RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

Sramotni nacionalni plan: ‘Loš je, nedorečen, fejk - i krši zakon. Taj Ured godinama ništa ne radi‘

Prijedlog je u potpunosti rodno neutralan, ne uvodi praktički nikakve mjere niti sredstva za zaštitu žena

Na konferenciji za medije Ženske mreže Hrvatske govorili su o Nacionalnom planu za ravnopravnost spolova. Po njihovom mišljenu pokazuje da se namjerava nastaviti politika ignoriranja ženskih prava.
Na fotografiji: Sanja Juras, Bojana Genov, Mirjana Kučer
 

 Damjan Tadic/Cropix

Prijedlog Nacionalnog plana za ravnopravnost spolova naveo je brojku od oko 305 milijuna kuna za provođenje mjera za promicanje ravnopravnosti spolova kao temeljne ustavne vrednote, a 95 posto tih sredstava odnosi se na rodno neutralne projekte koji su već u tijeku ili su potrošena. Samo pet posto tog iznosa predviđeno je za rodno osjetljive mjere! Primjerice, za četiri godine na svim razinama obrazovanja planirano je tek 260.600 kuna za edukaciju o ravnopravnosti spolova i nestereotipnih odabira - od čega Vlada sa 11,78 kuna planira educirati učitelje! Koga to možete educirati za te novce, a da ideja ne završi kao mrtvo slovo na papiru?! Plan je loš, nedorečen i zapravo fejk. A krši i Zakon o ravnopravnosti spolova koji je propisao obavezu da Sabor donese Nacionalnu politiku - upozorila je na konferenciji za novinare Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatske.

image

Sanja Juras, Bojana Genov, Mirjana Kučer

Damjan Tadic/Cropix

Umjesto Nacionalne politike nakon dugih sedam godina čekanja dobili smo sramotni Nacionalni plan koji nije ni politika ni plan. Prijedlog je u potpunosti rodno neutralan, ne uvodi praktički nikakve mjere niti sredstva za zaštitu žena, ocijenila je Genov. Indikator za uspješnost mjere koja bi trebala spriječiti podzastupljenost žena u tijelima političkog odlučivanja je broj lista za Sabor koje poštuju zakone, a preskače one koje ne poštuju zakonsku kvotu, navela je Genov i zaključila kako će Vlada dati nula kuna da se to promijeni. Nadalje, zdravlje žena svedeno je samo na povećanje broja ginekoloških timova od pet posto unatoč gorućem problemu dostupnosti pobačaja i kršenja prava žena na pobačaj u Hrvatskoj. "Mi inzistiramo da postojeći ginekolozi rade svoj posao jer ne vjerujem da bi vojska zaposlila pukovnika s prigovorom savjesti na nošenje oružja", naglasila je Genov, a Mirjana Kučer nadovezala se kako u Planu nema govora o tome da su žene žrtve femicida, nema specifičnih potreba višestruko diskriminiranih žena; pripadnica nacionalnih manjina, Romkinja, lezbijki i biseksualnih žena, niti riječi o ženama s invaliditetom. Plan je, smatra ona, samo zadovoljavanje forme jer to Europa unija od nas traži.

Genov je odbacila opravdanje ravnateljice Ureda za ravnopravnost spolova Helene Štimac Radin kako je manji broj mjera rezultat nove metodologije, koja određuje da mjere "ostaju" u okviru nadležnog ministarstva: "To ne može biti točno, jer nitko nije propisao format. Taj Ured godinama ništa ne radi". Da je to točno, smatra Kučer, onda bi mjere trebale biti preslikane i u Plan.

Sanja Juras naglasila je da je problem što Vlada nije priredila Nacionalnu politiku na što ju obavezuje Zakon o ravnopravnosti spolova. Ženska mreža Hrvatske poslala je na savjetovanje svoje prijedloge za koje "poučene iskustvom" ne očekuju da budu prihvaćene. Traže donošenje nacionalne strategije za borbu protiv nasilja nad ženama, osnivanje nacionalnog neovisnog tijela za praćenje rodne analize proračuna Vlade, kao i da Uredu i nositeljima mjera uvede obaveza da na godišnjoj razini objave izvješće o svome radu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 12:54