ATENTAT NA DRUGA TITU

Staljin poslao liječnike koji su pokušali ubiti Tita... a Tito ih je vratio Staljinu u mrtvačkim sanducima

Srbijanski povjesničar u ruskim arhivima otkrio transkript koji potvrđuje legendu o atentatu

Dvojica sovjetskih liječnika, koje je osobno poslao Staljin, pokušala su ubiti Tita tijekom operacije slijepog crijeva 1947. godine.

Moguću potvrdu ovog atentata, pronašao je srbijanski povjesničar Ljubodrag Dimić sastavljajući “Zbornik dokumenata jugoslavensko-sovjetskih odnosa 1945.-56.”, objavljen ovih dana, koji sadrži 200 dosad neobjavljenih dokumenata iz ruskih arhiva. Mnoge do sada objavljene priče o pokušajima ubojstva Jugoslavenskog vođe ostale su nepotvrđene. Tako u svojoj knjizi “Urote i atentati na Tita” iz 2004. , general KOS-a Marijan Kranjc, koji je dugo radio u Titovu osiguranju, tvrdi da je na Maršala bilo pokušano ili planirano čak 57 atentata. No, prema novootkrivenom transkriptu razgovora Staljina i Titova čovjeka broj dva Edvarda Kardelja, Dimić dopušta mogućnost da je pronašao potvrdu o “medicinskom atentatu” na Tita.

Sumnje u to prvi je iznio jedan od ljudi iz Titova osiguranja i njegov suborac, general Milan Žeželj, a u svojoj knjizi “Brozovi strahovi” opisao je Miladin Adamović. Bila je to promjenjiva i prohladna veljača 1947., odnosi Tita i Staljina više nisu najsjajniji. U zraku se osjeća nemir, a Tito osjeća bolove u donjem dijelu trbuha. Liječnici zaključuju: vođi smeta slijepo crijevo. U rezidenciji Brdo kod Kranja tadašnji šef Maršalata, major Luka Božović, uz pomoć nadstojnika vile Rade Ristanovića, preuređuje jednu sobu u operacijsku salu. Uz Tita su njegovi osobni liječnici Božidar Lavrič i Borisav Božović te ekipa najboljih slovenskih liječnika - Bogdan Brecelj, Ivan Tavčar i iskusna sestra Livija Merlak.

I kada se tim pripremao za operaciju, kroz mećavu se, kaže legenda, probijaju do Kranja dvojica sovjetskih doktora Bakuljev i Smotrov koje je poslao osobno Staljin. Tito, kaže Žeželj, odlučuje da ga operiraju Rusi kako ne bi dodatno zaoštravao odnose s Kremljom. No, Titu nakon operacije nije dobro. Rana se zagnojila, bolovi su nesnošljivi. Pada sumnja da su Rusi operirali sa zatrovanim instrumentima. Prema Žeželju, ruski liječnici se ponašaju izgubljeno, puno piju i puše, nervozni su. Po rezidenciji bauljaju podnapiti, pa ih je Žeželj zaključao u sobu i pozvao Titove liječnike koji su uspješno obavili novu operaciju.

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 05:48