GROZNI UVJETI

Smrskana ruka, otkinuti prsti, spaljene ruke: Radnice progovorile o hororu u hrvatskoj tvornici

Tvrde da nisu bile obučene za rad na strojevima niti su dobile adekvatnu radnu opremu, a nije bilo ni zaštite na radu

Radnice iz Petrinje

 Provjereno/Nova TV

Smrskana ruka, otkinuti i polomljeni prsti, opekline - nije scenarij horor filma, već realnost žena zaposlenih u petrinjskoj tvornici furnira. Uz stravične slučajeve ozljeda na radu, spomenuta tvornica šokira i ovime - prema tvrdnjama gradske uprave, radi bez uporabne dozvole. Nekolicina žena odlučila je za kamere "Provjerenog" Nove TV ispričati u kakvim uvjetima rade i s kojim posljedicama.

- Jednoj je slomljen prst i otkinut joj je nokat, drugoj je odrezan jedan prst, trećoj su odrezana dva prsta. Jednoj su bile spaljene ruke. Nikakve zaštite na radu nije bilo, nikakvih liječničkih uvjerenja. Ničega - kažu radnice za "Provjereno". Jednoj od radnica smrskana je ruka dok je radila na stroju zvanom sječka, koji se često znao zaglaviti.

image

Radnice iz Petrinje

Provjereno/Nova TV

- Ako je ona otišla u sječku, ona nije otišla zato što je htjela, već zato što ju je netko poslao - kažu.

- Poslovođa vam kaže da morate to napraviti jer cijeli posao stoji - dodaju.

Tvrde da nisu bile obučene za rad na strojevima niti su dobile adekvatnu radnu opremu. Ljeti su, kažu, znale raditi i na 39 stupnjeva, no po vodu ili na WC nisu smjele bez dozvole poslovotkinje. Odlazak na bolovanje značio je i otkaz po povratku, tvrde, stoga je jedna od ozlijeđenih zaposlenica, koja je završila na hitnoj, naknadno izmijenila iskaz o ozljedi na radu i to nakon što ju je posjetila policija.

- Tražili su je da promijeni iskaz i kaže da je ona taj dan bila doma i da se nešto dogodilo doma. Na kraju je ipak pristala misleći da će to biti problem kad se vrati jer su svi ostali dobivali otkaze kad bi otišli na bolovanje - pričaju.

image

Tvornica u Petrinji

Provjereno/Nova TV

Policijska uprava sisačko-moslavačka potvrdila je za Provjereno da su prošle godine policiji prijavljena četiri događaja nesreće na radu u navedenoj tvornici. O svemu su izvijestili Državni inspektorat koji je utvrdio nedostatke u zaštiti na radu te donio dvije upravne mjere kojima je, kako kažu, "poslodavcu zabranjeno obavljanje poslova protivno Zakonu o zaštiti na radu i naređeno otklanjanje utvrđenih nedostataka u određenom roku".

Po odgovore vlasnika ekipa "Provjerenog" otišla je ispred same tvornice, a razgovarali su i s aktualnom gradonačelnicom Petrinje. Što su saznali, pogledajte u emisiji u četvrtak navečer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:31