PREKOGRANIČNI BIATLON

Spašavanje vojnika Faka: Vojska bi ga zaposlila, ali s kim bi trenirao?

Neupitna je želja Hrvatske za Fakovim ostankom pod domaćim stijegom, no Slovenija nudi bolje uvjete za sportski napredak
 Nenad Dugi / CROPIX

ZAGREB - Moja je želja da se Jakov Fak zaposli u Oružanim snagama kao djelatna vojna osoba. Ta opcija pojavila se još prošle godine nakon bronce na Svjetskom prvenstvu, a to je i njegova želja. Bilo bi to izvrsno za promociju Oružanih snaga. Vjerujem da će se sve vrlo brzo riješiti i da će Jakov postati pripadnik OSRH”, izjavio je za časopis Hrvatski vojnik brigadir Nikola Županić, zapovjednik Bojne za specijalna djelovanja i predsjednik Hrvatskog biatlonskog saveza.

Civilni zaposlenik

Županić smatra da bi na taj način riješio probleme Jakova Faka oko treniranja i spriječio njegov odlazak pod slovensku zastavu. Naime, Županić smatra kako bi poligon za biatlon u bazi Bojne za specijalna djelovanja u Delnicama zadovoljio sve potrebe Faka za trening.

U MORH-u tvrde kako iz Oružanih snaga nisu dobili nikakav prijedlog vezan uz Jakova Faka. No, ako i dođe neki prijedlog za njegov ulazak u djelatni vojni sastav, u potpunosti će se poštivati propisana zakonska regulativa. Kako više ne postoji sportska postrojba OS, Fak bi u Oružane snage može ući samo da kao dragovoljni ročnik prođe dvomjesečnu obuku i ako postigne potrebne rezultate, potpiše profesionalni ugovor s Ministarstvom obrane. U sustav OS može ući i kao civilni zaposlenik, ali kako postoji zabrana zapošljavanja, o Fakovu zaposlenju kao civila u Oružanim snagama Vlada bi trebala donijeti posebnu odluku.

Mora izvršavati obveze

Županić u intervjuu navodi kako su pripadnici vojske bili Alberto Tomba i olimpijski prvak u streljaštvu, Slovenac Rajmond Debevec. No, oni su bili angažirani kroz aktivnu pričuvu koja u Hrvatskoj još uvijek nije realizirana zbog nedostatka novca. Kao djelatna vojna osoba Fak bi morao izvršavati i sve obveze obuke te je upitno koliko bi se mogao u potpunosti posvetiti treningu. Nadalje, pitanje kako bi se u tom slučaju uskladile želje Jakova Faka da ga trenira sadašnji slovenski trener Uroš Velepec s kolegama iz slovenske reprezentacije. Naime, smatra se da samostalno treniranje bez konkurencije Faku ne bi omogućilo napredovanje.

Još jedan objektivan problem bio bi vezan uz tehničku podršku našem najboljem biatloncu. Naime, unutar slovenske momčadi Fak ima svu potrebnu skrb. Ona uključuje liječnike, fizioterapeute i servisere, odnosno tim od najmanje pet ljudi koji bi se brinuo za njega. Hoće li mu u Hrvatskoj biti omogućeni takvi uvjeti? Za takvo što trebalo bi dosta novca pa je jasno kako zapošljavanje u Oružanim snagama RH ne bi riješilo sve Fakove probleme.

Pregovarat ćemo na kraju sezone

I dok u Hrvatskoj traje operacija ‘spašavanja vojnika Faka’, u Finskoj je proteklog vikenda nastavljen Svjetski kup. Jakov se javio iz Kontiolahtija i kratko prokomen- tirao priču o priključivanju Hrvatskoj vojsci. - Zanim-ljiva ideja, ali prije završetka sezone nemam tu što posebno komentirati. Kada završi Svjetski kup, moram sjesti s čelnim ljudima Hrvatskog olimpijskog odbora te se posavjetovati s trenerom da vidim što je najbolje za moju karijeru - rekao je Fak. (T. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 17:16