LIJEČNIČKA ETIKA

Šokantno ponašanje hrvatskih liječnika, posuđuju novac od pacijenata i vrijeđaju ih: ‘Kud tako rano...‘

Pacijenti se u posljednje vrijeme češće nego inače žale na neprimjerene liječničke postupke

Ilustracija

 Nikša Stipaničev/Cropix

Pacijenti se u posljednje vrijeme češće nego inače žale na neprimjerene liječničke postupke, stoga je Hrvatska liječnička komora, čije Etičko povjerenstvo rješava takve pritužbe, za mlade liječnike objavila brošuru o neprimjerenim postupcima.

Neki primjeri u njoj su zaista bizarni i šokantni. Liječnik dr. K. je tako od jednog pacijenta, čija se supruga također liječila kod njega, u više navrata posuđivao novac i to "da kupi uređaj za fizikalnu terapiju". Liječnik je tako prikupio 16.000 eura, ali nije kupio uređaj nego novi osobni automobil više klase, a novac pacijentu nije vratio. Time je liječnik, smatraju u Komori, prekršio kodeks, prenosi Novi list.

Jedna se pacijentica požalila na neprimjereno ponašanje dr. P. prilikom ginekološkog pregleda. Na pregled je došla rano ujutro, a ginekolog dr. P. primio ju je jedući na svom radnom stolu, uz pitanje što je nadobudno došla tako rano..

Njen popis pretraga za liječenje neplodnosti uzeo je uz komentar da "on s popisom ide u dućan", a za vrijeme pregleda razgovarao je na mobitel te vulgarnim rječnikom objašnjavao postupak potpomognute oplodnje.

Primjera u brošuri s povredama liječničkoga kodeska nažalost ima još.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:59