli su da su možda plastične "spljoštile" stare cijevi, no da to još moraju ustanoviti, govori Mirna Hauswirth, dodajući da joj je kanalizacija sada u podrumu, vlaga u poslovnom prostoru, a nema više podstanara koji su otkazali najam.

Renata Dupin Rumora je vlasnica 300 godina stare kuće u kojoj njezina obitelj živi generacijama 200 godina. Tvrdi da su joj izvođači ispod kuće iskopali kamene blokove koji drže temelje.

- Znate da stare kuće nemaju temeljnu deku. U studenom su se postavile cijevi, samo se zatrpalo šoderom i pijeskom. Kuća na tom dijela u dužini 60 centimetara sa svake strane visi u zraku, počele su cigle padati, a puknuća su već nastala. U studenom su došli statičar i nadzorni inženjer. Utvrdili su da se kameni blokovi nisu smjeli izvlačiti. Statičar mi je rekao na pismeno dati svoje mišljenje i objasnio mi je da će se oštećenja sanirati nakon božićnih i novogodišnjih blagdana jer se moraju postaviti novi temelji da učvrste kuću. Ona do danas nije sanirana niti učvršćena i temelj nije napravljen. Nitko mi se od tada nitko nije javio i nitko ne vodi brigu o tome. Samo sam upućena da prijavim policiji radi zahtjeva osiguravajućoj kući. Puknuće se širi. Nitko nije sretniji od nas da se projekt provede. Zahvalna sam svima koji su se odlučili za ovaj potez. No, za koga se taj projekt provodi ako je toliko oštećenih, smatra gospođa Dupin Rumora.

‘Koliko će nas ostati?‘

Matija Volner navodi kako je u Haulikovoj na potezu od zatvora do Hotela Central postavljena teška plastična kanalizacija na staru betonsku, koju je zdrobila, pa zato fekalije cure u podzemlje. U Domu za starije osobe "Sveti Antun" voda nije za piće.

image

Radovi na aglomeraciji

Robert Fajt/Cropix

- Konzumira se voda u Zvijezdi, a pitam se kakva. Ne znam koliko možemo potonuti više. Ako je netko postavio takvu kanalizaciju na pet metara, umjesto na šest, radio mimo projekta, gdje je bio nadzor? Što bi nadzor trebao reći na sve ovo, pita Volner, dodajući da su prijavili slučaj inspektoratu, Državnom odvjetništvu, resornom ministarstvu, a prijavljivat će ih, kažu, i dalje tijelima Europske unije jer su nepravilnosti velike.

- Smatramo da je to potrebno za dobrobit ovog grada. Ne zanima nas novac, nego da se nekretnine vrate u prvobitno stanje. Moja se može vratiti jedino ponovnom izgradnjom. Rok završetka je u svibnju sljedeće godine. Sada nema više od dvadeset radnika. Kako se misli s tako malim brojem radnika završiti ovaj projekt u roku? Prije Domovinskog rata je u Zvijezdi bilo dvije tisuće stanovnika i djelatnika, a sada nas je ostalo tri stotine. Koliko će nas ostati, pita Volner.

image

Oštećenje na zgradi u karlovackoj Zvijezdi

Robert Fajt/Cropix

- Uništeni su silni kvadratni metri. Veleučilište u Karlovcu je oštećeno. Neka nam Grad jamči da ćemo imati na kraju neoštećene, upotrebljive i zdrave kuće, a neka se oni, ako žele, kasnije naplaćuju od GIP Pionira, predlaže Volner.

Damir Gjumić iz Frankopanske se žali da su mu popucali popucali zidovi stana i statika je narušena, a nitko ne dolazi pogledati stanje. Mario Tomac iz Kraševe kaže da mu je zgrada doslovno propala 5 centimetara.

- Statičar je izašao na teren ali do danas nismo od njega dobili mišljenje je li sigurno biti u toj zgradi. Loptica se prebacuje, mada znamo da je ured statičara u istoj zgradi gdje je Vodovod i kanalizacija. Želimo i napismeno da je baš izvođač radova napravio tu štetu. S policom osiguranja nećemo moći ništa napraviti jer je šteta veća. Statiku su narušile talpe i previše je invazivna ta metoda. Još veće štete su napravljene nakon vađenja talpi. Naša zgrada je propala pet centimetara i nastavlja propadati. Izvođač ne radi kako bi trebao, kaže Tomac.

image

Radovi na aglomeraciji

Robert Fajt/Cropix

Obrtnica Blanka Benković kaže da Grad nije doradi ništa od obećanoga, te da oni nisu tu da bi nekoga rušili, već samo ostvarili svoja prava. Njezin kolega, dugogodišnji obrtnik Darko Šporčić pita oporbu gdje je bila posljednjih godinu dana, pa upozorava na apsurd u kojemu su se našli obrtnici.

Obrtnici više nemaju ni za račune

- Na tematskoj sjednici Gradskog vijeća Karlovca je potpredsjednica tog predstavničkog tijela postavila pitanje o potporama iz kojega je razvidno da se govori bez da se ima pojma o čemu se tu zapravo radi. Spomenula je pravilnik o de minimis potporama po kojemu nijedan obrtnik nema pravo dobiti više od dvije stotine tisuća eura potpora u tri godine, pa se ona zabrinula da nećemo imati pravo na najavljene potpore. Unazad četiri godine nisam dobio nikakvu potporu, kao niti većina obrtnika i poduzetnika u Zvijezdi. Novi pravilnik o dodjeli potpora je dogovoren godinu i pol od početka radova. Potpore su se, dodaje, dijelile za 2023., a većinu su dobili obrtnici i poduzetnici izvan zone radova. Od 219.000 eura, u Zvijezdi je podijeljeno 25.000 eura, a ostalo onima van zone radova - kaže on.

image

Radovi na aglomeraciji

Robert Fajt/Cropix

Navodi kako su se prijavili na natječaje oni s novcem, ne i obrtnici iz Zvijezde jer zbog pada prometa nisu mogli platiti račune.

- Onaj tko je imao novac, mogao je priložiti račune i dobit natrag novac, a mi koji nismo imali novac nismo se stigli niti prijaviti. Gradonačelnik je rekao da su obrtnici i poduzetnici u Zvijezdi pozitivno diskriminirani. Vrlo rado ću se zamijeniti s bilo kime izvan zone radova tko smatra da smo pozitivno diskriminirani. Ove godine potpore su bile samo za nas u Zvijezdi i poduzetnike-početnike. Direktorica Vodovoda i kanalizacije je "apelirala" da đaci ne prolaze ovuda, nego koriste druge koridore. Apelira li ona to da malobrojne mušterije koje ovuda prolaze više ne dolaze u naše radnje? Zašto nije apelirala da izvođač kolektivni godišnji koji se odradio usred ljeta, kad su đaci na dopustu, nije odradio u nekom drugom razdoblju, ogorčen je Šporčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:17